Hakan Halit Yeni: Kalifiye personelimizin yüzde 60’ını kaybettik

Hakan Halit Yeni: Kalifiye personelimizin yüzde 60’ını kaybettik

Turizm sektöründe yaşanan personel problemiyle ilgili değerlendirmede bulunan sektör temsilcileri, bu konuda devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.


Turizmde giderek büyüyen kalifiye personel sorunu ile ilgili Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyon Derneği (HOTED) Onursal Başkanı Hakan Halit Yeni ve ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, Yeni Alanya’ya değerlendirmede bulundu. Akdeniz’de kalifiye personelin neredeyse yüzde 60’ını kaybettiklerini belirten sektör temsilcileri, bu problemin çözülmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 “Önümüzdeki sezonlara bunun bedelini ağır ödeyeceğiz”

Kalifiye personelin yaklaşık yüzde 60’ını kaybettiklerini belirten HOTED Onursal Başkanı Hakan Halit Yeni, “Akdeniz Bölgesi'nde kalifiye personelimizin yüzde 55-60’ını kaybettik. Bu oran ne yazık ki giderek artıyor. Bu konuda devletimizin de işletmelerimizin de ellerini taşın altına koyması gerekiyor. İşletmeler şu anda dışarıdan gelen yabancı personele bel bağlamış durumdalar. Alanya'ya yabancı personel genellikle Türkmenistan ve Kırgızistan gibi Orta Asya ülkelerinden getiriliyor. Bu insanların tercih edilmesinin nedeni Rusça bilmeleri ve kısa süreli çalışmaya itirazlarının olmayışı. Kendi vatandaşına 5-6 ay para vermek zorlarına gidiyor, daha ucuza, 4 aylığına yabancı personel getiriyorlar. Bunun böyle yürümeyeceğini turizmcisi de, devletin yetkili organları da biliyor. Bu konuda çözüm için görüşmeler yapılmalı ve devletin ileri gelenleriyle işbirliği halinde olunmalı. Bakın buradan otelcilere tekrar sesleniyorum, lütfen personel sıkıntısını çözelim. Çünkü önümüzdeki sezonlarda bunun altından kalkamayacağız. Ben 5 yıldır söylüyorum ama kimse bunu kaale almıyordu. Şimdi, yüzde 60’lara varan bir kaybımız var. Şimdi de birkaç yıl sonranın öngörüsünü söylüyorum. İki yıl sonra da elimizde kalan oranın yüzde 20-25’ini daha kaybedeceğiz. Lütfen personelimize sahip çıkalım ve gidenlerin geriye dönmesi için bir çalışma yapalım. Aksi takdirde önümüzdeki sezonlarda bunun bedelini çok daha ağır ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Buradaki personel açken dışarıdaki personele bakılması yanlış”

ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu ise “Bu sorun ne yazık ki yıllardır süre gelen bir şey. Turizm gelirleri azalmaya başlayınca bu sektörden personel kaçışları başladı. Kalifiye personel bulmakta zorlanıyoruz. Her ne kadar bu kapsamda eğitici çalışmalar düzenlesek de bu sektöre talep günden güne azalıyor. Bağda bahçede ya da başka sektörlerde çalışmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle turizmin ayağa kalkması için devletin bize destek olması lazım. Fakat biz turizmciler gerekli desteği göremiyoruz. Sektörde çalışacak personel bulamayınca otelciler de yabancı ülkelerden bu sektörde çalışmak isteyen personel arayışına gidiyorlar. Zaten bu noktada anlaşabildiğimiz yerli personelin tercih edilmesi gerekir. Buradaki personel açken dışarıdaki personele bakılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"Nitelikli personelin 12 ay çalışıyor olabilmesi gerekiyor”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili,  "Nitelikli personelin 12 ay çalışıyor olabilmesi gerekiyor. Bu konuda devletten de beklentilerimiz var. En azından kapalı olduğumuz dönemde, maddi beklentiden ziyade devlete yapılan zorunlu ödemelerin sıfırlanması talebimizi defalarca dile getirdik. Dile getirmeye de devam edeceğiz. Nitelikli personellerimiz turizm açısından ve tesislerin doğru hizmet verebilmesi bakımından son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.



Bu Haber 13.05.2022 - 10:21:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.