Hayal kırıklığı yaratan belge devri düzenlemesi komisyondan geçti

Hayal kırıklığı yaratan belge devri düzenlemesi komisyondan geçti
Seyahat acentesi belgesinin devrine olanak sağlayan düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. TÜRSAB’ın tüm itirazlarına rağmen, yasada en ufak bir değişiklik yapılmadı.

‘Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ komisyondan geçti. Torba kanun içinde, seyahat acente belgelerinin devrine olanak sağlayan düzenleme ile, bu yıl TÜRSAB aidatlarının alınmamasını içeren düzenleme de yer alıyor.

Belge devrine olanak sağlayan düzenleme TÜRSAB’ın yaptığı tüm itirazlara rağmen hiçbir değişiklik yapılmadan Bakanlığın sunduğu haliyle komisyondan geçti. Yapılan düzenleme sadece belge devrine izin verirken, unvan devrine izin vermiyor. Düzenleme, belgeyi devrden şirketin unvanının 10 yıl süreyle kullanımını da yasaklıyor. Bunun yanında, belgesini devreden tüzel kişiye de 3 yıl boyunca yeni belge verilmesini yasaklanıyor.

TÜRSAB hem aidatlardan oldu hem belge gelirinden

Yapılan düzenlemeyle ilgili TÜRSAB, acente belgesinin 300 bin liraya çıkarılmasını ve acentelerin bu belgeleri teminat göstererek bankalardan kredi almasının önünü açılmasını hedeflemişti. Bunun yanında, acente aidatlarının 300 TL’ye düşürülmesini ve belge devrinden TÜRSAB’ın 4’te bir oranında pay alması hedeflenmişti. Mevcut haliyle düzenleme, TÜRSAB’ın hem yeni belgeden hem de belge devrinden gelir elde etmesini ortadan kaldırıyor.

Belgeler tek elden toplanır mı?

TurizmGüncel’in bilgi aldığı uzmanlar, düzenlemenin bu haliyle geçmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Bunun başında ise, zor durumda olan veya aktif olarak iş yapmayan acente belgelerinin, kuruluş masrafından (70 bin TL civarı) daha düşük fiyatlarla belirli ellerde toplanması olarak gösteriliyor. Düşük fiyatla belgeleri toplayacak olan kişilerin, ileride belgelerin fiyatı yükseldiğinde bu belgeleri yüksek fiyatlara satarak ciddi paralar kazanabileceğine dikkat çekiliyor.

İkinci sorun ise mevcut haliyle belge devrinin acentelerin bir işine yaramaması. Acentelerin 60-70 bin liralık acente kuruluş belgesini teminat gösterrek ihtiyaç duyduğu krediye ulaşması mümkün görünmüyor.

Üçüncü olarak, belge devriyle birlikte unvan devrine izin verilmemesi nedeniyle, acentelerin marka değerleri parasal bir karşılık bulmuyor. Mevcut düzenleme, seyahat acentelerinin değerini, belge değerindeki üst sınır olan 70 bin lira ile sınırlıyor.

TÜRSAB ne talep etmişti:

TÜRSAB’ın düzenlemeyle ilgili talepleri şunlardı:

1. Belge devri TÜRSAB ve Bakanlık onayıyla yapılabilmelidir

2. Yeni belge bedeli 300 bin lira olmalıdır

3. Kredi teminatı olarak işletme rehni seyahat acentesinin siciline işlenmesi suretiyle kurulmalıdır

4. Bankalar işletme rehini ile, en az belge devrinin yarısı kadar acentelere kredi vermelidir

5. Hem aidat hem de acente kuruluş belgesinden mahrum kalacak olan meslek birliğimizin işlevini sürdürebilmesi için, belge devrinin 4’te biri ‘devir kayıt ücreti’ olarak TÜRSAB’a ödenmelidir.

6. Seyahat acentelerinin TÜRSAB’a ödeyeceği aidat, kayıt ücretinin binde biri oranına olmalıdır.

Düzenlemenin komisyondan geçmiş hali

devir



Bu Haber 15.04.2020 - 18:56:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Deniz Kumsal 16.04.2020 - 03:18

    Yasa cikmasada olurmus

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.