Havalimanına yolcu taşımada yeni dönem

Havalimanına yolcu taşımada yeni dönem

Havalimanları ile şehir arasında karşılıklı yolcu taşıma işiyle ilgili yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı.  


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havalimanlarıyla şehir arasındaki yolcu taşımacılığına yeni düzenleme getirdi. SHGM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğine göre taşıma işi talepte bulunan gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından Bakanlıktan onay alınması kaydıyla yapılabilecek.

Ancak ilgili mevzuatına göre yetkilendirilen ve toplu taşıma hizmeti verecek kuruluşlar bu Yönetmelik gerekliliklerinin dışında tutuldu.

Sözcü’de yer alan habere göre, Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, yeni düzenlemeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"Yolcu taşımacılığı SGHM ve DHMİ kontrölü altında olmalı"

“Bu konuda geçmişte de birkaç kez yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu kadar sık yönetmelik değişikliğine neden gerek duyulur? Hangi hizmet neden aksıyor anlamak mümkün değil. Havalimanları ile şehir merkezleri arasındaki yolcu taşımacılığı havacılık güvenliği bakımından mutlaka SHGM ve DHMİ’nin denetimi ve kontrolü altında bulunmalıdır.

Havaalanlarıyla şehir merkezleri arasındaki yolcu taşımacılığı, uluslararası kurallar ve milli mevzuat gereğince yer hizmetlerinin bir parçasıdır. Bu hizmet, yer hizmetleri kuruluşları veya hava taşıyıcıları tarafından yürütülmekteydi.

Ulaştırma Bakanlığı, bu kapsamdaki taşıma hizmetini, belediyelerin de yapmasına izin verdi.

Anlaşılan o ki son değişiklikle şehir merkezleri ve havalimanı arasındaki taşımalar için belediyelerin Ulaştırma Bakanlığından herhangi bir izin alınması ve ücret ödemesi gerekmeyecek.

Değişiklik, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (DHMİ) gelir kaybına yol açacaktır. Bu hizmeti yürütmekte olan HAVAŞ ve diğer kuruluşların aleyhine ‘haksız ve yıkıcı’ rekabet oluşturacağı çok açıktır.”



Bu Haber 24.08.2022 - 14:32:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.