Hakan Eğinlioğlu’ndan TÜRSAB’a ‘rehber taban ücreti’ yanıtı

Hakan Eğinlioğlu’ndan TÜRSAB’a ‘rehber taban ücreti’ yanıtı

Türkiye Turist Rehberleri Birliğinin, rehber taban ücretleri ile ilgili tavsiye kararına Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden ve birçok seyahat acentesinden tepki geldi. Konuya ilişkin Turizm Güncel’e konuşan Türkiye Turist Rehberleri Birliği Başkanı Hakan Eğinlioğlu ise enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle böyle bir artışı yapmak zorunda olduklarını ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin, başka meslek yasalarına müdahale etme hakkına sahip olmadığını ifade etti.


Şuheda Köse - Turizm Güncel

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB), ülkede yaşanan enflasyon, artan maliyetler ve asgari ücrete gelen yüzde 34 zamla birlikte rehberlerin satın alma gücünün korunamaması nedeniyle 3 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakanlığına bir yazı göndererek rehber taban ücretlerinin artırılmasını talep etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise 11 Temmuz’da 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununun 36. maddesinde yer alan rehber taban ücretinin her yılın Aralık ayında belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacağı hükmü çerçevesinde bu talebi reddetti.

Bakanlığın talebi reddetmesi üzerine TUREB bir karar alarak rehberlerin taban ücretlerini asgari ücrete gelen zam olan yüzde 34 oranında güncellemesi yönünde ‘tavsiye’ kararı aldı. TUREB tarafından gönderilen yazıda “TUREB Yönetim Kurulumuz; Odaların görüşlerini alarak meslektaşlarımızın 2023 yılı taban ücretlerini asgari ücret oranında güncellemelerini tavsiye kararı almıştır.” ifadelerine yer verildi.

TUREB tarafından alınan karara göre rehberlerin tavsiye edilen taban ücretleri şu şekilde:

Günlük tur bin 944 liradan 2 bin 605 liraya,

Transfer 974 liradan bin 305 liraya,

Gece turu 974 liradan bin 305 liraya,

Paket tur 2 bin 343 liradan 3 bin 140 liraya,

Aylık ücret 19 bin 433 liradan 26 bin 50 liraya yükseldi.

TÜRSAB: Karar mevzuata aykırı

Tavsiye taban ücreti artışına seyahat acentelerinden tepki gelirken Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yaptığı açıklamada kararın mevzuata aykırı olduğunu ifade etti.

TÜRSAB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“TUREB, meslek odalarına gönderdiği yazısında özetle, “2023 yılı taban ücretlerde artış talep ettiklerini, Bakanlık tarafından bu artışın mevzuat hükümleri kapsamında kabul edilmediğini, ancak TUREB olarak tavsiye niteliğinde yeni ücretleri belirlediklerini ve bu tavsiyenin tüm rehberlere iletilmesini” istemektedir.

TUREB’in yazısı ile bir kez daha gündeme gelen “taban ücret” konusunda Birliğimizin öteden beri savunduğu görüşleri kamuoyunca bilinmektedir. Turizm ekonomisinin dinamiklerini bilen herkesin üzerinde ittifak ettiği gibi, seyahat acentalarınca turlarda görevlendirilecek turist rehberlerinin turun özelliği, grubun niteliği gibi unsurlara bakılmaksızın “taban ücret” adı altında ve ticari riske giren, ciddi maliyetler üstlenen büyük bir ekibin bilgi ve birikimini ortaya koyan seyahat acentalarının elde ettiği kârdan fazlasına denk gelen, ülke koşullarına göre son derece yüksek tutarlı bir ücreti almaları haksızlık yaratmaktadır. Üstelik böylesine yüksek bir taban ücretle yetinmeyen, herhangi bir yatırım yapmadan büyük emeklerle hazırlanmış bir turda zaman zaman seyahat acentasından fazla gelir elde eden turist rehberlerinin, bu gelirleri karşılığında serbest meslek makbuzu dahi düzenlememeleri konusundaki yaygın uygulama hakkında bir uyarıda bulunulmadan, zaten haksız ve fahiş olan “taban ücret” uygulamasında “tavsiye ücret” adı altında kanunun etrafından dolanmak kabul edilemez bir yaklaşımdır.”

Öte yandan “Türkçe Rehber” sorunu gibi sorunlar artık bir an önce çözümlenmesi gereken işlerin başında gelmektedir. 2019 yılında Birliğimiz tarafından Bakanlık ve kamuoyu ile paylaşılan görüş, değerlendirme ve taleplerimizi bir kez daha hatırlatıyor, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun değişikliğinin gerçekleşmesini bekliyoruz.” açıklamasında bulunan TÜRSAB, 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunuyla ilgili 8 maddelik de görüş bildirdi.

“Ücretlerin güncellenmesi lazım”

Konuyla ilgili Turizm Güncel’e konuşan TUREB Başkanı Hakan Eğinlioğlu, yüksek enflasyon ve her gün artan fiyatlar nedeniyle taban ücreti arttırma tavsiyesinde bulunduklarını ifade etti.  Eğinlioğlu, “Ortalığın sakinleşmesini bekliyoruz. Sonra gereken tepkiyi ve yazışmayı yapacağız. TÜRSAB yönetimindeki bazı arkadaşlarla da görüştüm. Bizim aldığımız tavsiye kararına sinirlenerek bir yazı yazmışlar anladığım bu. Biz sonuçta bir tavsiye verdik. Bunun kararını zaten yasal olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı veriyor ama biz meslek kuruluşu olarak tavsiye yapabiliriz. Rehberlere ‘Şu fiyattan çalışın’ diyebiliriz. Çünkü fiyatların güncellenmesi lazım. Sürekli artan fiyatlar var, enflasyon var. “ açıklamasında bulundu.

“Tavsiye ettiğimiz fiyatlar bunlar. Acente verir, vermez”

Meslek kuruluşu olarak bu öneriyi yapmak zorunda olduklarını ifade eden Eğinlioğlu, “Biz burada tabi ki karar merci değiliz, sadece tavsiye kararı verdik bütün meslek odalarının verdiği gibi. Zaten aralık ayında açıklanmış taban fiyatlar sonuçta tabandır. Kesin fiyat değildir, en alt limittir. Rehber bunun üstünde de çalışabilir.  İstediği fiyatı söyleyebilir. Bunu karıştırıyor insanlar. Biz de diyoruz ki; günün koşulları altında rehber arkadaşlara tavsiye ettiğimiz fiyatlar bunlar. Acente verir, vermez. O başka mesele. Ama bu bir tavsiye kararı. Sonuçta bunu yapmak zorundayız. Çünkü meslektaşlarımızın ekonomik koşullar altında geçim sıkıntılarını düzeltmeleri için bir meslek kuruluşu olarak onlara bu öneriyi yapmak zorunda olduğumuzu hissettik.” ifadelerini kullandı.

“Meslek yasamıza müdahalede bulunma hakları yok”

TÜRSAB’ın başka meslek gruplarının yasalarına müdahale etme hakkının olmadığının altını çizen Eğinlioğlu, “Çok fazla da talep geliyordu, Kültür ve Turizm Bakanlığına da yazmıştık. Nasıl asgari ücret kanunlarda yılda bir defa aralık ayında açıklanmasına rağmen iki yıldır Cumhurbaşkanımız tarafından temmuz ayında da açıklanmışsa biz de benzeri bir şekilde kanunumuzda bu yazmasına rağmen Temmuz ayında en az asgari ücret kadar bir iyileşme yapılmasını istedik. Bu düzgün bir girişimdir. Ortalık fırtına gibi koptu. TÜRSAB, acentecilerdir. Acentecilerin hakkını elbette savunacaktır. Ama TÜRSAB bir başka meslek kuruluşunun kanuna müdahale edemez. Acenteler rehberlerden hizmet alıyor. Aynı restoranlardan, konaklama sektöründen araçlardan hatta kendi bünyelerinde çalıştırdıkları hukukçulardan da nasıl hizmet alıyorlarsa bizden de hizmet alıyorlar. Bize sinirlenerek kalkıp meslek yasamıza müdahalede bulunma hakları yok. Nasıl hizmet aldıkları diğer sektörlerin yasalarına müdahale edemezlerse, rehberlerin de meslek yasalarına müdahale etme hakkı kendilerinde yok. Görüşlerini açıklayamazlar.” dedi.

“Kötü şartlar altında düşük fiyatlarla çalışamaya zorlarsan rehber tepki koyar”

Rehberlerin düşük ücretlerle kötü şartlar altında çalıştırıldığını söyleyen Einlioğlu, “Biz de TÜRSAB’ın pek çok girişiminden memnun değiliz. Bugüne kadar bunları hiç söylemedik. Ama bugünden sonra bizler de bunları söyleyeceğiz. Yerli gruplar için Türkçe rehber diyorlar, 13 bin rehberimizin ana dili Türkçe. Hepimiz Türkçe biliyoruz. Rehber bulamamalarının sebebi kendi hataları. Çünkü gecenin 11-12’sinde ertesi gün için rehber ararlarsa bulamazlar. Rehberleri düşük ücretlerle çalışmaya zorlayarak, otobüslerdeki host koltuklarında oturturlar ve rehberleri host olarak görürlerse, onlara single oda vermeyip şoförlerle aynı odaya koyarlarsa, gece boyunca seyahat yaptırırlarsa, standartların altında minibüs ve otobüslerle turlar yaptırırlarsa, bunların çoğunda kaza olursa, yorgun şoförlere araç kullandırtırlarsa rehberler tabi ki buna tepki koyar. Yoksa rehberlerin kendi ana dillerinde rehberlik yapmamaları gibi bir sıkıntıları asla olmadı.“ açıklamasında bulundu.

“Normal şartlarda çalışırsak işimizi zevk duyarak yapıyoruz”

“Ben de kişisel olarak yerli gruplarla çalışıyorum. Normal fiyatımızı verdiklerinde, normal koşullarda, normal güzergahlarda zevk de duyarak yapıyoruz.” Diyen Eğinloğlu, “O yüzden bizim yerli gruplarla Türkçe tur yapmama tepkimiz asla yok. Bunu yanlış mecralara sokuyorlar, hata ediyorlar. Çünkü Türkiye dünyada ilk 3’e girebilecek bir ülke. Turist sayısında dünyada ilk 3’e girebilecek bir ülkemiz var. Turizm sektöründe çalışan herkes yabancı dil bilmek zorunda. Türkçeyi güzel konuşmak zorunda. Dolayısıyla biz bunlara dikkat ederken dil bilme zorunluluğun kaldırılması, rehberlerin otobüslerde anlatım yapmasının zorunlu halden çıkarılması gibi nedenler var.” şeklinde konuştu.

“TÜRSAB’ın yasasına müdahale etmeyi kendimize hak görmedik”

Acentelerin ucuz turizm satarak turizmi baltaladığını belirten Eğinlioğlu, “Acentelerin Türkiye’de turizmi ucuza pazarlamaktan kaçınmaları lazım. Aynı zamanda yerli gruplara da kaliteli hizmet vermek zorundadırlar. Bizim vatandaşlarımız iyi hizmet almayı hak ediyor. Dolayısıyla onları ucuz fiyatlarla rehber çalıştırarak, ucuz restoranlara götürerek, ucuz konaklama yaptırarak, standartların altında araçlarla seyahat ettirerek vatandaşlarımıza hizmet sunmasınlar. Çünkü bunu vatandaşlarımız hak etmiyor. Mümkün olduğunca turizmimizin hak ettiği yerlerde olması için gayret ediyoruz. Bunun için de ucuz piyasadan değil herkesin hak ettiğini almasını, acentelerin de kazanmasını istiyoruz. Ama acenteler bu şekilde davranırlarsa turizmimizi baltalarlar. Bunu TÜRSAB’ın anlamasını diliyoruz. Bugüne kadar TÜRSAB’a cevap vermedik. Çünkü onların kendi yasalarına müdahale etmeyi kendimize hak görmedik. Ancak onlar bunu sürekli yapmaya başladılar. Dolayısıyla biz de gereken müdahaleyi ilerleyen zamanlarda yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“Tamamen hikaye”

TÜRSAB’ın, rehberlerin acentelere serbest meslek makbuzu kesmediği söylemlerine de değinen Eğinlioğlu şu açıklamalarda bulundu:

“‘Serbest meslek makbuzu düzenlemiyorlar’ söylemi tamamen bir hikaye. Vergi Usul Kanunun 155. Maddesine göre bazı konulardan muaflar. Dolayısıyla rehberlerin biçimine göre bazı rehberler bordrolu çalışabilir. Bir acenteyle sözleşme imzalamıştır, maaş alır. Onun sigortası acente tarafından ödenir. Bazı rehberler başka meslek de yapıyor olabilir. Onlar da serbest meslek makbuzu keser. Acenteler zaten rehberlerin stopajlarını ödemek zorunda. Rehberler her turda stopaj şeklinde ödeniyor. Rehber serbest makbuz da vermiş olsa yine onun vergi acente tarafından ödeniyor. Acenteler rehberlerle bir gün bile tura çıkmış olsa sigortalamak zorunda. Bunu yapmaktan da kaçınıyorlar.

Ayrıca TÜRSAB direkt yapmasa da kendisine bağlı bazı acenteler paylaşımlarda pek çok aşağılayıcı ifadelerle bir takım yazılar da yazmışlar. Bunlar son derece ayıp şeyler. Dolayısıyla biz daha sakin davranıyoruz. Şimdi bir süre bekliyoruz. Daha sonra bizim de açıklamalarımız olacak.”



Bu Haber 15.07.2023 - 09:22:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • İbrahim kemal caak 04.08.2023 - 11:12

    Tursab kendi yasasını duzeltmeli bence her önüne gelen acenta açmamalı o kadar çok acenta var ki birbirleri ile yarışmak için yaptıkları turların fiyatlarını dibe çekiyorlar kalite zaten yerlerde ee sonra para kazanamıyoruz rehber bizdrn cok kazanıyo kazanamıyosan o zaman kapat o acentayı madem o kadar kolay rehber birsey yapmıyor sende rehber ol daha cok para kazan.. Ama olmaz değilmi çünkü rehberlikte emek var acenta gibi onune gelen rehber olamıyor okul okumalısın dil bilmelisin ve cebinden dunya para harcayarak uygulama gezisine katılmalı bölge eklemelisin: acentacı gibi 200 bini olanla olmuyor cunku bu iş önce siz tursab yasasını duzeltin gerisi düzeltir. Değişiklik önce kendinden başlar sonra bak nasıl düzelecek herşey eeeey TURSAB

  • Musa 17.07.2023 - 12:06

    Bakan arkadaslik yapdigi turoperatorlarin dilinden konusuyot gibi. Buna merak tasiyan derler

  • Orhan Değirmenci 16.07.2023 - 03:26

    Eee başkan o zaman şu fatura kesme olayını da rehber arkadaşlara tavsiye etseniz!!! Neredeyse yüzde seksenbeşi fatura isteyince sağ kulaklarının üzerine yatıp sağır rolünü oynuyorlar. Ücreti yüksek ödeyeceğim ama fatura yok. Üzerine stopaj artı kdv. Siz de elinizi biraz cebinize atıp vergi ödemeyi tavsiye etseniz!!!

  • Geziyorlar

    Tarkhunn 16.07.2023 - 09:45

    REHBER ne yapıyor?Oturarak,gezerek para kazanıyor.Bende yaparım.yiyor içiyor geziyor.Hehe onunda selamı var.Hostes koltuğunda oturt,sigorta yok,gelecek kaygısı,kışın ne yapacağım,aileme nasıl bakacağım kaygısı,en küçük bir krizlerde aylarca işsiz ve sosyal güvencesiz bir yaşam.Rehber düşmanlığı yapan türsab a karşı yapılacak en güzel eylem GREV.Acentacılar çok biliyorsalar birazda kendilerini gezdirsinler.Turizm sektörünün en zor ayağı.Hayatlarını bu sektöre adayan Profesyonel Turist Rehber lerine sabır diliyorum.Dijitalizm le birlikle işleri çok daha zorlaşacak.

  • Acentalar vergi kaçırıyor

    Suavi Ahipasaoglu 16.07.2023 - 12:59

    Yasa gereği acenta gider makbuzu düzenler ve stopaj öder. Bunu yapan ve kanunlara uygun çalışan acentalar zaten 1Temmuzdan bu yana günlük 3 bin TL ödemeye başladılar. Başkan artış talebini asgari ücrete bağlayarak hata etmiş. Rehberlik taban ücretleri yeniden değerleme oranında artar. Temmuz 2023de devlet tüm harçları yüzde 50 artırmıştır. Rehberlik taban ücretleri de 1944 TL den yüzde 50 artış ile düz hesap 3 000 TL olmuştur. Türkçe rehber bulamamak diye bir sorun yoktur. Tüm turizm sektöründe olduğu gibi hakedilen ücretleri ödemek istemeyen çarıklı çağdışı işverenlerin kopardığı gereksiz bir yaygara ile gündem meşgul edilmektedir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.