Hüseyin Softa: Bodrum'da turizm hedefin uzağında

Hüseyin Softa: Bodrum'da turizm hedefin uzağında
2023 yılı için 1,5 milyon turist hedefi koyan Bodrum’un bu sayıya ulaşmasının zor olduğuna dikkat çekildi.

2023 sezonunda doluluklar konusunda büyük problem yaşayan Bodrum, özellikle Avrupa ve Rusya’dan beklediği ilgiyi bulamadığı için hedeflerin gerisinde kaldı. Kurban bayramında doluluklar yüzde 90’lara kadar çıksa da, bu doluluklar sezon geneline yansımadı, temmuz ayında bölgedeki oteller yüzde 50’lerde kaldı.

“Avrupa ve Rusya’dan yeterli ilgiyi görmedik”

Bodrum’un 1,5 milyon turist hedefine ilişkin Gazeteduvar’dan Selçuk Arslan’a değerlendirmede bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) yöneticisi Hüseyin Softa, sezonun genel olarak beklentilerin altında kaldığını söyledi. Türkiye turizminde Avrupa ve Rusya pazarlarının önemli olduğunu belirten Softa, bu bölgelerden de yeterli ilgiyi göremediklerini belirtti.

“Temmuz ayında ciddi sorunlar yaşadık”

Hedefe uzak olduklarının altını çizen Softa, “Bu sene genel olarak istediğimiz gibi bir süreç olmadı. Deprem eşliğinde sezonu açtık. Sonrasında yaşanan seçim ve diğer gelişmeler, turizmi gölgede bıraktı. Temmuz ayında ciddi sorunlar yaşadık. Hem iç hem de dış pazarda ilgi azaldı. Doluluk oranları yüzde 50’lerin altına düşen oteller eleman çıkarttı. Özellikle yurt dışı müşterisi Türkiye’yi tercih etmedi. Ağustos ayı anormal bir şekilde iyi geçti. Bir anda doluluk oranlarımız yüzde 80’lere çıktı. Eylül ayının ilk haftası da iyi geçiyor. Ama bu gelişmelere rağmen hedeften uzak durumdayız” dedi.

“Günübirlik kiralamalar otelcileri zor durumda bırakıyor”

Son dönemlerde Bodrum’da artan günübirlik ev kiralama işlemlerinin otelcilik sektörüne olumsuz etki yarattığını belirten Softa, “Burada bir haksızlık var. Bizler gelir vergisine ve KDV’ye tabiyiz. Eleman çalıştırıp vergilerini veriyoruz ama öbür tarafta hiçbir vergiye tabi olmayan, hiçbir gideri olmayan insanlar kazanç sağlıyor. Bu turizmin kara deliğidir. Ciddi rakamlar kazanıyorlar ama usulsüz yapılıyor bu işler. Bunlar, turizmin kalitesini de bozan girişimler. Bu konuda acilen adımların atılması lazım” diye konuştu.


Bu Haber 18.09.2023 - 08:03:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.