Otellerden toplanacak konaklama vergisi, açıklanandan fazla

Otellerden toplanacak konaklama vergisi, açıklanandan fazla

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan görüşülerek TBMM’ye sevk edilen vergi düzenlemesinde, otellerde konaklayanlardan alınacak vergilerden toplamda 1.5 milyar lira gelir beklendiği açıklandı. Ancak yapılan hesaplar, söz konusu tutarın bunun üzerinde olacağını gösteriyor.


TurizmGüncel

Konaklama vergisi adı altında getirilecek yeni vergiyle, bütçeye 1.5 milyar lira kaynak yaratılması hedefleniyor. Ancak yapılan hesaplamaya göre, toplanacak olan vergi açıklanandan çok fazla.

Sadece Bakanlık belgeli tesislerden 1.8 milyar lira

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı 2018 verilerine göre, sadece turizm işletme belgeli tesislerde 144 milyon geceleme yapıldı.

Otellerde konaklayanlardan alınacak vergiler, otel kategorilerine göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, 5 yıldızlı otellerde konaklayanlar geceleme başına 18 TL, 4 yıldızlı otellerde konaklayanlar 12 TL, 3 yıldızlı otellerde konaklayanlar 9 TL, 1 ve 2 yıldızlı otellerde konaklayanlarla belediye belgeli tesislerde konaklayanlar 6 TL konaklama vergisi ödeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’deki Bakanlık belgeli tesislerde toplam 144 milyon geceleme yapıldı. Bu gecelemenin 80 milyonu 5 yıldızlı otellerde, 35.5 milyonu 4 yıldızlı otellerde, 15 milyonu 3 yıldızlı otellerde ve 3.7 milyonu ise 1 ve 2 yıldızlı tesislerde yapıldı. Bu tesislerde konaklayanların yüzde 10’unun 12 yaş altı çocuk olduğu düşünülürse, sadece Bakanlık belgeli otellerdeki konaklamalardan, 1 milyar 815 milyon lira vergi toplanacağı görülüyor.

Belediye belgeli tesisler de dahil edildiğinde...

Kuşkusuz bu vergi sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislerden alınmıyor. Yılda ortalama 50 milyon geceleme yapıldığı düşünülen belediye belgeli tesisler de hesaba katıldığında rakam daha da yükseliyor. Bakanlık belgelilerin dışındaki tesislerden geceleme başına ortalama 6 TL alınacağı ve bu toplam gecelemenin yüzde 5’inin 12 yaş altı çocuklardan oluşacağı düşünülürse, buradan gelecek para da 282 milyon lira oluyor.

Toplanacak para 2.5 milyar liraya yaklaşıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislerle belediye belgeli tesislerden elde edilecek konaklama vergisi toplandığında, ortaya aşağı-yukarı 2.1 milyar lira gibi bir toplam çıkıyor. Buna, kamp alanlarından alınacak geceleme başına 6 liralık konaklama vergisi de dahil değil. 2019 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışa paralel olarak toplam geceleme sayısının yüzde 15 dolayında artacağı düşünüldüğünde merkezi hükümetin kasasına gidecek paranın en az 2.3 milyar lira olacağı öngörülüyor.

Paris ve İstanbul’daki iki lüks otelin kıyaslaması

Lüks bir otelin (aynı marka) İstanbul’daki satış fiyatı ile Paris’teki satış fiyatı arasında adeta bir uçurum bulunuyor. 19-20 Aralık tarihlerinde aynı marka lüks otelin Paris’teki iki gecelik tek kişi konaklama fiyatı 6 bin 220 lirayken, İstanbul şubesindeki satış fiyatı aynı tarihlerde 1.327 TL. Paris’teki otele iki gece için 8 euro, Türkiye’deki otele ise 36 TL (5.64 euro) konaklama vergisi ödeniyor. Bu miktar Paris’teki otelin satış fiyatının yüzde 1’inden daha az bir orana denk gelirken, İstanbul’daki otelin satış fiyatının yaklaşık yüzde 3’üne denk geliyor. Üstelik Paris’teki oteller, cirolarının binde 7.5’ini ‘Ajans Payı’ olarak ödemiyor.

420 bin geceleme yapan tesis 6 milyon liranın üzerinde vergi toplayacak

Yılda 420 bin geceleme yapan 2 bin 800 yataklı, 5 yıldızlı bir tesis, konaklayanlardan (yüzde 20, 12 yaş altı çocuk düşüldüğünde) yılda 6 milyon 120 bin TL konaklama vergisi toplayacak. İstanbul’da 40 odayla faaliyet gösteren ve 12 bin geceleme yapan bir otelin toplayacağı vergi tutarı ise 144 bin TL oluyor.



Bu Haber 02.11.2019 - 17:56:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • FUNDA 06.11.2019 - 12:06

    Gerçekten ayıp artık.

  • Sadettin Nasuhoğlu 03.11.2019 - 09:02

    Tabii bütün dünyada bu alınan vergiler yerel belediyelere gidiyor. Bunun sayesinde turistik belediyeler çok daha iyi hizmet yapıyor ve otelciler de bunun bire bir faydasını görüyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.