''Ak Parti sektörden haraç kesmeyi tercih etmiştir''

''Ak Parti sektörden haraç kesmeyi tercih etmiştir''
Yeni vergi düzenlemesi TBMM’de kabul edilerek ysalaştı. Yasanın görüşüldüğü sırada söz alan muhalif partilere mensup milletvekilleri, düzenlemeye dönük sert eleştiriler getirdi ancak yasa neredeyse virgülüne dahi dokunulmadan TBMM’den geçti.


Otellere yüzde 2 yeni vergi getirilmesini de içeren yeni vergi düzenlemesi Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Hem sektörün hem de milletvekillerinin yoğun eleştirilerine rağmen yasalaşan düzenlemeyle oteller, 2020 yılında yüzde 1, 2021 yılından itibaren ise yüzde 2 vergi överecek.

''Para toplama teklifi''

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, teklifin, "para toplama" teklifi olduğunu, bütçe açığının giderilmesinin artık tek yolunun, vergileri artırmak olarak görüldüğünü söyledi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, vatandaşlardan konaklama vergisi almanın, ileride AVM'lerden, günübirlik tesislerden, hatta lunaparklardan bile vergi almanın önünü açmak demek olacağını söyledi. Çokal, şu ifadelerini kullandı:

‘’Birkaç istisna dışına tüm dünyada "şehir vergisi" olarak yerel yönetimlere ödenen vergiyi merkezî vergi yaparak kendinize almak istediniz. Yetmedi, yabancı turistten alınan vergiyi, zaten aldığı her nefeste devlete vergi ödeyen vatandaşlarımıza da yüklemeye kalktınız. Alın terinin karşılığında kazandığı paradan bile vergi ödeyen, her faturasına vergi eklenen, yaptığı her alışverişte vergi ödeyen vatandaşlarımızdan da vergi almak istiyorsunuz. Vatandaşlarımızdan konaklama vergisi almak demek ileride AVM'lerden, günübirlik tesislerden, hatta lunaparklardan bile vergi almanın önünü açmak demek olur.

‘’Ben otelciden alırım, o ne yaparsa yapsın dediniz’’

Vergiyi kanunlaştırırken sektörden hiç görüş almadığınız için "Bunu turistlere nasıl yansıtabiliriz?"in cevabını aramadınız; siz "Direkt olarak otel kazancından bize ödeme yapsın; o turistten nasıl alırsa alsın, beni ilgilendirmez." dediniz. Evet, biz "Yerel yönetimler güçlensin." dedik, siz "Hayır, para bize lazım." dediniz. Biz "Yabancı turist ödesin." dedik, siz "Vatandaş ödesin." dediniz. Biz "Parayı konaklayan ödesin." dedik, siz "Ben otelciden alırım, o ne yaparsa yapsın." dediniz. Ben bu kürsüden uyarıyorum: Bu hâliyle bu kanun otelciye yüktür, vatandaşa yüktür, yerel yönetime yüktür.

‘’Yandaş medya ‘turizmde rekor kırıldı haberi yaparsa...’’

Geçtiğimiz aylarda yine "Ben yaptım, oldu." diyerek Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını kurdunuz, parayı da otelciden almaya karar verdiniz; şimdi bu kanunda da değişiklik yapmak istiyorsunuz. Evet, birkaç ay önce kendiniz yazdığınız, hazırladığınız, itirazlara rağmen geçirdiğiniz kanunda değişiklik yapmak istiyorsunuz; söylemesi bile tuhaf, değil mi? Aslında burada hatalı olan hep yandaş medya; turistin ne kadar döviz bıraktığına bakmadan, sayı üzerinden "Turizmciler köşe oldu; turizm rekoru kırıldı." diye haberler yaparsa sizler de "Bak, bu turizmciler paraya para demiyormuş." deyip "O zaman ülke tanıtımının parasını onlar versin." diyerek alelacele kanun teklifi hazırlarsınız. Kervan yolda düzülür mantığıyla "Biz otelcinin gelirinin yüzde 1'ini alalım da uygulamadaki eksiklikleri zaman içerisinde düzeltiriz." diyorsunuz. Bu böyle gitmez, bu ülke böyle yaklaşımları hak etmiyor. Kurulan bir ajansın işleyişini düzeltmek için birkaç ay içinde kanunla düzenleme yapmak gerekiyorsa burada büyük sorunlar var demektir. En basitinden burada ciddiyetsizlik var demektir, burada bu Meclisi adam yerine koymamak var demektir. Burada "Ben ne nazırlarsam hazırlayayım, zaten geçecek." düşüncesiyle hareket etmek var demektir. Yani sen kalkacaksın, bir kanun teklifi hazırlayacak, bu şanlı Mecliste milletin vekillerinin önüne getireceksin, sonra da "Yok olmamış, bir daha toplanın, ben değişiklik yapıyorum." diyeceksin. Milletin aklıyla alay etmeyin.’’

İYİ Parti Milletvekili İbrahim Halil Oral: Ak Parti sektörden haraç kesmeyi tercih etmiştir

‘’Sayın milletvekilleri, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulurken getirilen turizm katkı payına itiraz etmiş, onun yerine konaklama vergisi gibi uygulamaları getirmek gerektiğini vurgulamıştık. İktidar, bizim çağrımıza kulak vermiş ama tabii ki işine geldiği gibi kulak vermiş. Bu torba kanunda konaklama vergisi düzenlemesi de getirilmektedir. Yani turizm katkı payının üstüne bir de konaklama vergisi getirilmiştir. AK PARTİ iktidarı turizm sektörüne vergi üzerine vergi getirerek turizmi geliştirmeyi değil, resmen sektörden haraç kesmeyi tercih etmiştir.’’

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca: Vatandatan vergi toplayıp 3-5 enerji şirketine teşvik vereceğiz

‘’Değerli konut vergisi, gelir vergisi dilimini artırıyoruz ve "dijital vergi" adı altında vergiler getiriyoruz "konaklama vergisi" diyoruz. Yani vatandaşlarımızdan ek vergiler toplayacağız ve bu ek vergileri, bu 3-5 enerji şirketine teşvik olarak ödeyeceğiz, sizden vergi alacağız, sizi zehirlemeye devam edeceğiz diyoruz. Bu kapatılması talep edilen ve bunun için süresi uzatılan termik santraller, bizim de taraf olduğumuz sözleşmeler gereğince yılda sadece otuz beş gün sınır değerini aşabilir. Bakın, Kahramanmaraş Elbistan, yılda iki yüz yirmi sekiz gün sınır değerini aşmış, Çanakkale Çan, yüz elli iki gün aşmış, Kütahya, yüz yirmi dokuz gün, liste uzayıp gidiyor.’’

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz: Sektörün geleceğini tehdit etmektedir

''Bakın, bu torba yasada bile konaklamaya vergi geliyor. Burada da ayrı bir vergi daha vardı Turizm Tanıtım Ajansının düzenlemesinde, şirketlere yönelik tanıtımla ilgili vergi kesilmesi. Biz biliyoruz ki seyahat acentelerinin normalde bu maddeyi desteklemesi gerekirken bizlerle paylaştılar, ne diyorlar? "Alelacele hazırlanan, Meclisten geçirilen yasa sektörün geleceğini tehdit etmektedir ve sektörü dışlayarak yapılmıştır."

‘’Hokkabaz şapkadan tavşan çıkardı’’

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, "Hokkabaz vardı, hokkabaz şapkadan tavşan çıkarırdı, iktidar da torbadan yeni kanunlar, yeni vergiler çıkarmakta. Yeni vergi türlerini şapkadan çıkardınız." diye konuştu.



Bu Haber 22.11.2019 - 09:20:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.