İngiltere ile AB Brexit'te anlaştı, peki turizmciler ne düşünüyor?

İngiltere ile AB Brexit'te anlaştı, peki turizmciler ne düşünüyor?
Avrupa Birliği ile İngiltere, uzun süren zorlu görüşmelerin ardından Brexit’in ticari anlaşması şartlarında uzlaşmaya vardı. Haberi memnuniyetle karşılayan İngiltere seyahat sektörü ise, anlaşmanın detaylarının önemli olduğuna dikkat çekti.

TurizmGüncel – Dış Haberler

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "İngiliz halkına 2016'daki referandumda ve geçen yıl yapılan seçimde söz verilen her şey, bu anlaşmayla sağlanmış oldu" derken, paralarının, sınırlarının, ticaretlerinin ve balıkçılık yapılacak sularının kontrolünü geri aldıklarını söyledi.

‘’2019’daki 668 milyar poundluk ticaretin tamamını kapsıyor’’

Anlaşmanın iki tarafın da bugüne kadar imzaladığı en büyük ticaret anlaşması olduğunu kaydeden Johnson, anlaşmanın 2019'da yapılan 668 milyar poundluk ticaretin tümünü kapsadığını ifade etti. Johnson, "Artık AB'nin yörüngesine olmadığımızı, AB kurallarına bağlı kalmak zorunda olmadığımızı, Avrupa Adalet Divanı'nın artık bizim için bir rolü olmadığını ve egemenliğe dönüş için kırmızı çizgi niteliğinde olan tüm taleplerimize eriştiğimizin kanıtı bu anlaşmadır. 1 Ocak 2021 itibarıyla siyasi ve ekonomik egemenliğimizi tam anlamıyla kazanıyor. Puana dayalı göçmenlik sistemi de İngiltere'ye giren herkesin kontrolünü elimize almamızı sağlayacak ve serbest hareketliliği sona erdirecek." ifadelerini kullandı.

‘’Anlaşmanın detaylarına bakmak gerekiyor’’

AB ile İngiltere arasındaki Brexit anlaşmasını temkinli memnuniyetle karşılayan İngiltere seyahat sektörü ise, anlaşmanın seyahat sektörü açısından ne getirip ne götürdüğünü görmek için anlaşmanın detaylarına bakmak gerektiğine dikkat çekiyor.

İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) Sözcüsü, ''AB ile İngiltere arasında ticaret anlaşmasına varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Seyahat sektörünün Covid-19 ile mücadele ettiği bir dönemde ek belirsizliklerden kaçınmak gerekir. Her şeye rağmen değişiklikler olacak ve turizm işletmelerinin buna hazırlanması gerekiyor. AB ile İngiltere arasındaki ulaşım bağlantılarının sürdürülmesi hayati önemde.'' dedi.

Seyahat sigortası ve pasaport detayı

ABTA'nın anlaşmanın detaylarını titizlikle inceleyip üyelerini bilgilendireceğini belirten sözcü, Avrupa'ya gidecek İngilizlerin seyahat sigortası yaptırmalarının ve pasaportlarının geçerlilik sürelerinin en az 6 ay olmasının önemine dikkat çekti. (İngilizler daha önce, AB ülkeleri arasıda geçerli olan ortak ‘Avrupa Sağlık Sigortası Kartı’ (EHIC) sayesinde birlik üyesi ülkelere seyahat ederken seyahat sigortası yaptırmıyordu.

‘’Rezervasyonlar için uzun süredir eden belirsizlik ortadan kalktı’’

VisitBritain Strateji Direktörü Patricia Yates ise, anlaşmanın turizm için hoş bir destek olduğunu söyledi. İngilizlerin AB'ye seyahatlerinin pratik olacağı konusunda güvence verildiğini kaydeden Yates, ''İnsanlar seyahatlerini güvenle planlayabilirler. Rezervasyonlar için uzun süredir devam eden belirsizlik de ortadan kalktı. Kısa mesafeli Avrupa destinasyonları uzak mesafe destinasyonlardan daha hızlı toparlanacak. Sektörün rezervasyonları teşvik etmeye çalıştığı bir dönemde varılan anlaşma kritik bir zamanda önemli bir güvence anlamına geliyor.'' ifadelerini kullandı.

‘’İşletmelerin geleceği planlamasına yardımcı olacak’’

American Express Global Business Travel Halkla İlişkiler Başkanı Martin Ferguson da, uzun zamandır beklenen anlaşmanın sektöre olumlu bir mesaj verdiğini ve bir miktar kesinlik kazandırdığını söyledi. Ferguson, ''Tarifeli ve kotasız bir düzenleme, belirsizliği sınırlayarak işletmelerin geleceği planlamasına yardımcı oluyor. Anlaşmanın ayrıntılarını hala gözden geçiriyoruz. Anlaşma, AB ile İngiltere arasındaki kesintisiz seyahatlerin aksama riskini azaltmalı.



Bu Haber 24.12.2020 - 19:20:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.