İşte GTI ve Sky Airlines iflaslarının maliyeti

İşte GTI ve Sky Airlines iflaslarının maliyeti
İflas eden GTI'nin ileri tarihli rezervasyonlarının tutarının yaklaşık 60 milyon Euro olduğu açıklandı.

 
TurizmGüncel

İflas eden GTI ve Sky Airlines’ın arkasında onbinlerce rezervasyon bıraktığı tahmini olarak 60 milyon dolarlık bir zararın söz konusu olduğu belirtildi. Alman iş ve turizm dergisi fvw’da yer alan habere göre, batan şirketlerden dolayı kaybedenlerin sayısı kazananlardan az.
 
Konu ile ilgili haberde şunlar belirtildi:
 
Almanya’da faaliyet gösteren GTI ve onun kardeş firması Sky Airlines’ın batmasının ardından, çoğu Türkiye’de olmak üzere, 5 bin kişi tatildeydi. Tatilcilerin geri dönüşü büyük oranda Öger Tours tarafından sağlandı. Ancak işin daha önemlisi, bu şirketten tatil satın almış on binlerce insanın durumu. Bu insanların satın aldıkları tatillerin durumu hala belirsizliğini koruyor. Acentelerin komisyonları da ödenmedi. Burada şu anda kazananlar sadece rakip firmalar oldu.
 
Şirkete atanan iflas yönetimi başkanı Dirk Anders, 30 Haziran’a kadar tüm rezervasyonları durdurdu. Amaç, yaz sezonu için yapılmış tüm rezervasyonları diğer tur operatörlerine aktararak iptallerin ve geri ödemelerin önüne geçmek. Edinilen bilgiye göre, parasını ödeyerek GTI’den tur satın almış 60 bin insan var. GTI’de yaptırdıkları rezervasyonun iptal edilmesi ve paralarının geri ödenmesi durumunda bu insanların kaç tanesinin tekrar tatil satın alacağı ise bilinmiyor. 
 
Dirk Anders’in açıklamalarına göre, GTI hisselerinin devri ile ilgili olarak şu anda görüşme halinde olunan yatırımcılar var. Şirketi devralacak yatırımcı düşük fiyatlarla satılmış GTI tatilleri ile sıkıntı yaşayabilir ancak medyada onunla ilgili yapılacak olumlu haberler de o şirkete pozitif olarak yansıyabilir. GTI Almanya’da “ucuz paket tatili satan bir şirket” olarak biliniyor.
 
Öte taraftan, Sky Airlines’tan koltuk alan şirketler şimdi daha yüksek fiyatlarla başka şirketlerden koltuk satın almak durumundalar. Dinamik paket tur operatörü Vtours şu anda müşterileri için diğer firmalardan aldığı 2,500 koltuk için 500 bin Euro daha fazla ödemek durumunda kaldı. Bunun gibi pek çok tur operatörü de, farklı uçak şirketlerinden daha yüksek fiyatla koltuk satın almak zorunda kaldı ya da kalıyor.
 
Bütün bunlara ilaveten, sayısı henüz tam olarak belirlenmeyen çok sayıda acentenin komisyonları da ödenmedi. Seyahat sigorta şirketi HanseMerkur, GTI yolcularının biletleri için şu ana kadar 2 milyon Euro ödeme yaptı ve toplamda bu rakamın 25 milyon Euro’ya çıkması bekleniyor.
 
Bu arada şirketin Türkiye’deki otellere de 35 milyon Euro borcu bulunuyor. Bazı bireysel otellerin GTI’den geçen yılda kalma 2 milyon Euro alacakları var. Antalya ve Alanya’da bulunan pek çok otel, GTI’nin iflasından dolayı ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Alanya Turistik Otelciler Birliği Başkanı Gülçin Güner, GTI’nin bu yıl bölgeye 70 – 80 bin civarında müşteri getireceğini hesap ettiklerini, gelinen durumda bu açığı nasıl kapatacaklarını düşündüklerini ifade etti. 
 
Fvw’nun haberinde, iflastan sonra olaya hızlı ve başarılı bir şekilde müdahale eden GTI’nin incoming acentesi OTS’den de övgüyle bahsedildi.
 


Bu Haber 27.06.2013 - 13:57:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • cihan 02.07.2013 - 07:26

    bakiyorumda ne guzel herseyi yaziyorsunuz da bizim gibi sky dan bilet alan yolculari hic biriniz yansitmiyorsunuz adeta ort bas ediyorsunuz yaziklar olsun hepinize gercekleri yazin milleti uyutmayin bizlerin ya bilet paralari geri verilsin yada almanlari tasiyacak firma bizleri de tasisin yabanciya verilen degere bir de aziz turk milletine verilen degere bakin

  • turizmdebuaksam 27.06.2013 - 03:43

    60 Milyon Euro için koca operatör ve uçak firması iflasını verdi, yazık. Turizm sektörüne bir yıllık zararı ise 350 Milyon Euro. Önümüzdeki yıllarda yaşanacak sıkıntılardan bahsetmek istemiyorum. Bir an önce kayyuma devir edilmeli.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.