Hayal kırıklığı yaratan düzenlemeyle ilgili TÜRSAB’dan ilk açıklama

Hayal kırıklığı yaratan düzenlemeyle ilgili TÜRSAB’dan ilk açıklama
Seyahat acentesi belgesinin devredilmesine olanak tanıyan yasa tasarısı, beklentileri karşılamadı. Mevcut düzenleme ne belge ücretinde bir artışa izin veriyor ne de belgeyle birlikte acente unvanının devrine olanak tanıyor. TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, ‘’O zaman sormak gerekmez mi; Neden yeni acenta kurmak yerine devir alınsın? Mevcut acentanın unvanını, adresini, sözleşmelerini, itibarını devralamıyorsa devirle elde edilecek menfaat nedir?’’ sorularını soruyor.


TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın seyahat acentesi belgelerinin devrine olanak tanıyan düzenlemesi ile ilgili TurizmGüncel’e açıklamalarda bulunan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, bu haliyle düzenlemenin acentelerin işine yaramadığı gibi TÜRSAB’ı da güç durumda bıraktığını ifade etti.

''Anayasa gereği olan bir hak''

Taslak metinde seyahat acentelerinin unvanının devrine izin verilmediğine dikkat çeken Ünsever, ‘’Seyahat acentalarının birer ticari işletme olmaları dolayısıyla devredilebilmeleri, tüm malvarlığı haklarında olduğu gibi sahibinin tasarrufuna tabi olmaları Anayasa gereği olan bir haktır.’’ ifadelerini kullandı.

''Hukuki açıdan birçok hata barındırıyor''

Teklifteki düzenleme hukuki açıdan birçok hata içerdiğini belirten Ünsever, konunun belge devri’ ile sınırlandırıldığını belirterek, ‘’Bakanlık, belge sahibinin ismini değiştirmekle birlikte belgede yer alan seyahat acentası işletme adının (unvanının) devre konu olmayacağını, devir edilen belgede yer alan unvanın hatta bu unvanla benzerlik ve çağrışım içeren unvanların devir alan ve devreden dahil olmak üzere herhangi bir seyahat acentası tarafından devir sonrasında da 10 yıl süreyle kullanılamayacağını hükme bağlamak istemektedir.’’ değerledirmesinde bulundu.

''Bu durumda acentenin değeri, belge değeri kadar olur''

Bu düzenleme ile devir eden seyahat acentasının devrinden söz edilemeyeceğini söyleyen TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı, ‘’Seyahat acentasının değerini oluşturan; itibarı, geçmişi, sahip olduğu envanter ve hatta sözleşmeler olmaksızın belgede yer alan ‘sahip ismi’ değişecektir. Bu durumda seyahat acentasının değeri en çok yeni kuruluştaki kayıt ücreti kadar olabilir. Seyahat acentası kurmak isteyenler kuruluş işlemleri yerine devir ile seyahat acentası kurmuş olacak ancak, yeni kuruluş statüsünde olmadığı için TÜRSAB’a kayıt ücreti ödemeyecektir. TÜRSAB, neredeyse yegâne geliri olan yeni üye kayıt ücretinden mahrum olmakla işlevsiz hale getirilmiş olacaktır.’’ dedi.

''O zaman sormak gerekmez mi?''

Kendilerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na TÜRSAB kayıt ücretinin 300 bin liraya çıkarılması, acentelerin 2020 yılında birlik aidatından muaf tutulması, acentelerin üye kayıt aidatı tutarında teminat göstererek kredi alabilmesi ve devir işlemlerinde TÜRSAB’ın 4’te bir oranında pay alması maddelerinin bulunduğunu hatırlatan İlker Ünsever, yapmak istediğimiz değişiklikle ‘Seyahat acentası işletmesi varlık olarak kredi teminatı sayılması’ ve ‘Seyahat acentası değerine olarak tasarrufa konu olabilmesi’ amaçlanmıştı. ‘’O zaman sormak gerekmez mi; Neden yeni acenta kurmak yerine devir alınsın? Mevcut acentanın unvanını, adresini, sözleşmelerini, itibarını devralamıyorsa devirle elde edilecek menfaat nedir? TÜRSAB kayıt ücreti arttırılmadan seyahat acentalarının bu koşullarda değeri ne olabilir? Seyahat Acentası İşletme Belgesi kredilerde nasıl teminat olur?’’ sorularını sordu.



Bu Haber 09.04.2020 - 10:25:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fatih marmaris 26.04.2020 - 02:01

    Yani anladığım kadarıyla bu acenta kayıt işlerinde bir pasta var, hükümet bakıyor ki türsab pastadan epey yemiş, hoop!.. diyor sen şöyle kenara geç, biraz da ben alayım????????????

  • Nurettin Sınar 10.04.2020 - 02:15

    Bu yazı bu tepkiTursabın sadece kendisini düşündüğünü gösteriyor. Türsab yeni kayıt ücreti alamayacakmış. Sektörü düşünün iş yapan insanları düşünün tek derdiniz üye parası. Girişimcilerin önünü açın.

  • Murat Duru 09.04.2020 - 06:17

    Belgesi olan tüm acentalara şartsız hibe ve kredi verilmesi gerekir.

  • Turizm Emekçisi 09.04.2020 - 12:35

    Düzenlemenin hayal kırıklığı yarattığı kesin ,lakin acenteler hayal satarak tatilcilerden para toplamaktadır. Mevcut Yasa ile; kötü niyetli bir Acenteci ,piyasadan eb veya kampanya adıyla piyasadan topladığı para ile ortadan kaybolsa ve bu acentesini gariban birisi üzerine devretse , bu mağduriyet nasıl çözülecek ??? Bence bu sebep bile kolay devir ' in en önemli engeli olmalı. Yasanın; tüm paydaşlarının bir araya gelip , oy birliği ile herkesin beklentilerini karşılayabilir hale getirilmesi şarttır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.