İskender Çayla'dan KÇÖ, UEFA finali ve TGA açıklaması

İskender Çayla'dan KÇÖ, UEFA finali ve TGA açıklaması
Delicias Travel Genel Müdürü İskender Çayla, kısa çalışma ödeneği, İstanbul’da oynanacak Şampiyonlar Ligi Finali ve Türkiye’nin normalleşme sürecinde TGA’nın alması gereken role ilişkin açıklamalarda bulundu.

TurizmGüncel

Delicias Travel Genel Müdürü İskender Çayla, 30 Haziran’da sona erecek olan kısa çalışma ödeneği (KSÖ) ve 29 Ağustos’ta İstanbul’da oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi Finaliyle ilgili uyarıda bulundu.

Türkiye devreye girip UEFA’yı ikna etmeli

UEFA'nın Şampiyonlar Ligi Finalinin seyircisiz oynanmasına karar verdiği yönünde duyumlar alındığını belirten İskender Çayla, ‘’Bu organizasyonla ilgili oteller ağırlayacakları seyirciler için ön ödemeler aldılar. Final maçı seyircisiz oynanacağı için bu ön ödemeleri geri vermek zorunda kalacaklar. Ancak şu anda otellerin bu geri ödemeleri yapabilmeleri çok zor.’’ dedi.

Türkiye'nin konuyla ilgili harekete geçerek UEFA ile görüşmesi gerektiğini kaydeden Çayla, ‘’Seyircisiz oynanacak maçın İstanbul’a katkısı olmayacak. Bu nedenle Türkiye’nin UEFA’yı ikna ederek, 2020 yerine 2021 finalinin İstanbul’da oynanmasını sağlaması gerekiyor. Bu iş oldu-bittiye getirilmemeli.’’ ifadelerini kullandı.

Kısa çalışma ödeneği uzatılmazsa turizmde 1 milyon kişi işsiz kalır

Turizm sektöründeki bir diğer önemli konunun da kısa çalışma ödeneği olduğunu ifade eden İskender Çayla, haziran sonunda bitecek olan kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerektiğini vurguladı. Turizmde normalleşmenin, dolayısıyla istihdamın eski haline dönmesinin zaman alacağını kaydeden Çayla, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmaması durumunda, konaklama tesisleri, yeme-içme sektörü, havayolları, seyahat acenteleri, ulaşım firmaları ve turizme yönelik alışveriş yerleri gibi işletmelerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

TGA, Türkiye’nin normalleşme sürecini dünyaya anlatmalı

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Türkiye'deki normalleşme sürecinin dünyaya duyurulması konusunda rol alması gerektiğini belirten Çayla, ‘’İspanya ve İtalya’daki benzer kurumlar, ülkelerindeki normalleşme adımlarını gün gün tüm dünyaya duyuruyor. Bizde de bu görevi TGA üstlenebilir. TGA; Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile eşgüdüm içerisinde Türkiye’nin normalleşme sürecinde attığı adımları dünyaya duyurmalı. Bana göre, şu anda en önemli eksikliğimiz yurtdışına yapılması gereken düzenli ve sürekli güncellenen bilgilendirmedir. Bugün Türkiye’de hangi önlemlerin alındığını, hangi prosedürlerin uygulandığını yurtdışında doğu dürüst kimse bilmiyor. 1 Haziran tarihinden itibaren iç hat uçuşların başladığının, konaklama tesislerinin ve müzelerin açıldığının, yeme-içme alanlarının hizmet veriyor olduğunun sosyal medya üzerinden duyurulması gerekiyor. ’’ dedi.''

AB, Schengen içinde kontrolü daha rahat sağlayacağını düşünüyor

Almanya’nın İspanya ve İtalya gibi salgını daha ağır yaşayan ülkelere uçuşları başlatırken, Türkiye’ye uçuş yasağını devam ettirmesiyle ilgili soruya da yanıt veren Çayla, ‘’Bunun elbette ekonomik gerekçeleri var. AB içinde ekonomisi turizme bağlı ülkeleri gözetme söz konusu. Bunun yanında AB, uçuşları ilk etapta kendi içerisinde başlatarak daha kontrollü bir normalleşme öngörüyor. Çünkü Schengen sınırları içinde bu kontrolü daha rahat sağlayacağını düşünüyor. Öte taraftan ilk etapta salgını ağır yaşayan İspanya ve İtalya çok sıkı sokağa çıkma yasakları uyguladı ve salgını kontrol altına aldı. Ayrıca, Schengen ülkelerinden 1 Temmuz tarihinden itibaren turist almaya başlayacak olan İspanya’da konaklama tesislerinin yüzde 50’sinin açılacağı ve temmuz-ağustos aylarında normal kapasitenin ancak yüzde 25’inin kullanılacağı belirtiliyor.'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 04.06.2020 - 11:04:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.