Kıyı belediyeleri neden ‘gelmeyin’ diye feryat ediyor?

Kıyı belediyeleri neden ‘gelmeyin’ diye feryat ediyor?

Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Rafinesse Travel Genel Müdürü Hikmet Atilla, kıyı şehirlerinin belediye başkanlarının insanlara neden ‘gelmeyin’ çağrısı yaptığını yazdı.


Kıyı şehirlerinin belediye başkanları, “Gelmeyin, sağlık konusunda yeterli değiliz, vlerinizde kalın’’ diye çağrı yapıyor.

Kıyılarda oturanlar ise ‘’Birden araba ve insan sayısı çoğaldı, ne yapacağız.’’ diye feryat ediyor, onlar da korkuyor.

Kıyı belediyelerinde öteden beri tartışılan sorun böylelikle tekrar gündeme geldi. Kıyı belediyelerindeki yaz nüfusu kış nüfusunun 8-10 kattı. Genel bütçe vergi gelirlerinden verilen pay kış nüfusu üzerinden değerlendirildiğinden yeterli gelmemekte. Verilen katkı bırakın rutin işlerin dışına çıkmayı, rutin işlerin yerine getirilmesine dahi yetmemekte.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay da Covid-19’dan dolayı çağrı yapıyor. “Evde kalın” diyerek, Didim’e gelmeyi düşünenleri uyarıyor. ‘’Geldiğinizde, bütçemiz sınırlı olduğundan sizlere arzu edildiği gibi bakamayabiliriz, beklentileri karşılamayabiliriz’’ diyor.

Bu günlerde Covid – 19 dünyayı kasıp kavuruyor. Bu virüs öyle berbat bir virüs ki, kendisini rahatlıkla gizleyebiliyor, ben iyiyim diye düşünürken, yakalanmışsın, fark etmemişsin, sen atlatmışsın, arkadaşın yakalanmış ve etkisi altına almış. Tek bir kişinin hastalığa yakalanması yüzlerce, binlerce kişinin yakalanması demektir.

Bütün feryatlar bundan

Didim’de son günlerde bir hareketlilik var; yazlıkçılar yazlıklarına gelmek istemekteler, bu şekilde kalabalık yerden uzaklaşıp, hastalığa yakalanma riskini aşağı çekme düşüncesinde olabilirler. Kazın ayağı öyle değil. Yaşlı nüfusun Didim gibi yoğun olduğu yerlerde hastalığa yakalanma riski her zaman daha fazladır diyor konunun uzmanları. Buna karşılık hastalıklar ile mücadele edecek alt yapımız gerçekten yok. 2001 yılında hizmete giren Didim Devlet Hastanesi Didim sağlık kuruluşları ve sağlık ekipmanlarının mevcut alt yapıları ile kış nüfusuna dahi cevap verecek durum da değilken, bugün gibi özel durumlarda hiç değiller. Hastane yatak kapasitemiz bugünkü nüfusa göre çok yetersiz. Devlet hastanesinin yatak kapasitesinin artışını istisnasız Didim’de yaşayan ve hizmet veren herkes (dernekler, siyasi parti temsilcileri, odalar, dernekler, yerel yönetim) istemekte ve bunun için defalarca muhalefet ve iktidar parti milletvekillerine gidildi, durum anlatıldı. Çözüm ha bu yıl, ha gelecek yıl derken bugünlere kadar gelindi. Bir türlü çözüm bulunamadı. 90 bin kış nüfusu olan Didim de sadece 65 yataklı bir Hastane bulunmakta. Gelen ağır hastalar genelinde yakın bölgedeki ya da illerdeki hastanelere götürülmekte. Bu da Aydın (100 km) veya izmir (170 km) olabilmekte.

Evet, belediye başkanlarımızın feryatları, tatil beldelerine insanların gelmelerini istememeleri yukarıdaki sebeplerden kaynaklanmaktadır. Corona illetinden kurtulduktan sonra sizleri tekrar ve tekrar bölgelerimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.



Bu Haber 03.04.2020 - 17:14:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet Güneli 03.04.2020 - 09:02

    Didimli turizmciler ve yerel idareciler uzun bir süredir bütçe ile mevsimsel demografik dağılım konusundaki dengesizliği dile getiriyorlar. Hikmet Bey de güncel gelişmeyle bağlantılı güzel bir hatırlatma yaptı bu yazısıyla. Birçok tatil bölgesinde benzer sorunlar var. Bu destinasyon yönetimi ve planlama konusundaki eksiklerden biri. Kontrolsüz büyüyoruz, dengesiz tüketiyoruz. Turizm böyle gelişmez.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.