İstanbul-Ataköy'deki Baruthane arazisinin kaderi belli oldu

İstanbul-Ataköy'deki Baruthane arazisinin kaderi belli oldu
Mülkiyeti Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) ait olan ve halen imar planında inşaat yapılması mümkün olan Ataköy’de 564 ada 160 parselde yer alan Baruthane arazisi, günübirlik turizm ve rekreasyon alanı olarak kiralanabilir yeşil alana çevrildi.

2010 yılında mevcut alanı kiralayan özel sektör firması tarihi yapıların da bulunduğu bu alanda dev kulelerden oluşan proje geliştirip kazı çalışmalarına başladı. TOKİ tarafından 49 yıllığına kiralanan ve üzerinde 80 metre yüksekliğinde 7 gökdelenin yapılması öngörülen Blumar Projesi’ne ilişkin çalışmaların durdurulması için vatandaşlar dava açtı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, TOKİ açılan davalar üzerine ve tarihi alanın amacı dışında kullandığı için özel sektör firması ile 2017 tarihinde sözleşmeyi feshetti. Yaklaşık 2 milyar TL’lik kazançtan vazgeçen TOKİ, geçen yıl araziyi özel sektör firmasından teslim tutanağı ile geri alıp vatandaşların nefes alabileceği yeşil bir alana çevirmek için çalışma başlattı.


İçinde tescilli tarihi binalarında bulunduğu arazinin yeşil alana çevrilmesi için bu yıl başında TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Arazi üzerinde alternatif projeler geliştirildi.

Mevcut alan, 25 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kiralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteğini alan proje kapsamında arazi üzerinde bulunan kültürel varlıklar aslına uygun olarak restore edilecek. Geri kalan kısım ise rekreasyon alanı olarak değerlendirilecek.

Ataköy sahilinde 80 metre yüksekliğinde 7 gökdelen yapılması planlanan tarihi Baruthane binalarının bulunduğu 60 bin metrekarelik araziye şimdi Millet Parkı yapılacak. Geçtiğimiz Mart ayında, İBB meclisinde onaylanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan anlaşmaya göre, arazinin kullanım hakkı 25 yıllığına İBB’ye verildi. Bu alanda park, restoran, kafeterya ve sosyal tesis yapılacak.


Bu Haber 06.10.2018 - 12:57:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.