İddia: Cumhurbaşkanlığı sistemine ve kabineye revizyon geliyor

İddia: Cumhurbaşkanlığı sistemine ve kabineye revizyon geliyor

Milli Gazete'de yer alan bir haberde, yakın zamanda kabinede bir revizyona gidileceği iddia edildi. Birleştirilen bakanlıların yeniden ayrılcağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ise ikiye bölüneceği iddialar arasında.


Türkiye'de uzun süredir konuşulan kabine değişikliği ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Milli Gazete'den Bünyamin Güler'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yapılacak revizyonun adından kabine değişikliği de yapılacak. Haberde yer alan bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerinde uzun süredir çalışan Fuat Oktay, hazırladığı çalışmayı Erdoğan'a sunduğu belirtildi. Düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından kabinenin de değiştirileceği ileri sürülen haberde şu iddialara yer verildi:

''Birleşen bakanlıklar yeniden ayrılacak''

Hatırlanacağı üzere Temmuz 2018 yılında Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bakanlıklar birleştirilmişti. Birleştirmenin neticesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tek çatı altında toplanarak yeni ismi Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olmuştu. Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek, yeni ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Ticaret Bakanlığı olmuştu. Aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Dışişleri Bakanlığı yapılmıştı. Ancak gelinen noktada sistemin sürdürülememesi üzerine yeni düzenleme ile birçok bakanlığın tekrar ayrılacağı ifade ediliyor.

''Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılacak''

Tekrar ayrılması beklenen bakanlıkların başında ise Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı geliyor. Aile ve çalışma hayatının aynı çatı altında birleştirilmesinden sonra her iki birimde de verimin düşmesi ve sistemin tıkanması üzerine yeni düzenlemede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iki bakanlık öngörülüyor. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılması gündemde olan bakanlıklar arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm adı altında iki ayrı bakanlığın kurulması planlanırken ekonomi ile ilgili bakanlıklarda da bölünmeye gidileceği bekleniyor...

Mehmet Nuri Ersoy bu konuda ne demişti?

Bakanlığın ‘Kültür’ ve ‘Turizm’ olarak ikiye ayrıması konusuda, Kültür ve Tuizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçtiğimiz yılın aralık ayında bir açıklama yapmıştı. Ersoy açıklamasında, "Turizm Bakanı olmadan önce ben de sorguluyordum 'kültür ve turizm beraber olmalı mı' diye. 'Ayrı bakanlıklar mı olmalı yoksa aynı bakanlık içerisinde birleşmeli mi' diye kararsızdım ama bakan olduktan sonra emin oldum ki kesinlikle beraber olmasında fayda var. Çünkü kültür ve turizm birbirinin ayrılmaz parçası" ifadelerini kullanmıştı.



Bu Haber 07.09.2019 - 11:39:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.