‘Komisyonlar haraca dönüştü, bilet borsası kuruldu’

‘Komisyonlar haraca dönüştü, bilet borsası kuruldu’

Kapadokya’da 25 balon firmasından 19’unun Dorak Turizm tarafından bir konsorsiyum çatısı altında toplanması ve devamında tekelleşme iddiasıyla başlayan Rekabet Kurumu soruşturması sürerken, Kapadokya sıcak hava balonu sektöründe komisyonların adeta haraca dönüştüğü, bilet borsası oluştuğu ve 800 dolara kadar bilet satıldığı belirtildi.


Geçtiğimiz günlerde ‘Alan Başkanlığı’ yasasıyla gündeme gelen Kapadokya, şimdi de sıcak hava balonu sektöründeki tekelleşme, fahiş fiyatlar, müşteri mağduriyetleri ve bilet borsası ile gündemde.

Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk’ün yazısına göre, Dorak Turizm’in öncülüğünde kurulan ve 25 balon şirketinin yer aldığı konsorsiyum, bu bileşenin dışında kalan şirketlerin uçuş yapmasını engelliyor. Yazıda ayrıca, bireysel rezervasyon turistlerin rezervasyonlarının ise iptal edildiği kaydedildi.

Konsorsiyum tekelleşmeyi otaya çıkardı’

Yazısında Kapadokya’da balon kavgası yaşandığını belirten Jale Özgentürk, ‘’Ahmet Serdar Körükçü, Mustafa Pilav ve Ahmet Kaplan Tan tarafından kurulan ve bugün büyük bir turizm grubu haline gelen Dorak Turizm, bir konsorsiyum oluşturarak 25 balon firmasından 19’unun satış ve pazarlamasını tek elden yapacağını açıkladı. Bölgede önce uçuş garantisi nedeniyle olumlu karşılanan bu ortaklık, daha sonra ortaya çıkan tekelleşme nedeniyle rahatsızlık yaratmaya başladı.’’ dedi.

Rekabet Kurumu soruşturması hala sonuçlanmadı

Dorak Turizm’in oluşturduğu konsorsiyum hakkında ‘’Kapadokya’da sıcak hava balonu işletmeciliği yapan şirketlerin uçuşlarını kiraladığı ve kendi otel ve acenteleri dışındaki otel ve acentelerin müşterilerine balon uçuş hizmeti vermeyerek rakiplerini dışladığı’’ iddiasıyla Rekabet Kurumu tarafından soruşturma başlatıldığı ifade edilen yazıda, Rekabet Kurumu’nun soruşturmasının hala sonuçlanmadığı ve bölgede turizme zarar verecek ciddi sorunlar yaşandığı belirtildi.

Bilet fiyatları 800 dolara kadar çıkıyor’

Özgentürk’e konuşan bölge turizmcileri, “Gelmeden önce rezervasyon yaptıran, parasını ödeyen turistlerin rezervasyonları gerekçesiz iptal ediliyor. Mağdur olmuş onlarca turist var. Balon uçuşlarının fiyatları açık arttırmayla belirlenmeye başlanmış. Borsa oluşmuş, 800 dolara kadar çıkan fiyatlar var, komisyonlar haraça dönmüş durumda. Normalde ortalama fiyat 200 Euro civarında.’’ diyerek durumun vehametine dikkat çekiyor.

Alan Başkanlığı ile ilgili de endişeler var

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen Kapadokya Alan Başkanlığı yasasıyla da ilgili çekincelerini dile getiren turizmciler, bu yönetiminin de bir süre sonra yanlış kullanılacağı düşüncesinde. Yönetimin başında valinin olduğunu ve her vali değişiminde sistemin aksayacağını, belediyelerin tamamen by pass edildiğini söyleyen turizmciler, bölgeyi bilen burada turizmcilik yapan sivil toplum örgütlerinin de yönetimde yer alması gerektiğini anlatıyor.



Bu Haber 10.06.2019 - 09:18:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.