''82 milyon içinde en son Mehmet beyin bakan olmasını isterdim''

''82 milyon içinde en son Mehmet beyin bakan olmasını isterdim''

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, katıldığı Instagram canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bu krizde kimsenin gemiyi tek başına yüzdüremeyeceğini kaydeden Vardar, ‘’Mete Vardar olarak 82 milyon insan içinde en son Mehmet Ersoy’un bakan olmasını isterdim’’ dedi.


TurizmGüncel

TourismToday’den Haluk Özsevim’in Instagram canlı yayınına konuk olan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, yaşanan salgın nedeniyle kendi şirketinin ve genel olarak turizm sektörünün yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ciro sıfır seviyesinde

Jolly olarak 2020 yılına ilişkin tüm pazarlama ve tanıtım harcamalarını yaptıklarını belirten Mete Vardar, Tanıtım Ajansı’ndan acentelere tanıtımları ile ilgili katkı verilmesi gerektiğini söyledi. Çalışanların mart, nisan ve mayıs maaşlarının yüzde 30’unun devlet tarafından karşılandığını kaydeden Vardar, şu anda acentelerin cirosunun sıfır seviyesinde olduğunu hatırlattı.

''Otellere 160 milyon TL ön ödeme yaptık bunun 70 milyon TL’sini müşteriden aldık''

TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır’ın ‘’Devletin turizme verdiği destekler yeterli’ şeklinde açıklama yaptığını ifade eden Vardar, ‘’Sururi bey devletin teşviklerinden memnunuz dedi. Bu açıklamaya diğer otelci dostlarımız katılıyor mu bilmem. İki gün önce THY’den bir mesaj geldi ve uçuşlara başlama tarihi yine ertelendi. Mesajda, istersem biletimi başka bir tarihe rezerve edebileceğim, istemezsem uçuşlar başladıktan iki ay sonra paramı alabileceğim söylendi. Otelciler de aynı şeyi söylüyor. Jolly olarak 160 milyon TL otellere 2020 yılı avans ödemesi yapmışız. Bunun 70 milyon lirasını da müşteriden almışız. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum biz son meteliğimize kadar harcarız ve misafirimizi mağdur etmeyiz. Ne mutlu ki misafirimizin yüzde 50’si ‘biz sizi çok seviyoruz ve ne zaman isterseniz iade edin ya da tatili farklı bir tarihe kaydırın’ diyor. Geri kalanların da ekonomik durum ortada onlara da elimizden geldiği kadar ödemelerini yapacağız. Bu dönem kol kola olma dönemi. Çalıştığımız otelleri ve misafirlerimizi korumamız lazım.’’ diye konuştu.

''Kimse bu işin üzerinden rant elde etmeye çalışmasın''

Mehmet Nuri Ersoy’un şirketinin CEO’sunun ‘Biz geri ödemeleri yapabiliyoruz’ diyerek haksız rekabete neden olduğunu ifade eden Vardar, ‘’Bazı şirketler belli kaynaklarla bunu sağlayabiliyor ve haksız rekabet ortaya çıkıyor. Hakkaniyetli ve dikkatli açıklamalar yapmaları lazım. Herkes şu anda canını düşünüyor, hayatta kalma mücadelesi veriyor, kimse açıklamalar yaparken bu işin üzerinden rant elde etmeye çalışmasın.’’ ifadelerini kullandı.

''82 milyon içinde en son Mehmet beyin bakan olmasını isterdim''

Turizm Bakanı’na her istediğinde ulaşabildiğini belirten Vardar, ''Kendisi sektörden gelen bir bakan ve o da uğraşıyor. Ben 82 milyon kişi içerisinde en son Mehmet beyin bakan olmasını isterdim. Bu benim kişisel görüşüm. Rekabet ettiğimiz bir şirketin sahibinin bakan olması beni memnun etmedi ama sektörün genelinde Mehmet beyin bakan olması ile bir rahatlama oldu. Şöyle de düşünmek lazım; ‘benim ne kadar canım yanıyorsa onun da canı benim kadar yanıyor.’ Keşke bakanımız böyle dönemlerde bizler gibi sektör temsilcileri ile buluşsa bizim de fikirlerimizi alsa. Mehmet Ersoy, bakan olduğu zaman haksız rekabeti nasıl önleyeceğiz diye sormuştum.’’ dedi.

''Bakanın şirketine daha yakın davranmaktan başka şansları var mı?''

Vardar, rekabetin doğru yapılıp yapılmadığı şeklindeki bir soruya ise, ‘’Doğru rekabet konusunda ilk izlenimimi baştan açıkladım. Mehmet Ersoy bakan olduğunda rekabet koşullarının nasıl sağlanacağını sordum ve görüşümü açıkladım. Bu konuyla ilgili başka bir değerlendirmem de olmayacak. Otelcilerin ve firmaların bakanın şirketine daha yakın davranmaktan başka şansları var mı? Ben de olsam, herhalde Jolly’yi daha çok düşünürdüm. Bu dönemin sonunda bu olayın hasar raporunu da konuşacağız.’’ yanıtını verdi.

Vardar, açıklamalarının devamında şu noktaların altını çizdi:

Seyahat acentelerinin sıfır ciro yaptığı mart-nisan-mayıs için yüzde 30 maaş desteği veriliyor. İkincisi, otellere ödenen avanslarla ilgili kredi çıkarıldı. İlk günden beri otelcilerin veryansın ettiği krediye otelci dostlarımızın sdece yüzde 20’si başvurdu. Pazartesi de son gün. Bu krediye tüm otelci dostlarımızın başvurmasını istiyoruz. Böylelikle biz de misafirlerimizin parasını daha rahat geri ödeyebileceğiz.

Üçüncüsü SGK’lar 6 ay ötelendi ama bu, 6 ay sonra iki kere ödeyeceğiz demektir. Yani orada da bir zorluk yaşayacağız.

Şu anda sorunları yatağın altına süpürüyoruz ama ileride yaşanacak sorunları görmüyoruz. Bugün 1 lira destekle çözülecek sorunları ileride 100 lira harcasak da çözemeyeceğiz. Hep öteleye öteleye gidiyoruz

9 bin seyahat acentesinin hepsi marka

Seyahat acentelerine 50 bin TL kredi meselesi var. Sayın bakandan rica ediyorum. Biz bakandan şahsi hiçbir şey istemiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla dört tur operatörüne 30’ar milyon dolar kredi desteği sağlandı. Kesinlikle yapılması gerekiyordu ve çok doğru bir karardı. Ama turizm sektörü 4 tur operatöründen ibaret değil. Sayın bakanın şirketini çıkarsak, 9 bin seyahat acentesinin hepsi marka ve önemli, ama bunların içinden en fazla sayıyı biz yapıyoruz. Bizle ilgili bir talebimiz yok ama sektör oyuncularına ‘sizin için yapabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sorulmaz mı?

Bir aydır acenteleri kapalı olan 5 bin tane alt seyahat acentesi var. Borçsuz olana kredi kullandıracaklar 50 bin lira. Borçsuz acente neden kredi alsın? Tur operatörlerine yapılan destek çok doğru ama biz de bu gemiyi tek başımıza yüzdüremeyiz. Hep beraber hareket etmemiz lazım.

Bu dönem kavga olmaması lazım

Mete Vardar, ‘’TÜRSAB ile bakan arasında bir sorun mu var?’’ şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Bu konuda ben bir aydır çok şey ifade ettim. Kavga var mı, yok mu beni ilgilendirmez. Bu dönem kavga olmaması lazım. Ben Firuz beyi çok yakından tanıyorum. Sektör için müthiş mücadele ediyor. Söylediği şeyler kendisi için değil seyahat acenteleri için.. Bakana baktığınızda o da sektör için uğraşıyor. Firuz Bey ve Mehmet Bey’in el ele tokalaşırken verecekleri bir fotoğraf sektöre büyük bir moral getirecektir.



Bu Haber 01.05.2020 - 20:10:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Aysun 03.05.2020 - 02:13

    Mehmet Ersoy ne yaptığını gerçekten merak ediyorum. Diğer Bakanlar çıkıyor basın toplantısı yapıyor, yaptıklarıyla ve yeni gelişmeler hakkında bilgiler veriyorlar ama bizi turizm bakanı sıfır 0. O makamı hak etmiyor!

  • Hikmet Soyvural 02.05.2020 - 01:28

    Mete Bey, Keşke 20 yıldır Ingilizce ,Danca ve Türkçe dilleri Ulkesel Lisanslı Uzman Rehberim.. Istanbulluyum.. Dürüst ve samimi net iyimser birleştirici soylemlerinizden dolayı sizi tebrik ederim.. Local bazlı çalışan Büyükler Bence alt Orta derecede faaliyet gosteren ama saygin Küçük Acentalara kucak açmalı.. Bakan Beyin Turizm Sektöründe yeni dönem icin almış olduğu yeni yasa yerinde ve Doğru bir karar bu WTO almis olduğu ve uygulanması zorunlu uygulamadır.. Olayın ETS Jolly, Tura Tur, Mika-Tatilbudur ve Dini Umre organizasyonu yapan Ecir Tura yönelik kararlar değildir.. A grubu incoming Outgoing yurt içi ve yurtdışı yerli ve yabancı misafir Kültür Turları organizasyonu yapan yerli tüm Tour kurumlar için geçerlidir.. Kuralları uygulayanlar Bu sektörde ayakta kalma firsati bulur.. Uymayanlar derhal lisansları iptal edilip çalışmalarına asla göz yumulmamalı ve yasa gereği cezalandırılıp şirketleri kapatılmalıdır..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.