İtalya’da Airbnb’ye milyonlarca euroluk ceza

İtalya’da Airbnb’ye milyonlarca euroluk ceza

İtalya'da mahkeme vergi kaçırdığı iddiasıyla Airbnb'nin 779,5 milyon eurosuna el koyma kararı aldı.


İtalya'nın Milano kentinde mahkeme, günlük ev kiralama uygulaması olan Airbnb'nin vergi kaçırdığı iddia ederek 779,5 milyon eurosuna (23 milyar 713.5 milyon TL) el koydu.

İtalya'daki ev sahiplerinin kazançları üzerinden yüzde 21 oranında vergi ödemeleri gerekirken savcılar, firmanın ev sahiplerinden yaklaşık 3,7 milyar euro kira geliri üzerinden vergi tahsil etmediğini belirtti.

Airbnb, BBC'ye yaptığı açıklamada "İtalyan savcısının açıkladığı eylem karşısında şaşırdığını ve hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Airbnb sözcüsü Christopher Nutly, firmanın Avrupa merkezinin Haziran ayından bu yana İtalyan vergi dairesi ile konuyu çözmek için çalıştığını söyledi.

Nutly "Yasalara tamamen uygun hareket ettiğimizden eminiz ve bu konudaki haklarımızı kullanma niyetindeyiz" dedi.

Yöneticilere soruşturma

Milano Mahkemesi savcıları tarafından yapılan açıklamada, 2017-2021 yılları arasında Airbnb'de yönetici olarak görev yapan üç kişinin de soruşturma altında olduğu belirtildi.

Airbnb, 2022 yılında, şirketin kira gelirlerinin yüzde 21'ini ev sahiplerinden keserek vergi makamlarına ödemesini gerektiren İtalyan yasasına itiraz etti.

Firma, İtalya'nın vergilendirme konusundaki şartlarının Avrupa Birliği'nin 27 ülkelik blokta hizmet sunma özgürlüğü ilkesine aykırı olduğunu savundu.

AB'nin en üst mahkemesi daha sonra Airbnb'nin şartlara uyması gerektiğine karar verdi.

Son yıllarda İtalyan yetkililer, 2008 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren Airbnb gibi büyük şirketlerin vergi uygulamalarına yönelik incelemelerini artırdı.

Ulusal kimlik kodu

İktidardaki Forza Italia partisi, ülkenin kısa süreli kiralamalar için ulusal bir kimlik kodu uygulamaya koyacağını söyledi.

Forza Italia lideri ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani yaptığı açıklamada, "Bu kanun, beyan etmeden daire kiralayanların gelirlerini ortaya çıkaracak" dedi.

Politikacılar bu hamlenin İtalya'nın mali gelirini 1 milyar euro artırabileceğini tahmin ediyor.



Bu Haber 07.11.2023 - 16:53:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.