Hamdi Güvenç'ten İngiltere pazarıyla ilgili önemli uyarılar ve tavsiyeler

Hamdi Güvenç'ten İngiltere pazarıyla ilgili önemli uyarılar ve tavsiyeler
İngiltere seyahat pazarını en iyi tanıyan isimlerden YDA Dalaman Havalimanı Yönetim Kurulu Hamdi Güvenç, pazara ilişkin önemli değerlendirmelrde bulundu. İngiltere'de satışların yüzde 42'sinin online yapıldığına dikkat çeken Güvenç, Türkiye'nin İngiltere'de bütçeli uçak şirktlerini merkeze alan dijital kampanya yapması grektiğini ifade etti.

Savaş Daş - TurizmGüncel

İngiltere pazarı ile ilgili bazı genel bilgiler veren Hamdi Güvenç, ‘’İngiltere’de hava yoluyla seyahat eden insan sayısı 72 milyon 800 bin. Bunların 46.6 milyonu paket tur alıyor ve içlerinden Türkiye’ye gelenlerin sayısı 2 milyon. En çok da İspanya’ya gidiyolar. İspanya’ya giden İngiliz sayısı 18.8 milyon.’’ dedi.

''BU KADAR BÜYÜK BİR PAZARDAN NEDEN BU KADAR AZ TURİST ALIYORUZ?''

Bu kadar büyük bir pazardan Türkiye’nin bu kadar az turist almasını oturup düşünmesi gerektiğine işaret eden Güvenç, ‘’Mesela İngiltere’nin Türkiye’deki ana destinasyonu Dalaman ve Dalaman’ın bu yıl İngiltere’den aldığı paket tur sayısı 814 bin. Bu sayı gelecek sene artacak tabi. Dalaman ve Bodrum, Türkiye’ye gelen İngiliz turistin 3’te 2’sini alıyor. Dalaman’a gelen yüksek sayı ise 2011 yılında 1.1 milyon.’’ ifadelerini kulandı.

''İNGİLTERE, DOKUNDUĞUNUZ ANDA SONUÇ ALABİLDİĞİNİZ BİR PAZAR''

Bu kadar çok yatak kapasitesine sahip olan Türkiye’nin İngiltere pazarında daha fazla pay alması gerektiğini dile getiren Hamdi Güvenç, ‘’İngilizler Almanlardan sonra en çok gezen millet. Bu kadar çok tatil paketi satılan ülkede İspanya 18 milyon alırken bizim 2 milyonda kalmamızı oturup yeniden analiz etmemiz lazım. İngiltere gerçekten yumuşak bir pazar. Dokunduğunuz anda sonuç alabiliyorsunuz.’’ dedi.

''DİJİTAL PAZARLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR''

İngiltere’nin yüzde 42’sinin online tatil satın aldığını belirten Hamdi Güvenç, ‘’Online demek bütçeli hava yolu demek. Yani Ryanair, Easyjet, Norvegian, WizzAir... demek. Türkiye turizminin gelecekteki satış politikasını buna göre yönlendirmesi gerekiyor. Avrupa’da yolcuların yüzde 42’si bütçeli hava yolları tarafından taşınıyor. 15 yıl sonra, (ben 10 yıl olduğunu düşünüyorum) yolcuların yüzde 92’si bütçeli hava yolu şirketlerinde taşınacak. Avrupa’daki mevcut hava yolu şirketlerinin yapısı da değişecek. Turizm bakanımız ile görüştüğümüzde bu konuda hemfikir olduk. Türkiye olarak, online bir turist yapısına ve bütçeli bir uçak yapısına ihtiyacımız var. Kolay erişilebilirlik önemli ve bu da dijital pazarlamayı ön plana çıkarıyor. Yani ürünlerimizi dijitalize etmemiz lazım.’’ ifadelerini kullandı.

''DALAMAN'IN YÜZDE 55'İ İKİ BÜYÜK OPERATÖRÜN KONTROLÜNDE''

İngiltere seyahat pazarının iki büyük oyuncusu Thomas Cook ve TUI’ye Jet2’nun da eklendiğinin altını çizen Güvenç, ‘’Jet2’nun iş tutuş biçimi çok sert ve rekabete açık. Pazar payını daha da büyütecek. Şu anda İngiltere’de Dalaman destinasyonunun yüzde 55’ini iki büyük tur operatörü kontrol ediyor. Dolayısıyla (burası espri) her sabah kalktığımızda bu iki şirketin sağlığı için dua etmek durumundayız. Bir pazar, iki firmaya bağlı olmamalı.’’ değerlendirmesinde bulundu.

''BU YIL İNGİLTERE'DEN YÜZDE 20-30 ARTIŞ BEKLİYORUZ''

İngiliz turistin her şey dahilden ziyade oda-kahvaltı veya yarım pansiyon konakladığını söyleyen Hamdi Güvenç, ‘’Şehri görmeye, şehir hayatını tatmaya çalışan mekanlada yiyip-içen bir yapıya sahip. Krizden sonra hızlı bir geri dönüş oldu. Bu geri dönüşün 2019 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. İngiltere’den Dalaman’a gelen ziyaretçi sayısında yüzde 20-30 arasında artış bekliyoruz. 2019’da sayı 1 milyona yaklaşacak.’’ dedi.

''BARRHEAD BU YIL DALAMAN'A DA UÇAK KOYACAK''

Kuzey İngiltere’nin Glasgow bölgesinde 62 acentenin bağlı olduğu bir zincir olan Barrhead’in piyasaya yeni bir oyuncu olarak girdiğini açıklayan Hamdi Güvenç, ‘’Londra ve civarındaki Türk acenteler de büyük ataktalar. Barrhead’in çok kaliteli bir satış politikası var. İspanya’ya her yıl uçak koyuyordu. Bu yıl Dalaman’a da bir uçak koyduracağız.’’ şeklinde konuştu.

''İNGİLTERE'DE KOLTUK SIKINTISI YAŞANACAK''

On the Beach, Hotelbeds, Travel Republic gibi online şirketlerle de görüştüğünü ve Türkiye’nin iyi satıldığını dile getiren YDA Yönetim Kurulu Üyesi Güvenç, piyasa koltuk sıkıntısını yaşanacağı uyarısında bulundu. Güvenç, ‘’Bu yıl İngiltere’de Türkiye için uçak sıkıntısı olacak. Bu sıkıntıyı halletmemiz lazım. Pound-euro makasının açılması ve kurlardan dolayı, Türkiye’ye yönelik mevcudun dışında bir ek talep yarattı. Bizim bu talebi uçak da bularak süratle yönlendirmemiz gerekiyor. Tekrar alını çiziyorum: Uçak konusunu haletmemiz lazım.’’ uyarısında bulundu.

İngiltere’nin 22 şehrinden Dalaman’a uçuş yapıldığını ve Dalaman’ın burdaki tanınırlığının neredeyse Tenerife kadar olduğunu kaydeden Güvenç, Ege’de sezonun uzatılması, uçuşların yıl geneline yayılması ve kış döneminde aktivitelerin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

''İSPANYA'YA GİDEN TURİSTİ TÜRKİYE'YE ÇEKMEK İŞTEN BİLE DEĞİL''

Hamdi Güvenç, Bakanlığın artık fuarların büyük bir kısmına katılmama, tanıtımda ise THY merkezli bir yapıya geçme kararıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

Sadece İngiltere pazarı için düşünürsek Bakanlığın bu kararı pazarla örtüşüyor. İngiltere’de zaten başlı başına bir tane fuar var o da WTM. Ama İngiltere’de yıllardır çalışmamızın getirdiği bilgi birikimi ile belli şehirlerde ve bölgelerde ayrı bir pazarlama çalışması yapılabilir. B2B ve B2C çalışmalarla elde edilen bilgiler kullanılarak, İngiltere pazarı yönlendirilebilir. Mesela, İngiltere’de yaptığımız saha çalışmasında yaklaşık 4 bin 500 acentelik bir portföy oluştu. Bu acentelerin yöneticilerini, çalışanlarını, adreslerini, telefonlarını ve müşteri profillerini biliyoruz. Bu alanda bir big data oluştu. Çağımızda bu big datayı iyi kullanıp iyi bir dijital pazarlama yaparsak, müşteri kendimize daha çok çekeriz. İspanya’ya giden turisti Türkiye’ye çekmek işten bile değil. Sadece aktif olacağız, sahada yer alacağız, sokağa ineceğiz.

''TÜRKİYE, 'PARETO OPTIMAL' ÇALIŞMASI YAPMALI''

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile THY arasında imzalanan ve direk uçuşlarla üst harcama grubu turisti Türkiye’ye çekmeyi hedefleyen protokol ile ilgili değerlendirme yapmasını istediğimiz Güvenç, şu yaklaşımda bulundu:

‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘pareto optimal’ çalışması yaparak, Türkiye’nin toplam turizm gelirinin içinde üst gelir grubunun ağırlığını ölçmesi ve ona göre bir planlama yapması daha sağlam bir politika üretmesini ve önünü görmesini sağlayacaktır.’’

''E-VİZE KOLAYLAŞMALI''

E-vize ile ilgili uyarı da yapan Hamdi Güvenç, İngilizlerin online vize alımını kolaylaştırmak gerektiğini belirtti. Güvenç, ‘’Yaptığımız saha çalışmasında, insanların e-vize almakta zorlandığını öğrendik. Sırf bu nedenden dolayı İspanya’ya gidenler var. Oradaki vize alma sürecini kolaylaştırmak gerekiyor. Ayrıca, e-vize ile ilgili sahte siteler aracılığıyla dolandırıcılıklar da yaşanıyor.’’ dedi.



Bu Haber 15.11.2018 - 14:37:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.