Hüseyin Gazi Coşan: İstanbul turizmi Sultanahmet’ten ibaret değil

Hüseyin Gazi Coşan: İstanbul turizmi Sultanahmet’ten ibaret değil

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları süren Bukoleon Sarayına bilgilendirme gezisi düzenlendi.


Turizm Güncel

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı
ile İstanbul Turizm Platformu işbirliğinde, İBB Miras alanlarına şantiye gezilerinin ilki Sarayburnu’nda bulunan Bukoleon Sarayında gerçekleştirildi. Düzenlenen gezide sarayın restorasyon çalışmaları ve İstanbul’daki turizm çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

1600 yılık geçmişe sahip Bukoleon Sarayının restorasyon çalışmaları sırasında İstanbul’un en eski çeşmesi olma niteliği taşıyan bir çeşme ve sarnıç tespit edildi.

2020 yılında restorasyon çalışmaları başlayan Bukoleon Sarayının restorasyon çalışmalarının 400 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Restorasyon çalışmaları başladığında öngörülen proje bir rampa ile bütün alanın gezilmesiydi. Fakat öngörülenden çok daha farklı bir kazı ortaya çıktı. Yapılacak ek binalar ve restore edilecek ek eserler birlikte Bukoleon Sarayı bir müze kompleksi haline gelecek.

Bugüne kadar restorasyon çalışmaları için harcanan paranın 5 milyon 800 bin TL olduğu, ancak projenin toplam bedelinin 60 milyon lirayı bulacağı belirtildi.  Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapımı tamamlaman ve yeniden ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcının, restorasyon maliyetini bir buçuk ayda karşıladığı belirtildi.

Rehberler akredite olacak

Bukoleon Sarayı’nı için rehberlere eğitim verileceğini belirten İstanbul Turizm Platformu Direktörü Özcan Dinçer, “Bu çalışmaları sektörle bir araya getirip ortaklaşa bir ürün haline getirmemiz lazım. Daha önce kamu kendi projesini yapmış ama sektörle çok fazla iletişime geçmediği için bu ürünlerin bazıları bazen tanınmış bazen tanınmamış. Bu sefer öyle olmasın istemiyoruz.  Çalışımalar tamamlamadan da biz burayı açabiliriz. Arkeoloji müzeleri açık müzelerdir. Çalışmalar devam ederken insanlar gezme fırsatı bulur. Böyle bir alanda dolaşmanın da bir takım gereklilikleri var. Önce can güvenliğini sağlamak gerekiyor. İlgili rehber arkadaşların da bu konuda eğitilmiş olması gerekiyor. Şimdi bir program başlayacak. Tüm bu arkeoloji kazısı yapılan yerlerde İBB Kültür Miras ekipleri buraya gelecek rehberleri eğitecek ve akredite edecek. Her rehber gelip de gördüğünü anlatmayacak, konunun uzmanının verdiği bilgiyi anlatacak. Bu yapıyı anlatmak istiyorsanız bununla ilgili eğitim almış olmanız gerekiyor. Bu İstanbul Kalite Programı ile ilgili bir üst çerçeve. Onun bir parçası da rehberle ilgili akreditasyonun sağlanması olacak. “ şeklinde konuştu.

“Önemli olan bu alanın kaç turisti kaldıracağı”

Önemli olanın gelecek turist sayısı değil yapının kaç turist kaldıracağı olduğunu aktaran Dinçer şu ifadeleri kullandı;

“Buraya gelen turist sayısını planlamaya gerek yok. İstanbul turizmi kötü yönetilmesine rağmen yıllardır markasını koruyan bir potansiyele sahip. Dünya Turizm Örgütü en son 2019 yılında yapılan bir çalışmada dünya üzerinde en büyük turizm potansiyeline sahip iki kenti işaret ediyor. Delhi ve İstanbul. Delhi’den farkımız İstanbul Havalimanı gibi bir yatırımımız olması. 2030 yılında 30 milyona yakın turist gelme ihtimali olduğunu söylüyor rapor. Sorun kaç turist geleceği değil, sorun turistler geldiği zaman bizim ne yapacağımız. Çünkü kapasiteyi aşan turisti almak da iyi bir şey değil. Mesele kaç kişiyi çekeceğimiz değil buranın kaç kişiyi kaldıracağı.  Turizm merkezlerine kaç kişiyi almalıyız ki oradaki nitelik kaybolmadan,  doğal ve kültürel varlıklar zarara uğramadan yaşam devam edebilsin? Bizim hedefimiz yüzlerce otel açılsın 30 milyon turist gelsin değil. Turizm çeşitliliği sağlayarak kültürel değerlerini sunan ve koruyan bir turizm yapmak istiyoruz.”

“Turizm Taksim ve Sultanahmet’ten ibaret değil”

İstanbul Turizm Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Gazi Çoşan İstanbul’un sadece Sultanahmet’ten ibaret olmadığını belirterek “Ana hattımız, Topkapı, Ayasofya, Yerebatan. Bizim burada turist trafiğini yönetmemiz lazım.  Her gelen 10 turistten 8’i tarihi yarım adaya geliyor. Yeni yapılacak kruvaziyer limanlarıyla Sultanahmet şişecek. Çuvaldızı kendimize iğneyi de başkalarına batıralım. Çok kolay yapıyoruz. Hemen Sultanahmet’e götürüyoruz. İstanbul sadece Sultanahmet’ten ibaret değil. Başka bir alternatif koyarsan orası da büyük ilgi görecek. “ ifadelerini kullandı.

“Toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor”

Turizmin Taksim ve Sultanahmet’ten ibaret olmadığının altını çizen Coşan, “Son dönemlerde şu kadar turist geldi diye açıklamalar yapılıyor. Önce gelen turist ne kadar harcadı ona bakmak lazım. İlk 3’ten 50. sıraya düşmüş kongre turizmi var mesela. Bu da bizim nitelikli turisti kaybettiğimiz anlamına geliyor. Ayrıca küçük çocuklu aileler ve engelliler gelemiyor. Kaldırımlar buna müsait değil. Bu yerel yönetimin merkezi yönetimle ortaklaşa çalışarak yapması gereken bir şey. Şu an hem toplum, hem turizm hem yatırımcı fecaat. Toplumun bilinçlendirilmesi, turist trafiğinin yönetilmesi, gerekiyor. İstanbul Sultanahmet ve Taksim’den ibaret olmamalı.  Burası hariç 4 alan için de gezi düzenleyeceğiz. Sonrasında bunu tartışmaya açmak istiyoruz. Ne şekilde çalıştırtacağız, ne şekilde acentelerimize destek olacağız, daha kaliteli kitleyi getirmek için neler yapmalıyız?” açıklamasında bulundu.

“Toplu mezar bulundu”

Restorasyon çalışmalarının başında olan İBB Kültür Varlıkları Genel Müdürü Merve Gedik, sahil yolu ve Kazlıçeşme- Sirkeci metro çalışmalarının altında da saray kalıntılarının olduğunu belirterek “Bukoleon Sarayında hem restorasyon hem de arkeoloji çalışmaları yapıldı.  bu saray, Bizans döneminde de pek kullanılan bir saray olmamış. Uzun zamandır terkedilmiş olduğu için yapısal olarak yok olmaya başlamış. Dönem dönem çeşitli güçlendirme çalışmaları yapılmış ayrıca kazı çalışmaları sırasında 11 kişinin üst üste gömüldüğü bir toplu mezar da bulduk.  Bugüne kadar gelebilen yapıyı koruyup yaşatmaya çalışıyoruz. Kazı sırasında buradan çıkan envanteri burada sergilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Arkeoloji Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürüyor.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 01.09.2022 - 14:11:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.