Katar gecelik 14 dolara turist misafir edecek

Katar gecelik 14 dolara turist misafir edecek

Katar Turizm Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, Türk turizm basınının temsilcileri ile bir araya geldi. Dünya Kupası için hazırlanan alt yapıyı turizm sektörü içn aktif bir şekilde kullanacaklarını kaydeden Dickinson, günlük 14 dolara 4 yıldızlı otel konaklamalı stop over paketleri ile ilgili de bilgi verdi.


Katar’ın turizm hedeflerinde Türkiye’nin öncelikli pazarlar arasında bulunduğuna dikkat çeken Katar Turizm Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Philip Dickinson, Dünya Kupasının biteceği 18 Aralık’tan itibaren tüm alt yapının aktif bir şekilde turizm için kullanılacağını ifade etti. Katar’ın ziyaretçi sayısını 2030 yılına kadar 7 milyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Dickinson, 14 öncelikli pazar belirlediklerini ve bunlardan birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.

İşte Dickinson’ın turizm medyasının sorularına verdiği yanıtlar...

Çalışmalara başladığınız günden bu yana geçen sürede Katar Turizm Türkiye ile ilgili hedeflerine ulaşabildi mi? Hedeflerinin neresinde?

“MICE turizm tarafındaki fırsatları anlattık”

Son görüştüğümüzden bu yana gayet aktif bir dönem geçirdik. Resmi olarak şubat sonunda Katar sınırlarını açtı. Ondan sonra da Türkiye başta olmak üzere tüm pazarlarda faaliyetlerimize hız verdik. Türkiye tarafında özellikle sektörle ilgili olarak pek çok tur operatörünü ağırladığımız geziler yapıldı. Özellikle Katar’daki MICE turizm tarafındaki fırsatları anlattığımız bir süreç yaşadık. Medyadan mümkün olduğunda çok dostumuzu da misafir etmeye çalışıyoruz bir taraftan. Tur operatörleri tabi ki işin en önemli paydaşlarından. Medyanın da özellikle zaman içerisinde Katar’a misafir olmasını istediğimiz bir döneme başlıyoruz.

“14 dolara stop over paketi sunuyoruz”

Geçen kasımda dünyanın ötesini keşfet adlı bir global kampanya başlamıştık. Burada da özellikle hedef aralarında Türkiye’nin de olduğu 14 ülkeydi. Bunun devamı olarak yeni kampanyada stop over paketlerinin gün demde olduğu bir sürece giriyoruz.

‘Stop Over’a önem vermemizin asıl nedeni muhtemelen dünyadaki en uygun paketlerden birini sunuyoruz. Gecelik 4 yıldızlı otelde konaklamanın da dahil olduğu günlük 14 dolarlık paketlerimiz var. Otellerin sunduğu iyi fiyatların yanı sıra Katar Turizm ofisinin ve Katar Havayolları’nın bu pakete verdiği destek var. 2019’da katardan transit geçen yolcu sayısı 40 milyon. Bunun anca %5inin turistik pazara dönüşmesi yaklaşık rakamların 3’e katlanması demek. Bu kadar çok ayak bastısı varken Katar’ın buradan bir turizm potansiyeli doğması gibi bir beklentimiz var.

“Global kampanyanın 2.0 versiyonu başlıyor”

İletişim kampanyasının bir sonraki ayağı yakında başlıyor. Dünya kupasına kadar olan süreçte yükseltip, dünya kupası sonrasında kasımda başlayan global kampanyanın 2.0 versiyonu başlayacak. Daha da ötesine geçen yeni kampanyamız başlayacak.

Dünya kupası süreci bitip katar için 2023 turizm sezonu başladığında hızlıca harekete geçtiğimiz ve birbirinden farklı ve birçok opsiyonu sunabildiğimiz sürecin başlayacağını duyurmak istiyoruz.

“Bütün turistik merkezler kullanıma açılacak”

18 aralıkta dünya kupası bittiği andan itibaren yeni alışveriş merkezlerinden aquaparklara ve bütün turistik merkezlerin kullanıma açık olduğu sezon başlayacak. Bugüne kadar verilere baktığımızda Katar, Ortadoğu’da en hızlı büyüyen turizm destinasyonu olmaya aday. Bu konuda istek ve kararlılığımız devam ediyor. Hedefimiz çok net 2019 yılında yurtdışından 2 milyon ziyaretçi vardı. 2030’a kadar 6-7 milyon seviyesine çıkarmak istiyoruz. Öncelikli pazar olarak belirlediğimiz 14 pazar var. Türkiye’de bunların arasında.

Tüketiciler Katar Havayolları’nın sitesinden doğrudan stop over için rezervasyon yapabiliyor. Tur operatörleri ise Discover Qatar üzerinden bu rezervasyonu yapabiliyor.

“Uzun uçuş yapanlar için en iyi paket”

Stop over paketleri 14 dolara nasıl mümkün olabiliyor?

Katar Turizm, Katar Havayolları ve otellerinin ortak girişimi. Dünyada en uygun fiyatlı ve fiyatının karşılığında en iyi hizmeti veren paketlerin bizde olduğuna inanıyoruz. Bu konuda da kararlıyız. 4 yıldızlı otel konaklama fiyatı, beş yıldızlı otele çıkardığınızda ya da kahvaltı eklemek istediğinizde fiyatlar yükseliyor. Bu fiyatlar başlangıç fiyatları. Türkiye çıkışlı uzun uçuşlar yapacak kişilerin dikkatini çekmek için ortaya koyduğumuz bir öneri. Uzun bir uçuş yapmak yerine arada dinlenmeyi tercih edenler için en iyi paketi sunmak istiyoruz.

“Kış kampı yapmak isteyen takımlar için olanaklar var”

Katar spor turizminde bir zirve yakalamak üzerine yatırım mı yapıyor?

Spor turizmi milyarlarca dolarlık bir sektör. Bu arada en önemli vurgulardan bir tanesi; Katar ülke olarak ülkede yaşayan insanların sağlıklı ve dolu dolu bir hayat sürmesi için bir adanmışlığı var. Sporla ilgili yatırımların altında bu bakış açısı var. Sağlıklı yaşam ülkedeki kültürün bir parçası olsun, insanların günlük hayatının bir parçası olması için stratejimiz var. Katar yüzlerce spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu alanda devam edecek bir anlayışımız var.

Asıl önemli olan konulardan biri yıl boyunca farklı spor etkinliklerine ev sahipliği yapmanın ötesinde, kış kamplarını yapmak isteyen takımlar için uygun alanlar var, okul takımlarının kamplarını yapabilecekleri alanlar var. 8 tane mega stadyum yapıldı fakat FİFA standartlarında 50 futbol sahası var. Bir takımın gelip kış kampını yapma ya da bölgesel küçük turnuvaların yapılabileceği tesislerimiz var.

Stadyumların Afrika ülkelerine bağışlanması konusun da tartışılıyor?

Stadyumların her birinin dünya kupası sonrasında sürdüreceği ile ilgili planları yapıldı. Bazıları okul hastane gibi farklı amaçlarla kullanmak üzere dönüştürülebilir. Planlarımız arasında bunlar var. Sökülüp farklı bir ülkeye gönderilmesi gibi bir planımız da var. Stadyum 974 var. 974 adet konteynırdan yapıldı. Turnuvanın ana temasını sürdürülebilirlik oluşturuyor. Dünyadaki ilk karbon nötr turnuvası olacak.

“3 bin elektrikli otobüs olacak”

Dünya Kupası dünyada ilk kez birbirine bu kadar lokasyonlarda düzenleniyor. Normalde ülkenin farklı şehirlerinde olur turnuva ancak burada 8 stadyum birbirinin çok yakınında. Metronun dışında 3000 elektrikli otobüs var. Statlar arasındaki ulaşım bunlarla sağlanacak. Dolayısıyla turnuvanın karbon ayak izi çok az.

“Seyahat iştahı arttı”

14 dolarlık stop over paketle kaç kişi hedefleniyor?

Hedef olarak kesin bir rakam yok. 6-7 milyon turist hedefimize bir an önce varmak istiyoruz. Stop over paketlerimiz de bunun için iyi fırsatlardan bir tanesi. Örneğin Avustralya ve Avrupa arasındaki uçuşlardaki en optimum noktalardan birisi Doha. Pandemi ile geçen 2.5 yıllık süreçte insanlarda yolculuk iştahı oluştu. Dostunu akrabasını görmek isteyenlerin sayısı oldukça çok. Bu açıdan en iyi bağlantı noktalarından bir tanesi Katar. Çok yeni başladık stop over paketlerine. Bunu da sürdürebildiğimiz kadar sürdürmek istiyoruz. Burada ciddi bir potansiyel var. Türkiye’den de biliyorsunuz sürekli artan bir kapasite var. Elimizde böyle bir potansiyel varken ve uzun yolculuklara olan iştah artmışken bu paketleri mümkün olduğunda sürdürmek istiyoruz.

“Fırsat olarak görüyoruz”

Stop over paketlerini ülkenin turizm alanındaki farkındalığını artırmak için de kullanmak istiyoruz. Bugüne kadar Katar’ı hiç görmemiş kişilerin dikkatini çekebilirsek ve bir iki gece de kalabiliyorlarsa eğer Katar’ı beğenirlerse sonrasında tekrar gelmeleri için de fırsat oluşturacak bir yol olarak görüyoruz. Katar’ı gelip deneyimlemek için iyi bir fırsat.

“Kısıtlalamaların gevşetilmesi yönünde beklenti var”

Katar’da pandemi kuralları halen geçerli sanırım bu konuda neler söylersiniz?

An itibariyle iniş saatinizden geriye dönük 48 saat içinde yapılmış PCR testi ya da antijen testi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde biraz daha gevşeyebilir. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte. Yakın dönemde giriş prosedürlerinin biraz daha gevşetilmesi yönünde bir beklenti var. Bu konuda Katar Sağlık bakanlığının kararı önemli olan. Onaylanmış aşılar ve PCR testi süreçleri devam ediyor.

“En önemli sorun çalışanların sektörü terk etmiş olması”

Pandemi sonrası dünyadaki turizm hareketlerini nasıl görüyorsunuz? Pandemi neler getirdi, neler götürdü? Turizmde bizi neler bekliyor?

Birçok ülkede normale dönüş başladı. Görüyoruz ki üst üste binmiş ciddi bir talep var. Çok yakında normalde dönüşün tamamlanacağını öngörebiliyoruz. Salgın öncesi döneme çok hızlıca ulaşabileceğimizi düşünebiliriz. Dünyadaki bütün iş birimlerinin %10’u aslında turizm ile bağlantılı sektörlerde istihdam ediliyor. Bu salgın sürecinde doğrudan en büyük darbeyi almış sektörün en önemli sorunlarından bir tanesi de çalışanların belki de geri dönmemek üzere sektörden çıkmış olması.

“Katar’da bunu hiç yaşamadık”

Katar olarak bizim etkilenmediğimizi söyleyebilirim. Genelde şöyle bir sorun var. Şu anda önümüzdeki en büyük mücadele konularından biri sektörün ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü hızlıca tekrar bulup bulamayacağı. Katar’da bunu hiç yaşamadık. Ama diğer turizm destinasyonlarından duyduğumuz şöyle şeyler var; Uçuşların iptali ya da çok uzun kuyrukların oluşması. Normalde pandemi öncesi süreçte çok kolay yapılan işlerin artık çok uzun sürdüğü ve bu konularda şikayetlerin geldiğine dair duyumlar alabiliyoruz. Talep orada olmaya devam edecek çünkü insanlar yolculuk yapmayı çok özlediler. Ayrıca şöyle bir bakış açısı gelişti. Bugün varım yarın yokum dolayısıyla gezeyim de altında yatan neden olabilir.

“Havalimanlarını hiç bu kadar yoğun görmedim”

İş için çok seyahat ediyorum ve görüyorum ki bütün havalimanları dolu, uçuşlar dolu. 35 yıldır sektördeyim. Farklı farklı süreçleri gördüm. Ama bu kadar yıldır havalimanlarının bu kadar meşgul olduğunu görmedim. Çin gibi büyük pazarlar hala açılmadı. Seyahat etmiyorlar. Çin pazarından tekrar seyahatler başladığında gerçek resmi o zaman göreceğiz.

Tüm dünyada ciddi bir kriz var. Özellikle Avrupa’da enflasyon 40-50 yılın zirvesinde. Bu noktada Katar’ın hedeflediği müşteri kitlesi bundan etkilenen kitle mi? Yoksa daha yüksek harcama kapasitesi olan kişileri mi hedefliyorsunuz?

“İnsanlar seyahat için ayırdığı parayı 2 yıl boyunca harcamadı”

Konuya şöyle bakmak lazım; sonuçta salgın sürecinde aslında farklı ekonomik hareketlilikler oldu. Dolayısıyla asıl göz ardı etmememiz gereken konu şu; geçen 2 yıl boyunca insanların normalde seyahat gibi harcamaları için ayırdıkları para aslında harcanmadı. Dolayısıyla ortada resesyon olacaksa ve bu 4-5 yıla varmayacaksa önümüzdeki 18-24 ayın çok fazla etkileneceğini düşünmüyoruz. Çünkü insanların tatil ve seyahat iştahı var. Dolayısıyla eğer buna 4-5 yıllık bir çerçevede bakarsak ve ki ekonomik koşullar hızlıca toparlayacaktır. Dolayısıyla bir risk olmayacağını söyleyebiliriz.

Rusya-Ukrayna savaşının Katar uçuşlarına bir etkisi var mı?

Ruslar Katar’ın aşı koşullarını karşılamadıkları için büyük bir potansiyel yoktu ve bizim için çok büyük bir pazar değildi.

“18 ayda 100’den fazla tesis açıldı”

2 milyonluk bir ülke 6-7 milyonluk bir turist hedefi var. Hem hizmet açısından hem de lokasyon açısından bunu karşılayacak bir alt yapı var mı?

Bir yıl boyunca gelecek turist gibi düşünmek gerek bu rakamı. 12 aylık sürece yayılmış bir rakam. Asıl kilit konu ürün olarak Katar’ın ortaya ne koyduğu. Son 18 ayda yapılan yatırımlarla 100’den fazla tesis açıldı. Konaklama tarafında oda anahtarı sayısı iki katına çıktı. Salgın öncesi süreçte ve 2030 stratejisi ortaya konmadan önce zaten yıldan yıla dönemlere baktığımızda Katar’daki turistik büyüme aşağı yukarı yüzde 30 civarındaydı. Dolayısıyla aslında bu hazırlıklı olunan ve istenen de bir durum. Bu yeni yatırımlar ve oda sayısının iki katına çıkması burada bir sorun yaşatmayacak.

2016 civarında aslında 3.2 milyon Suudi Arabistan’dan gelen turist vardı. Ambargoyla beraber aslında o potansiyel bir anda sıfıra indi. Katar zaten yıllık turist sayısında kısa ya da uzun dönemde alışkın olduğu rakamlar salgın öncesi dönemde de baya yüksek. 3.2 milyondan 1.8 milyona sonra tekrar 2.2 milyona gibi inişli çıkışlı bir turist sayımız var. Dolayısıyla 2016 yılındaki 3.2 milyon turistin 1 milyondan fazlası düşüp de var olan kapasitenin altında kaldığımızda, aralarında Türkiye’nin de olduğu başka öncelikli pazarlara nasıl ulaşabiliriz diye baktık. Dolayısıyla o potansiyeli kullanabileceğimiz için tekrar bu atılıma başladık.”



Bu Haber 05.07.2022 - 10:01:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.