İşte Rixos Krasnaya Polyana Genel Müdürü Kodan'ın Soçi izlenimleri

İşte Rixos Krasnaya Polyana Genel Müdürü Kodan'ın Soçi izlenimleri
Rixos Krasnaya Polyana Sochi Genel Müdürü Murat Kodan, Rusya'nın turizm cenneti mekanlarından Soçi'yi kaleme aldı.


İşte Murat Kodan'ın TurizmGüncel okurları için kaleme aldığı 'Soçi'de hayat' başlıklı o yazı.

Yıl 2009 Mardan Palace büyük bir sansasyon ile açılmıştı. Ve sonrasında o dönemde Rusya Başbakanı olan Putin'nin bu işe çok içerlediğini ve Telman İsmailov ile aralarının bozulduğunu duymuştuk. İsmailov neden böyle bir yatırımı Sochi'ye yapmamıştı? İşte o zaman ilk kez gündeme gelmişti "Soçi" diye bir yer ve kısa süre sonra da unutulup gitmişti.

Gelelim benim Soçi ile tanışmama...

Tripoli'deki (Libya) bir buçuk yıllık görev süremin dolması sonrası şirketim beni Soçi'ye transfer etti. 16 Ocak 2014 sabahın erken saatlerinde indim Adler / Sochi havaalanına. Yepyeni pırıl pırıl aydınlık modern bir yapı karşıladı beni, etkilendim.

Olimpiyat öncesi tesisimizi yetiştirme telaşı nedeniyle uzunca bir süre tanışamadım Soçi ile.

Bölgeden (Krasnaya Polyana, Soçi'ye 75 km uzaklıkta bir dağ kasabası) dışarı çıkamadım.

Olimpiyatlar başladı ve tüm ekip rahatladık. Ben de yavaş yavaş dahil oldum ileride yaşamımı devam ettireceğim kente ve sevgim böylelikle başladı...

Soçi ile ilgili ansiklopedik bilgi (bazıları dehşet verici) ve gezgin notuna internetteki pek çok kaynaktan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Benim sizinle paylaşacaklarım ise yaşadığım Soçi'yi algıladığım ölçüde olacak. Kentte nasıl bir yaşam var, size bunu hissettirmeye çalışacağım.

Çok fazla olmasa da, yıllar içerisinde bazı şehirlerde bulunma şansım oldu. Kesinlikle ilk olarak şunu söyleyebilirim ki neredeyse "gördüğüm en yeşil ve temiz" şehir.

Yeşil şehrin içerisinde aksesuar değil; şehir yeşilin içerisine kurulmuş. Son yıllarda bazı yüksek binalar boy gösterse de gerçekten çok yeşil bir şehir.

Temizlik konusunda çğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum. Her kimden kaynaklanıyorsa bu temizlik; Belediyeden veya şehri kullanan insanlardan.

Özellikle şehir merkezi pırıl pırıl caddelerin, yemyeşil yürüyüş yollarının, parkların, yol boyunca bankların, çiçekliklerin ( çiçek yoksa çiçek resimli ışıklı panolar var ), küçük heykellerin bulunduğu çok güzel bir yaşam alanı.

Daha öncesini bilmediğim için karşılaştıramıyorum ama bence olimpiyatlar için de olsa çok güzel iş çıkarmışlar.

Özellikle yaz aylarında merkezi yerlerde trafik hissediliyor ancak yaptıkları bir uygulama ile de çözüm aramışlar: Özellikle otobüs duraklarının ve yan sokaklara dönüşlerin olduğu yerlerde yoğun olan yön çift şeride dönüşüyor. Sonra diğer yön çift şerit oluyor. Bu da trafiği nispeten akıcı yapıyor (yolların ortasında beton yok, sadece düz ve kesik çizgilerle yapılmış tüm düzenlemeler; çizgiyi geçersen 6 ay ehliyetini alıyorlar)

Gelenler bilir, özellikle olimpiyat döneminden başlayarak pek çok uluslarası otel markası artık Soçi'de var.

Rixos, Marriot, Pullman, Swiss, Radisson, Solis, Mercure, Parkinn, Hyatt, Interstate. Bazıları Soçi kent merkezinde, bazıları Olimpiyat Parkı'nda, bazıları da dağda Krasnaya Polyana'da (Bizim köy) Sadece şehir merkezi değil düzenli olan, özellikle viyadük ve tünellerle dolu çevre yolu, Adler / Havaalanı bağlantısı, dümdüz Krasnaya Polyana yolu planlama ve uygulama açısından övgüye değer.

Şimdi diyeceksiniz ki nedir bu Sochi aşkı?

Bizim gibi dünya turizm liginde top koşturan bir ülkede 30 yıl aynı sektörde çalıştıktan sonra şunu kesinlikle söyleyebilirim ki göz bebeğimiz Antalya'dan tek eksikleri Kumsal ve tarihsel kalıntılar. Oysa maalesef Sochi lehine belirgin farklar var aramızda, özenmemek mümkün değil.

Her yer yemyeşil, kimse dilenmiyor, kimse trafikte araba camı silmiyor, kimse sokağa tükürmüyor, orada burada çöp görmüyorsunuz, insanlar özellikle kadınlar çocuklarıyla gecenin 12'sinde sokaklarda yürüyebiliyor, kimse kimseye laf atmıyor, yaya gören sürücüler araçlarını "istisnasız" durduruyor, üç tiyatro, bir konser salonu ve bir daimi sirk var. Bu arada bir de üniversite kurmuşlar "International Innovation University" diye.

Tüm kenti sigara içilmez kent  ilan etmişler (uymayanlar da var ama olsun ). Biraz pahalı ve servisi yavaş da olsa güzel Gürcü, Rus, Akdeniz, İtalyan, Sushi (çok yaygın) ve sadece dağ keçisinden yemekler yapan  restaurantlar var ( ah bir de ingilizce mönüleri olsa)

Bu arada ulaşım en önemli konu. Soçi/Adler İstanbul'dan  sadece 1 saat 20 dk. uçuş mesafesinde. THY istanbul'dan Pazar/Pazartesi, Salı/Çarşamba, Perşembe/Cuma ve Cuma/Cumartesi geceleri 00:35'de Soçi'ye uçuyor. Soçi'den de Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi sabah 04:35' de istanbul'a geri uçabiliyorsunuz.

Vizesiz gidilebilen kolay ulaşılan Soçi, inanıyorum ki yakında özellikle sürekli aynı yerlere gitmekten sıkılan İstanbullular için yeni popüler bölge olacak.

Türk kayak severleri göreceksiniz yakın zamanda Krasnaya Polyana bölgesi (Kafkas dağları / Gorky Gorod ve Rosa Khutor) tartışmasız sizlerin tercih edeceği bölgelerden olacak.


Bu Haber 01.08.2014 - 14:06:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • RİXOS STAFF 23.09.2014 - 11:17

    OTELINIZDE ÇALIŞTIM LAKİN BIRAKTINIZ AMA LÜTFEN KAZAK MOLDOV VE TÜRK PERSONELİN HAKKINI VERİNİZ RUSLAR ALIYORLAR MESAİ FALAN AMA VEREBLİRSİZ SİZDE LÜTFEN отличается DAVRANMAYINIZ

  • Coşkun Candaş 06.08.2014 - 06:29

    Sn.Ahmet Çalışkan kardeşim...Seni tanımam yazarın makalesini okudum,kişisel özeleştirim kenimde kalsın..Karadenizde bulunmuş ve canım yaylaları ve yeşili yaşamış bir olarak çok şey de yazardım, ama yapmadım.. Lakin sen şimdi Türkiye çok pis ve rezil diye bir cümle kurar ve adabı muaşeret erkanına riyaet etmez ve üstüne de edepsizlik edersen bize sana bir iki kelam söz söylemek üstümüze vazife olur.... Sevgili kardeşim bu ülkeyi beğenmiyorsan, oturmaz, gelmez, gezmez hata suyunu bile içmezsin... Git Soçi nin suyunu iç.. Benim canım memleketimin Kardenizinin doğasına ve yeşiline ( fındığınaçayına), Egemin tertemiz havasına (AyvalıkAltınoluk ) Zeytinine, Üzümüne Şeftalisine..Akenizimin dantel kıyılarına tertemiz denizine ( PortakalınaMuzuna ) Anadolumun tertemiz insanına ( KayısıyaCevizeBuğday başağınaAntep fıstığına ) kurban ol sen asıl... Cennet gibi vatanımız, dantel gibi boğazımız hataları, kusurları da olasa, bu ülkeyi seven ve ülkesine bok atmayan adam gibi adamlarımız da var çok şükür...

  • Ahmet Caliskan 06.08.2014 - 10:03

    Sayin rixos yoneticisine komple hak veriyorum. Turkiye cok pis ve rezil. Istanbul sisli beyoglu taksim en merkezi terlerde gezseniz her yer pislik icinde. Yesil zaten arasaniz 10 apartman ve beton yiginlari arasinda kalmis. Sochi bence Antalyadan ve diger yerlerden cok daha guzel bir yer. Temiz . Yesil. Insanin ici aciliyor. Turkiyedeki pislik ve rezillik insani cildirtiyor . Insanimiz asiri sekilde egitimsiz tabiri caizse kiro. Maganda insan turu cogunlukta. Kadinlarida gece vakti dolasirken rahatsiz eden kiro ve maganda turu insanimiz cok maalesef. Gercekler acidir ve gercektir.

  • Kemal Işık 03.08.2014 - 02:18

    Olimpiatlar için o kadar yatırım fazla olmuş bence.İnş ölü yatırım olmaz. Yurtdışından müşteri çeke bileceklermi onu görecez bir kaç sene içersinde. Öve öve bitiremediğiniz yeşilliğe gelince, Rusyanın her taraf yeşillik zaten.Mükemmel doğası var diye Ruslar akın akın iç turizme yönelecek değiller.

  • Salim Kayalı 01.08.2014 - 03:44

    Herşey tamamda şu gizli Mardan Palace alt mesajlarıda neyin nesi oluyor , ne Mardanmış ne çok seveni varmış bravo

  • pronto07 01.08.2014 - 02:50

    sayın rixos yöneticisi vermiş olduğunuz kötü örnekleri sanki türkiyede turizm bölgelerinde türk insanları yapıyormuş burda yapılmıyor izlenimi veriyorsunuz.her ülkenin her milletin sosyal yaşantıda olumsuz örnekleri var.oranında vardır varoşlarında her halde siz tesis dışına varoşlara pek gitmiyorsunuz ondan böyle izleniminizi aktarıyorsunuz .ama nedense Antalya konyaaltında yaşayan soçili bir çok aile böyle demiyor bizim ülkemizin daha güzel ve yaşanabilir diyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.