İş seyahatlerindeki toparlanma hızı beklenenin altında

İş seyahatlerindeki toparlanma hızı beklenenin altında
Pandeminin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen iş seyahatleri hala 2019 seviyesinin oldukça altında.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Küresel İş Seyahatleri Birliği (GBTA) küresel seyahatlerde hızlı bir toparlanma yaşanacağına öngörmesine rağmen, pandemi kısıtlamalarının 16 ay önce kaldırıldığı Avrupa'da küresel iş seyahatleri 2019 seviyesinin oldukça altında bulunuyor.

Toparlanma beklenenden yavaş

Büyük havayolu grupları British Airways ve Iberia'nın ana kuruluşu International Airlines Group (IAG) ve Lufthansa Group, haziran ayına kadarki 3 aylık dönemde kurumsal seyahatlerdeki toparlanmanın beklenenden daha yavaş seyrettiğini bildirdi. 

Her iki hava yolu grubu da kurumsal seyahatlerin 2019'un yüzde 30-40 gerisinde olduğunu açıklarken, ABD'li önde gelen hava yolu şirketleri iş seyahatlerinde geçen yıldan bu yana sabit bir toparlanma olduğuna dikkat çekti.

GBTA hızlı bir toparlanma olduğunu düşünüyor

Buna karşın GBTA, Dallas'ta düzenlediği kongrede iş seyahati harcamalarının pandemi öncesindeki 1,4 trilyon dolarlık seviyeyi aştığını ve 2027 yılına kadar 1,8 trilyon dolara ulaşacağını iddia etti. 

GBTA tarafından açıklanan İş Seyahati Endeksi (BTI) raporunda "İş seyahatleri sektörü bastırılmış talep, daha olumlu küresel ekonomik koşullar ve durgunluk risklerinin gerçekleşmemesi etkenler sayesinde, bir önceki yılki beklentiden daha hızlı toparlanıyor. 

Hava yolu şirketleri GBTA ile aynı fikirde değil

Ancak IAG CEO'su Luis Gallego, yüksek tatil talebi nedeniyle nisan-haziran arasındaki dönemde 1 milyar dolar kar elde etmelerine rağmen kurumsal rezervasyonların mart ayından bu yana durgunlaştığını açıkladı. Gallego "Kurumsal seyahatler eskisinden daha yavaş toparlanıyor. İş seyahatleri ile insanların ofislerine dönmesi arasında bir iliki görüyoruz. İspanya'daki hava yol şirketlerimiz Iberia ve Vueling, BA ve Aer Lingus'dan daha hızlı toparlanıyor. BA'nın kurumsal seyahat gelirleri 2019'un yüzde 69'unda iken, yolcu sayısı yüzde 60-61 seviyesinde. Ancak Iberia'da durum yüzde 95'e 82 seviyesinde." dedi. 

Lufthansa yüzde 70, BA yüzde 68 diyor

Tarihindeki en iyi ikinci çeyreği yaşamasına rağmen Lufthansa Group CEO'su Carsten Spohr da benzer bir trendden söz ediyor. 

İş seyahatlerinin pandemi öncesinin yüzde 60'ı seviyesinde olduğuna işaret eden Spohr, Çin ve Japonya'nın geniş çaplı açılmasıyla bir artış olacağı görüşünde. Spohr "İş seyahatlerindeki toparlanma okyanus ötesi yolculuklarda, Almanya'yı ve yakın mesafe destinasyonları geride bırakarak, pandemi öncesinin yüzde 70'ine ulaşacak." diyor.

BA ise kurumsal seyahatlerin bu yıl 2019 seviyesinin ancak yüzde 68’ine ulaşabileceği görüşünde.


Bu Haber 24.08.2023 - 10:59:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.