İşte Elazığ'ın turizm alanında öne çıkan değerleri

İşte Elazığ'ın turizm alanında öne çıkan değerleri

Fırat Kalkınma Ajansı ve Düş Patikası Turizm ortaklığında düzenlenen info gezisi ile Elazığ’ın doğa ve kültür rotaları yaklaşık tur operatörlerine tanıtıldı.


Bilsen Gürer - Turizm Güncel

Fırat Kalkınma Ajansı ve Düş Patikası Turizm ortaklığında düzenlenen 5 günlük info gezisi ile Elazığ’ın doğa ve kültür rotaları yaklaşık 30 tur operatörüne tanıtıldı. Özellikle doğa ve treking rotalarını kapsayan turlarla Elazığ’da turizmin canlandırılması hedefleniyor.

13-17 Haziran 2022 tarihlerinde, İstanbul ve diğer şehirlerden gelen 30 acentacı, Fırat Kalkınma Ajansı ve Düş Patikasının ortak çalışmaları ile saptanmış rotalarda beş gün süreyle yürüdüler. Elazığ Yaylalarında, Akdağlar’da doğayla bütünleştiler.

İlk gün Akdağlar’da, Deşti Botan Yaylası’nda başlayan yürüyüş, Güllüce ve Altınölçek Köyleri yaylalarında tamamlandı.

Turizmciler, Palu, Gemtepe Köyü Gerendal Yaylalarına çıkarken katır ve eşeklerden de faydalandılar. Gerendal Köylülerinin yayla evlerinde nefeslenip, rotayı Gerendal Gölü kenarında noktalayarak geri döndüler. Kalp şeklindeki Gerendal Gölü’nün yarısı Bingöl, diğer yarısı Elazığ sınırları içerisinde kalıyor. Yayla, üç ayrı göl ve sayısız küçük şelale barındırıyor.

Acentacılar, Palu Kalesi’ne çıkıp, Urartu Kralı Menua’ya ait kitabeyi de fotoğrafladılar. Sivrice’de, Eskibağlar şarap evi ve otelini gezip şarap tadımı yaptılar.

Harput gezisi ve Ölbe Vadisi büyüleyici güzellikleri ile geziyi taçlandırdı. Harput yakınındaki bu rota, her çeşit meyve ağacının bulunduğu geniş topraklardan, zengin bitki çeşitliliği içinden gidilerek gerçekleştiriliyor. Mağara ve kaya blokları arasından yürünüyor. Küçük bir derenin de eşlik ettiği yürüyüş, Göllübağ Köyü’nden başlayıp, Oymaağaç Köyü’nde tamamlanıyor. Köyün büyük bir bölümü pekmez ve orcik üretimiyle uğraşıyor.

Baskil’de bulunan Saklıkaya Kanyono’nu da yürüyen turizmciler, Saklıkaya ve Karaleylek’te tekne gezisi ile serinlediler. Mor Ahron Manastırı ile noktalanan Elazığ infosu, acentacılara eşsiz bir destinasyon yaratma imkanı sundu.

Erdal Çeri - Çeri Turizm

Fırat Turu, son yılların gözde destinasyonlarından. Tunceli özelinde moda haline gelen bölge, Elazığ, Malatya ve Bingöl ile kendini daha da yukarıya taşıyacak. Doğal ve tarihi güzellikleri ile ön plana çıkacak olan Fırat destinasyonu için yapılan info amacına ulaştı. Sıra, bölge halkının bu konuda eğitilmesi ve programlanmasında.

İbrahim Tanrıverdi - Arnika Turizm

Yukarı Fırat Havzası’nda, Fırat Kalkınma Ajansı’nn hazırlamış olduğu gezinin en ilgimi çeken kısımlarından birincisi, Deşti Botan Yaylasında coğrafi eşik olan yükselti oldu. Bu yükseltiye düşen iki yağmur damlasından biri Fırat Nehri’ne karışırken, diğeri Dicle Nehri’ne karışıyor. Uzun bir yolculuk sonrası iki damla, Bağdat yakınlarında Fırat ve Dicle’nin buluşması ile oluşan Şattülarap ile Basra Körfezi’ne dökülüyor. İkinci ilginç deneyim, Gemtepe Köyü’nden yürüyüşle, göçer toplulukların bulunduğu yaylalara çıkmak oldu. Yayla yollarında şelaleler ve göllerin yanı sıra, zengin endemik bitki çeşitliliği güzel görüntüler oluşturuyor. Göçerlerin ilginç yaşamlarını yakından deneyimlemek, programa başka bir zenginlik kattı. Son olarak iki saatlik bir yürüyüş ile geçtiğimiz Karaleylek Kanyonu çok etkileyici. Yürüyüşün baraj gölünde bitmesi kanyonu eşsiz kılıyor. Bölgenin bu zenginliklerini tanıtmak ve yaşamak için yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Profesyonel turizmciler ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı

İnfodan kısa notlar:

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Kent Konseyi Başkanı Av. Rüstem Kadri Septioğlu’nun katılımıyla yapılan yemekte karşılıklı görüş alış-verişinde bulunuldu.

* Fırat Kalkınma Ajansı; Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli olmak üzere 4 ilde destinasyon ve tanıtım çalışmaları yapıyor. Yürüyüş rotaları, bunların kır ve kent entegrasyonun gerçekleştirilmeleri, işaretlemelerin yapılması, tabelaların konulması, yürüyüşü güvenli hale getirecek önlemlerin alınması gibi çalışmalar yapılıyor. Bu rotaların bütününe Fırat Yolu adını veriyorlar. Ajans; bireysel turistlerin yan ısıra, tur operatörlerini çok önemsiyor. Bölgeye tur düzenleyecek operatörlere konaklama desteği sağlanıyor. Tur operatörlerinin turlarına, iki gün için, kişi başı 100 TL, üç gün konaklandığında ise kişi başı 120 TL’lik destek veriliyor. Bu desteği, marka yaratma çalışmalarına can suyu olması amacıyla verdiklerini söylüyorlar.

* Elazığ, özellikle yaylalar açısından oldukça zengin bir bölge. Akdağ yükseltileri arasında önemli yaylaları var. Yaylalar, endemik bitki zenginliği, bozulmamış doğaları, bol sudan kaynaklanan sayısız şelaleleri, gölleri ve dereleriyle rotaları eşsiz kılıyor.

* Elazığ, Kürsü Başı olarak isimlendirilen yöresel müzik eğlenceleriyle biliniyor. Türk Sanat Müziği enstrümanlarıyla harmanlanan Harput Müziği, şehrin markalaşmasına büyü katkı sunuyor.

* Elazığ köylerinde, günümüzde de devam eden yaylaya çıkma alışkanlığı, doğa turlarında bu kültürün deneyimlenebilmesinde büyük bir albeni yaratıyor.








Bu Haber 20.06.2022 - 09:53:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.