İspanyol turizm devinin Kapadokya’daki yatırımcısı Murat Çoban kim?

İspanyol turizm devinin Kapadokya’daki yatırımcısı Murat Çoban kim?

İspanyol turizm devi Barcelo, yerel yatırımcısı ile birlikte 30 milyon euro yatırımla Kapadokya’da 200 odalı otel açacağını duyurdu. Barcelo’nun yerel yatırımcısının, Murat Çoban olduğu öğrenildi.


Turizm Güncel

İspanyol turizm devi Barcelo’nun Kapadokya’da açacağı 200 odalı 5 yıldızlı otelin yerel yatırımcısının balon pilotu Murat Çoban olduğu öğrenildi.

Önceden Türk Hava Kurumuna (THK) bağlı Gökçen Havacılık’ın Kapadokya’daki balon pilotu ve idarecisi olarak görev yapan Murat Çoban, sonrasında Kaya Balloon ismiyle kendine şirket kurdu.

Balon pilotu Kaya Çoban bir süredir otelcilik alanında da faaliyet gösteriyor. Önceden Lale Saray isimli bir oteli bulunan Çoban, Misty Otel isimli bir tesisin daha sahibi durumunda.

Kapadokya'da 5 yıldızlı otel yapıyor

Murat Çoban, Kapadokya’da yaptığı 5 yıldızlı otelde her biri 60 metrekare büyüklüğünde ve 5,5 metre yüksekliğinde 56 adet loft oda, ayrıca büyüklükleri 100 metrekarenin üzerinde 16 adet süit oda bulunduğunu, odaların tamamında hamam ve jakuzi bulunduğunu açıklamıştı. Çoban “Hizmete girdiğimizde hedeflediğimiz doluluk oranlarını sağlamak amacıyla grupları da ağırlayacağız. Ancak otelimiz elit, butik otel konseptinde. Butik otel müşterilerinin de tercih edebileceği ve bir butik otele gittiğinde bulacağı rahatlığı biz büyük otelde sağlayacağız.” demişti.

Sıcak balon imalatına başlayacaktı

Murat Çoban ayrıca, 2021 yılında Kapadokya’da yerli sıcak hava balonu üreteceğini açıklamış, bu şekilde hem yurt dışına balon ihraç edileceğini hem de Türkiye’deki balon şirketlerinin her yıl balon satın almak ve bakım yaptırmak için ödediği 7-8 milyon euronun ülke içinde kalacağını açıklamıştı. Projesi için TÜBİTAK’tan destek alan Çoban’ın balon imalatına başlayıp başlamadığı henüz bilinmiyor.



Bu Haber 28.04.2023 - 13:21:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • İnanamıyorum

    Mete Elam 27.01.2024 - 08:19

    Milyon dolarlık yatırım yapılmış ancak adam gibi bir mimari proje çizdirilmemiş. Bu kadar çirkin, yöre mimarisi ile bu kadar uyumsuz bir binanın eşine az rastlanır.

  • Kapadokya'nın doğal Dojusuna uymayan bir yapı daha

    Çiğdem Yılmaz 29.04.2023 - 06:39

    Son yıllarda Kapadokya'ya gelen yabancı turistlerin, sanki hiç bu izelluği yokmuş gibi ağır yapılarla, mimari yyaklaşımlar anlaşılır gibi değik. Kapadojya bu kadar çevresel özelliklerini yok sayan yaklaşımları, üstelik turizm yatırımı amacıyla uygulanan çevreyi yok sayan yaklaşımlar sonucunda, ister isteme "turizmin amacı" doğaldokuyu bozmak mı olmalı!"sorusunudüsünmesi gerekiyor.Hele Ispanya firmasının Gaudi'nin eseeleri olan "Sagrada familia", "Park Guel" gibi eserleri doğal etkileşimler sonucu yarattığı ve Barcelona gibi büyük bir şehirde dünya turizminde büyük katkı sağladığı, hatta bazı görüşlerin "Kapadokya'dan esinlemiş olabileceği" düşünülürse, doğal dokunun cenneti Kapadokya'nın böyle yapılarla turizmi yanlış değerlendirilmesi trajik bir durumdur. Dünya markası olması gereken Kapadokya, bu anlayışla hızla yok edilmektedir. Artık bu suruma son verilmeli, ilgili kurumların görevini "Kapadokya'nın gerçekten korunması" için kullanmaları, turizm gelirininin düşürülmemesi ve doğal ve kültürel dokunun korunması "Milli gelirimizi arttırma" olduķça gerekli ve şarttır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.