Hakan Eğinlioğlu: Kanun teklifi önümüze bile konulmadan komisyona iletildi

Hakan Eğinlioğlu: Kanun teklifi önümüze bile konulmadan komisyona iletildi

Turist rehberleri kanununda yapılması planlanan değişiklik hakkında Turizm Güncel’e açıklamalarda bulunan TUREB Başkanı Hakan Eğinlioğlu, tasarının yürürlüğe girmesi halinde Türk turizminin büyük zarar göreceğini ifade etti.


Turizm Güncel - Özel

Turist Rehberleri Birliği (TUREB)
Başkanı Hakan Eğinlioğlu, TBMM Turizm Komisyonuna sunulan “Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında Turizm Güncel’e açıklamalarda bulundu.

Bütün rehberlerin hazırlanan yasa taslağına tepkili olduğunu ifade eden Eğinlioğlu, “Ne ben ne oda başkanları hangi pencereden bakarsa baksın bütün rehberler bu yasa taslağına tepkili. Bu yasa taslağı bizim önümüze dahi sunulmadan doğrudan AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBBM Turizm Komisyonuna sevk edilmiş. Bu zaten temayüllere de uygun değil.” dedi.

“İtiraz ettik”

“Yazılı bir taslak geçmedi elimize. Bazı şeyleri sözel olarak konuştuk, o da bizden önceki dönemde görüşülerek kararlaştırılan şeyler” diyen Eğinlioğlu, “Bugüne kadar yapılan bütün bu tip çalışmalarda –ki daha önce oldu, TUREB’in birinci döneminde 1618 sayılı kanunda değişmesi gereken bazı maddeler vardı. Rehberleri ilgilendiren kısımları Bakanlık bize göndermiş, görüş istemişti. Şimdiki tasarıda böyle bir şey asla olmadı. Yazılı bir taslak geçmedi elimize. Bazı şeyleri sözel olarak konuştuk, o da bizden önceki dönemde görüşülerek kararlaştırılan şeyler. O görüşmeler nedeniyle sonrasında biz randevu talep edince 2022 yılında yapılan toplantıda bize ‘Daha önceki TUREB ile anlaşıldı. Türkçe rehberlik dışında her konuda anlaşma sağlandı. Her kurumda bir devamlılık vardır. Sizin de bunu kabul etmeniz bekleniyor.’ dedi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan. Biz de ‘Toplantılarda ne biz, ne camia çok ayrıntılı bilgilendirildik. Dolayısıyla biz hangi konularda söz verilip verilmediğini bilmiyoruz. Ortada bir metin de yok’ dedik. Bunun karşılığında da bize konu başlıklarını söylediler. Bunlar; Türkçe rehberlik, otobüslerde rehber zorunluğunun kaldırılması, rehberlerin her 5 yılda bir dil sınavına girmesi, sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden mezunların rehber olmasının kolaylaştırılması, Çince rehberlik konusunun kolaylaştırılması. Biz bu konu başlıklarının hepsine o zaman itiraz ettik, bunun gerekçelerini de anlattık. Hem rehberlik mesleği açısından hem de Türkiye’nin turizmi ve tanıtımına bu değişikliklerin zarar vereceğini ilettik.” şeklinde konuştu.

“Bize açıklama fırsatı bile verilmedi”

Taslağın ellerine ulaşmadığını ve bu davranışın devlet temayüllerine uymadığını ifade eden Eğinlioğlu, “Yasa taslağı maalesef bizim elimize ulaşmadı. TÜRSAB’a da yasa taslağını vermeden toplanan bazı acentecilerle bu şey hazırlanmış. Bizi ilgilendiren yasa taslağını biz dışarıdan elde ettik. Normal olarak kuruma konu ile ilgili bir yazı gelir. Devlet temayülleri gereği resmi bir yazı gelir. O yazıyı alırsınız, aldığınız andan itibaren de odalarınızla, oda başkanlarınızla paylaşırsınız. ‘Böyle bir şey geldi. Bunlar isteniyor, bizler de cevabımızı bu şekilde veriyoruz’ diye açıklama yapardık. Ama bize bu açıklama fırsatı bile verilmedi.  Ben bunu gerçekten devlet geleneklerine sığmayan bir hareket gibi görüyorum. Biz derdik ki ‘Konuşalım bunları.’ Konuşuldu tabii ama yukarıdan yaptım oldu gibi sunuldu. Biz karşı çıktık. Bazı konularda iyileşme sağlayabilirdik, bir takım değişiklikler olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

“Bir iki madde var ki sanki Cem Polatoğlu’nu rehber yapmak için konmuş oraya”

Bunun sadece rehberlerin değil Türkiye turizmini ilgilendiren bir konu olduğunu kaydeden Eğinlioğlu, “Bu sadece rehberleri ilgilendiren bir konu değil, doğal olarak Türk turizmini de ilgilendiren bir konu. Biz burada bazı sakıncalar gördük. Bir iki madde var ki sanki Cem Polatoğlu’nu rehber yapmak için konmuş oraya. Son iki bölüm. Bunlar rehberlik hakkını kaybetmiş olan daha önce de yasa çıktığında başvurmamış, ya da Bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olamayanlara yeni hak tanınıyor. Bir sene içerisinde odaya üye olmalı. Bu sanki Cem Polatoğlu’nun isteği gibi. İstiyordu da zaten yeniden rehber olmak.” şeklinde konuştu.

“Gaye ucuza rehber çalıştırmak”

Eğinlioğlu, Türkçe rehber kavramının ortaya çıkarılmasında tek gayenin ucuza rehber çalıştırmak olduğunu ifade etti. Eğinlioğlu, şu açıklamayı yaptı:

”13 bin rehberin aynı zamanda ana dili Türkçe. Hepsi Türkçeyi güzel konuşuyor. Türkçe rehberlik diye bir kavram çıkardılar. Bunda bütün gaye ucuza rehber çalıştırmak. Bu yasa taslağı geçtiği vakit rehberlerin büyük bir kısmı işsiz kalacak. Otobüslerde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması hem rehberleri işsiz bırakacak. Türkiye’nin tanıtımında rehberlerin önemli olduğunu insanların hala anlayamamasını, kamuoyunun bunu doğru dürüst görememesini üzüntü verici görüyoruz. Belki bunda bizim de bir payımız var ama bunu en azından devletimizin görmesini beklerdik.

“Ülke tanıtımı ne idüğü bilinmeyen kişilere bırakılıyor”

Çünkü milyonlarca dolar verilerek yapılan tanıtımdan çok daha etkili olan şey rehberlerin otobüslerde tanıtım yapması. Yabancı turistlerin çoğu bir ön yargı ile geliyorlar. Biz onların kafasındaki soru işaretlerini otobüs boyunca yaptığımız Türkiye anlatımlarıyla yıkıyoruz. Bir kere rehber arkadaşlarımız gelen turistlerin kültürünü, yapısını bilen insanlar. Onların mantalitesini bilerek onlara uygun anlatıyoruz birçok konuyu. Bunun de bize geri dönüşleri çok iyi. Türk rehberlerinin ne kadar başarılı olduğunu pek çok insan biliyor. Bunun geri dönüşlerini dünya rehber toplantılarında da görüyoruz. Rehberleri otobüslerden indirmeleri hem çoğunu işsiz bırakıyor hem de ülkenin tanıtımını ne idüğü bilinmeyen, donanımı, birikimi bilinmeyen, acentelerin oraya ‘acente yetkilisi’ diye koymayı düşünüyorlar. Bu Türkiye tanıtımlarına öyle bir zarar verecek ki yerli ve yabancı ne anlattığını kontrol edemediğimiz ve gerekirse ceza veremeyeceğimiz bir duruma sokuyor bizi.

13 bin rehberimiz var şu anda. Bu rehberlerin üzerine bin-2 bin rehber aldılar diyelim. 13-14 bin rehberi ören yerlerine mi yığacaksınız? Türkçe rehberler ne yapacak? Biz kültürümüzü anlatmayacak mıyız? Bunu çok iyi bilen insanlarız. Türkiye’yi Türkiye’de yaşayan bir Rus mu, Türkiye’de yaşayan bir Suriyeli mi anlatacak? Bilmiyoruz. Acente herhangi bir kişiyi sorumlu ve yetkili tayin edebilir”

“Rehberleri otobüslerden indirmek kadar saçma bir şey yok”

Teklifin yürürlüğe girmesi durumunda rehberlerin sadece müze ve ören yerlerinde görevlendirileceği bilgisini veren Eğinlioğlu, “Ören yeri ve müzelerde görevlendiriliyor rehberler. Mesela Bursa’daki rehber ne yapsın? Bursa’daki rehberler camileri anlatıyor. Camileri ören yeri veya müze sıfatına sokabilecekler mi? Hayır. Nereye gönderecekler bu rehberleri? Göbeklitepe’ye mi gidecekler? Ani Harabeleri'nde veya Sümela Manastırı'nda 48 dil bilen rehber bulabilecekler mı? Rehberleri otobüslerden indirmek kadar saçma bir şey yok.” dedi.

“Rehberlik tanımı daraltılmış”

Eğinlioğlu Türkçe rehberlik ile ilgili ayrıca “Türkçe rehber diyorlar, henüz taslakta tanımı yok. Rehber, ören yeri, müze varsa anlatabilir, Türkçe rehberi de rehber statüsüne sokmuşlar. O zaman Türkçe rehberler de mi sadece müze ve ören yerlerinde işlerini yapabilecekler? Bu rehber tanımlaması o kadar dar ki. Geçmiş dönemdeki 1618 sayılı kanun gibi değil, acayip şekilde daraltmışlar. Türkçe rehberinkini bile daraltmışlar.” açıklamasını yaptı.

“Görünüşte kulağa hoş geliyor”

Rehberlerin 5 senede bir kontrol edilmek istendiğini belirten Eğinlioğlu, “5 yılda bir rehberleri kontrol etmek istiyorlar. Görünüşte kulağa hoş geliyor. Rehberleri sözlü sınava mı alacaklar, yazılı sınava mı? Mesela avukatların veya doktorların her 5 senede bir mesleği sorgulanıyor mu? Örneğin doktorların uzmanlığını test edip, gerekli başarıyı sağlayamazsa mesleğini elinden alıyorlar mı? Böyle bir şey olamaz.” şeklinde konuştu.

Sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden mezun olanların da rehber olabilmesine fırsat tanıyan madde ile ilgili konuşan Eğinlioğlu şu ifadeleri kullandı:

“Sanat tarihçileri ve arkeologların mesleğe alınmasını kolaylaştırıyorlar. Bu da kulağa hoş geliyor. Rehberlik sadece sanat tarihi veya kültür tarihinden mi mevcut? Biz toplum psikolojisi biliyoruz, sosyoloji biliyoruz, edebiyat biliyoruz, daha birçok konuda eğitim alıyoruz. Bu iki bölümden adayları dil sınavıyla mesleğe alacaklar. Daha sonra filoloji mezunları, tarih mezunları, hatta ilahiyat mezunları ‘Bizim de rehberlik yapmamız lazım’ diyerek mahkemeye başvurduklarında ne yapacaklar?

Peki, bu arkadaşları almaya karar verdiniz. Her birinden 30’ar bin işsiz varsa, rehberler arasında da 30 bin kadar işsiz varsa yaklaşık 100 bin civarında potansiyel Türkçe rehber adayı var. Rehberlik bölümlerinin işlevi kaybediliyor. Böyle olunca ‘Keşke sanat tarihi veya arkeoloji okusaydık’ diyecekler. Kimin ne yaptığı belli olmayan, birbirinin işlerine dahil olan insanlarla istihdam mı sağlamış oluyorlar?”

“Ucuzlaştırmak kalitesizliği getiren bir şey”

Türk turizminin kalitesizliğe mahkum edildiğini ifade eden Eğinlioğlu,”TÜRSAB’ı böldüklerinde sadece kültür turu yapan 4-5 bin acenteden ibaret olacak. Bu acentelerin 13 bin rehber arasından rehber bulamayacak olması neden kaynaklanır? Bunların çoğu dar bütçeli acenteler.  Bir masa iki sandalye kurulmuş, dar bütçeli acenteler,  küçük otellerle küçük restoranlar seçiyorlar ve rehberleri de ucuza çalıştırmak istiyorlar. Ucuzlaştırmak kalitesizliği getiren bir şey. Dolayısıyla Türk turizmini kalitesizliğe mahkum ediyoruz ve gelecek yerli ve yabancı turiste donanımlı rehber yerine donanımsız birini sunmayı planlıyoruz. Biz bu turizmle dünyanın ilk 3 turizm destinasyonu arasına nasıl gireceğiz?” açıklamasını yaptı.

“Bunun vebali üzerlerinde olacak”

Tasarıya göre TUREB ve bağlı diğer odalara yetkililerin kafalarına göre kayyum atama imkanı sağlanacağını söyleyen Eğinlioğlu, “TUREB ve odaların daha sıkı denetlenmesi maddelerini eklemişler. Eskiden bir madde vardı şimdi 4 madde eklenmiş. İşlevsiz görürlerse, kafalarına göre kayyum bile atayabiliyorlar.  Bu yasa taslağı rehberlerin büyük bölümünü işsiz bırakacak, insanların ekmeğine dokunacak, en önemlisi de Türkiye turizmine zarar verecek. Bütün bunların turizm komisyonundaki değerli milletvekilleri vasıtasıyla görüşülmesini umuyoruz. Tekrardan görüşmek için randevu talep edeceğiz. Çünkü yerel seçim gibi gerekçelerle randevu vermediler. Ama bir an önce bunları anlatmak ve Turizm Komisyonuna dahil olmak istiyoruz. Bunun vebali üzerlerinde olacak. Bu kadar rehberin işsiz kalması, çalışma alanlarının daraltılması, ne idüğü belirsiz insanlara bırakılma tehlikesi karşısında biz derdimizi anlatmak zorundayız, onlar da bizi dinlemeliler. Amacımız ülkemizin dünyanın ilk üç ülkesi arasına girebilmesi ve bunu kalifiye, kaliteli, bilgili ve yetenekli insanlarla yapılması. Tek temennimiz bu.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 10.02.2024 - 20:52:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yeni yasa taslagi

    Ebru irgel 12.02.2024 - 12:37

    Rehberleri besyilda bir sınava tabi tutacaklarmis ve bu sınav ÖSYM üzerinden olacakmis .Hani verilen haklar alınamıyordu .Zaten sınava girip belgeyi almaya hak kazananlari yeniden sınava sokmaya zorunlu kılmak hemde beş sene gibi kısa bir zaman diliminde tam anlamıyla saçmalık .Yatır paraları gir sınava

  • Turist Rehberliği öldü, el Fatiha!

    Abdullah ER 12.02.2024 - 02:20

    Aşağıdaki metinde yer aldığı gibi bu hafta yasalaşması beklenen bir kanun tasarısı turist rehberliği mesleğimizi bitirecek canımızı okuyacak. Bilgi vermek istedim belki yapılabilecek bir şey vardır. Binbir emekle yıllarını eğitime vererek, yabancı dil, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, restorasyon ve farklı birçok turizm odaklı bilgi edinmiş değerli bir meslek topluluğunu Türkçe rehberlik nev icadıyla her birinin ana dili zaten Türkçe olan halihazırdaki turist rehberlerini tamamen etkisiz hale getirmeye, meslek olarak öldürmeye çalışan bir yasa tasarısına itirazımızdır: *ÖNEMLİ VE ACİL DUYURU* Bu hafta içerisinde meclisten geçirilerek yasalaştırılmak istenen metne karşı turist rehberlerinin çağrısıdır: Profesyonel turist rehberleri mesleği tamamen öldürülmek isteniyor, bu mesleği 1001 emekle edinen ve zahmetler içerisinde yürütmeye çalışan yevmiyeci emek sahiplerini tamamen çaresiz bırakacak kanun yasalaşacak olursa bu emekçi, bilgili insanların ekmeklerine zehir sürüleceği ilgili kesimlere duyurulur: 1) Ören yerleri ve müzeler harici rehber alınma zorunluluğunun kaldırılması Türkiye’de bugün sayıları 13bini aşan rehberi işsiz bırakmak demektir. Zorlu mücadelelerle oluşan Turist Rehberliği Meslek yasasını yırtıp atmak demektir! 2) Zaten ana dili Türkçe olan rehberlerin en az bir dil bilmeleri dünyadaki tüm kaynaklardan beslenmeleri için önemliyken “Türkçe rehberlik yasası” ile mesleğin kalitesi düşürülmektedir. 3) Hiçbir meslekte 5 yılda bir seviye tespit sınavı yapılmazken turist rehberleri için her 5 senede bir hak kazanılmış ruhsatname için sınav yapılması ve yabancı dil yeterlilik belgesinin 5 yılda bir yenilenmesi gereksizdir. 4) Sanat Tarihi ve Arkeoloji gibi bölümlerden mezun olanlara rehberlik yaptırılması hali hazırdaki rehberlerin işine taş koymaktır. Rehber olmak sadece anlatım yapmaktan ibaret değildir! 5) Dünyanın her yerinde kültür sadece tarih değildir, turistleri bölgenin el emekleri ve üretimleriyle dünyaya tanıttıkları ürünlerin satıldığı dükkanlara alışveriş ve tanıtım amaçlı götürmek ülkenin ekonomisine katkı sağladığı için rehberin cezalandırılacağı bir durum değildir. Turist rehberliği mesleği turizmin bel kemiğidir ve hakları kolayca elinden alınırsa ülkenin geleceği için de bir tehdit oluşturur. *Biz 13 binden fazla Turist Rehberleri olarak yeni yasa tasarısının meclise sunulmasına karşıyız!* *Türkiye Tüm Profesyonel Turist Rehberleri* Metnin ortadaki maddeler kısmı, Turist rehberi bir arkadaşımızın kaleme aldığı yazıdır. Diğer kısımları benim başa eklediğim yazılardır. Maalesef Kültür Turizm Bakanlığı aynen Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan büyük yanlışlar gibi, burada da büyük bir yanlışa düşerek değerli bir meslek grubunu tamamen sahadan silecek hareketlerde bulunarak turizmin ayağına kurşun sıkmaktadır farkında değil şecaati söylerken, sirkati savunduğunu fark ediyor mu yetkililer acaba? Zira bu yasa teklifi kanunlaşacak olursa 14000 kişiye yakın insan için bu "Kaş yapayım derken göz çıkarmak" demek olacak vesselam...

  • Rehberlik kokartı iptali kanununun iptali hakkında

    Yusuf İzzettin Baryaman 12.02.2024 - 01:41

    Avatarı kullan TUREB Avatarı kullan TUREB tureb_official · Instagram 30.05.2023 16:29 Sen gönderdin SAYIN YETKİLİLERİN DİKKATİNE... """"Kokart hak sahibi olduktan sonraki bir dönem de yurt dışında çalışmak zorunda kalarak çalışmak gayesi ile 10 yıl kadar yurt dışında çalışarak ülkeme döndüm, fakat kokart yıllığı ödenmediği gerekçesi ile kokart iptali gibi saçma bir kararla karşılaşmış bulunuyorum. Bugün bir öğretmen bir mühendis veya doktor herhangi bir meslek için, bir emekle kazanılmış hak sahipliğinin bu gibi bir gerekçe ile elden alınması gibi bir olay olmadığını düşünürsek, bizim mesleğimizi de icra etmemiz ile ilgili ayrımcı nitelikteki bu engelleme haksız bir uygulamadır. Yanlış uygulamanın rehberler lehine iyileştirilmesi, hatta kanunen KHK ile ortadan kaldırılması, özellikle bugünlerde ülkenin başına da bela olmuş yabancıların kaçak rehberlik yapmalarına yol açan sebeplerin bu meyanda, ortadan kaldırılması elzem bir durum arzettiğinden, biz hiçbir yüz kızartıcı suç işlememiş rehberlerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kokart haklarının iadesi talebimdir... Bu vesile Sen gönderdin Bu vesile ile konunun görüşülmesi müzakere edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgi alışverişi yapmak üzere bana randevu verilmesini arz ve rica ederim... YUSUF İZZETTİN BARYAMAN 1999 YILI MEZUNU ARAPÇA ÜLKESEL KOKARTLI REHBER Telefon 05323267634 Instagram Facebook Whats app 01:11 Sen gönderdin Sayın Eğinlioğlu, size gönderdiğim üstteki mesajımı okudu iseniz lütfen geri dönüş yapınız, randevu veriniz gelip hem bu özel durumu hem rehberler konusunda genel sorunların istişaresini yapalım, birşeyler yapalım... Sen gönderdin,Sayın Eğinlioğlu, size gönderdiğim üstteki mesajımı okudu iseniz lütfen geri dönüş yapınız, randevu veriniz gelip hem bu özel durumu hem rehberler konusunda genel sorunların istişaresini yapalım, birşeyler yapalım...

  • Kültürsüz Turizm

    NEJMETTİN Köroğlu Kör 11.02.2024 - 10:17

    Kültürsüz Turizm. Rehbersiz tur. Vizyonsuz siyasetçiler. Oportünist sermaye. Rehberi otobüsten indir, yerine acente yetkilisi-Transferman bindir. Rehberlere sormadan emri vaki ile yasa teklifini meclise sun. Yabancı dil bilmeyen rehber-Türkçesi Türkçe rehberlik- bedava iş gücü.

  • Turist rehberinden ne isteniyor ?

    Özgür akgül 11.02.2024 - 01:21

    Maalesef , turist rehberliğini daha üst düzeye taşımaya çalışırken , geriye gitmek neden ? Neden böyle oluyor bu ülkede ? Gerçek bir kabus

  • Bu kanunu hazırlayanlar Turizm ile nekadar ilgili?

    Önder Yıldız 11.02.2024 - 09:52

    Amaçları asgari ücretin az üstünde rehber bulmak kac kisi çalışır?Şu anda bile 7 ay civarı çalışabiliyor bir rehber kendini geliştirmiş , bölgeye ve geçerli bir dile sahipse.5 senede bir sınav ise komedi kendileride girsinler sınava kanunu hazırlayanlar hatta tüm ülkede çalışanlar sınava tabi tutulsun.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.