Kapalı Maraş’taki 3 otel Türklere mi satıldı?

Kapalı Maraş’taki 3 otel Türklere mi satıldı?

KKTC’de 1974 sonrasında 46 yıl kapalı kalan ve 3 yıl önce sivil ziyarete açılan hayalet kent unvanlı turistik Maraş kentinde, 3 otelin Rum sahipleri tarafından bir Türk’e satıldığı iddia ediliyor. İddiaların ardından Rum medyası, “Doğruysa Maraş gidiyor” manşetleri atarken, Rum hükümetinin soruşturma başlattığı öğrenildi.


KKTC’nin yerel gazetelerinden Yenibakış, 1974 öncesinde Ortadoğu’nun en ünlü turizm merkezi konumundaki Maraş’ta ‘Cleo’, ‘Agean’ ve ‘Golden Seaside Apartment’ otellerinin bir Kıbrıslı Türk iş insanına sözleşme üzerinden satıldığı iddiasına yer verdi. Kimliği belirsiz Türk iş insanı ile otel sahiplerinin kendi aralarında sözleşme imzaladığı ve bu sözleşmenin de Rum makamları tarafından onaylandığı ileri sürüldü.

Hürriyet’ten Ömer Bilge’nin aktardığına göre, haber Rum yönetiminde büyük yankı bulurken, Rum hükümeti hemen soruşturma başlattı. Rum İçişleri Bakanlığı ve tapu dairesi, satışla ilgili herhangi bir başvuru olmadığını duyurdu. Maraş’taki otellerin satıldığı haberi Rum medyasında da manşetlere taşındı. Fileleftheros gazetesi, ‘Otellerin anahtarını verdiler’ başlığı altında, sözleşme üzerindeki Rum yönetimi mührünün, noterde yapılan sözleşmenin kaymakamlık tarafından onaylandığı anlamına gelen “apostille” işlemi olduğuna dikkat çekti. Rum yönetiminin alarma geçtiğini belirten gazete, Maraş’taki mülklerle ilgili tapuların Rum Tapu Dairesi Mağusa Kaza Amirliği’nde bulunduğu ve satışla ilgili herhangi bir bilgi ya da başvurunun olmadığını yazdı.

KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Rumların Maraş’taki mülklerini satmak için sözleşme imzalamasının güzel bir haber olduğunu belirterek, “Maraş’ın tümü askeri bölgeden çıkartılıp sivile açılmalı. Maraş’ı yerleşime açmak için ‘eşref saatini’ bekliyoruz. Eğer doğruysa Rumların mülklerini satmak istemesi güzel bir gelişme” dedi.

Maraş’ta 3 otelin Türk iş insanına satıldığı iddiaları KKTC’de de yankı buldu. Maraş’ın sivil ziyarete açılma sürecinde hukuki çalışmalar yürüten ve günümüzde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın müzakere heyetinde yer alan hukukçu milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’ta 1974 öncesi Rum mülkleriyle ilgili kararların AİHM’in de tanıdığı Lefkoşa’da kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu uhdesinde olduğuna dikkat çekerek, mahkeme ve KKTC İçişleri Bakanlığı kararı olmadan satışın mümkün olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili konuşan Hasipoğlu, “KKTC toprağı Maraş’taki mülklerle ilgili kararları Taşınmaz Mal Komisyonu veriyor. Otel ya da ev herhangi bir mülkün 1974 öncesi sahibinin Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurması, mahkemenin de iade kararı alması gerekiyor. İade konusunda KKTC İçişleri Bakanlığının da onayı şart. Eski Rum sahipleri ya da şirketler, kendilerine iade kararı olmadan, ister Türk ister yabancı fark etmez, başka birine devredemez. Sözleşme ile devretmesinin KKTC hukukunda karşılığı yok. Söz konusu 3 otelle ilgili de mahkeme ve İçişleri Bakanlığı’na bir kararı yok” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 01.05.2023 - 16:43:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.