Hacısüleyman: Turizmde 4. sıradaki ülkenin gençleri İngilizce bilmiyor

Hacısüleyman: Turizmde 4. sıradaki ülkenin gençleri İngilizce bilmiyor

ATSO Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Hacısüleyman, Antalya’da 2024 yılı turist sayısının 2023 yılından fazla olmayacağını ifade etti. Hacısüleyman ayrıca turizm personelinin dil sorununa dikkat çekti.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu ve Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Hacısüleyman, 2024 turizm sezonu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Antalya Son Haber’den Yusuf Katrağ’ın haberine göre, Antalya’da 16 milyonluk turist sayısına ulaşıldığına işaret eden Hacısüleyman, 2024 yılı beklentilerinin bu rakamın üzerinde olmadığını ifade etti. Hacısüleyman, “2024’te rakamların daha yukarıda olması için bizim şehir olarak bir şeyler yapmış olmamız gerekirdi. Hiçbir şey yapmadan sadece günlük yaşantımızı devam ettirerek daha fazla misafir beklemek ticaretin tabiatına aykırı” diye konuştu.

“Gönül daha fazla olmasını arzu ederdi”

Yapmış olduklarını öngörünün doğru olduğunu ifade eden Hacısüleyman, “31 Aralık itibariyle şehrimize gelen yabancı girişlerde 16 milyonu yakaladık. Gönül daha fazla olmasını arzu ederdi ama yapmış olduğumuz öngörünün doğru olması sevindirici” dedi.

2024 yılı ile ilgili öngörüde bulunan Hacısüleyman, “2023 yılında ziyaretçi girişi, yani pasaportlara baktığımızda şehrimizde 3.5 milyon civarında Rus vatandaşını misafir ettik. Aralarında 50 bin civarında fark var ama Alman misafir sayısı da hemen hemen aynı. 3.5 milyon diyebiliriz. Gelişen bir ülke ziyaretçi sayımız İngiltere. Yaklaşık 1 milyon 400 bin civarında. Yakın zamana kadar her yıl artış gösteren 1 milyon 200 bin civarında Polonya’dan misafirimiz var” dedi.

“Turizmde 4. sırada olan ülkenin gençleri İngilizce bilmiyor”

2024 yılı beklentilerinin bu rakamın üzerinde olmadığını belirten Hacısüleyman, şu ifadeleri kullandı:

“2024’te rakamların daha yukarıda olması için bizim şehir olarak bir şeyler yapmış olmamız gerekirdi. Hiçbir şey yapmadan sadece günlük yaşantımızı devam ettirerek daha fazla misafir beklemek ticaretin tabiatına aykırı. Hiçbir şey yapmadan İngilizce bilen personel aramak gibi bir şey bu. Türkiye ziyaretçi sayısı bakımından dünyada 4. sırada. Dördüncü sırada olan bir ülkenin gençleri İngilizce veya başka bir dili bilmiyor. Okullarımızda bunu öğretecek yeteri sayıda eğitimcimiz yok. Ondan sonra personel arıyoruz.

Daha çok insanın insana hizmet ettiği bir yapımız var. Bu iş gücünün maliyetini kur makası dediğimiz bir canavarla yenmeye çalışıyoruz.  Asgari ücretteki artışın enflasyon ve kur artışıyla paralel gitmesi gerekli. Biri önden diğeri arkadan gittiği zaman turizmin maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. O nedenle gelecek olan misafir sayısı turizm için yeterli olmayacak diye bir tehdit görüyoruz”

“Bölgenin cazibesinin verilmesi lazım”

Hacısüleyman, yurt dışında bölgesel pazarlamaların yapıldığına dikkat çekerek “Bütün bölgenin planının görsel bir şekilde pazarlanması gerekiyor. Görsellerle, binalar, parklar, sokaklar konulmuş şekilde, öyle pazarlanması gerekiyor. Arkadaşlarımız daha çok kendi yapacakları binaların görselleriyle pazarlamaya çalışıyor ama o bir şey ifade etmiyor. O bölgenin cazibesinin verilmesi lazım” diye konuştu.



Bu Haber 05.01.2024 - 13:04:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Asgari ucret

    Hasan tahain 08.01.2024 - 06:44

    1. Ben sizinle çalıştım, siz tek kelime bile bilmiyorsunuz. 2. Bilenlerin durumu ortada, asgari ücret 3. Kışın da personeli istifa ettirip, özlük haklarını öldürüyorsunuz.

  • Gül Atas 07.01.2024 - 11:38

    Siz dil bilen insanların kıymetini bildiniz de onlar kibirli davranıp çalışmadı. Ki dil bilen insan o dilleri de kolay öğrenmiyor. Verdiğiniz maaş cabası, mobbingin en alası, beceriksiz, kifayetsiz muhteris müdürler, iğrenç yemekler, iğrenç lojmanlar, işe alırken söylenen yalanlar,insqnların kazandığı tipe bile göz dikenler, ben çok kazanayım ama elemandan banane derken bırak dil bilen normal eleman dahi bulamayacaksınız. Zaten turizm mentaliteniz 3. Sınıf ucuz turist. Euro yükselmese kar edemiceksiniz.

  • Çalışmasak inanacağız

    Serkan Seki 06.01.2024 - 01:35

    Sektörün dışından beyefendinin söylediklerini duyan, çok profesyonel çok düzgün bir ortam var da vatandaş çalışmıyor sanar. Şefine ve müdürüne yalakalık ve gammazlama yaptığın kadar varsın bu sektörde.

  • Ne kadar ekmek o kadar köfte

    Oktay yavuz 05.01.2024 - 09:43

    Asgari ücretle çalışan personelden ingilizce konuşmasını beklemek ne büyük bir öngörü maximum 6 ay iş garantisi oda herşey yolunda giderse önce insana değer verelim sonrası çorap söküğü

  • 3 dil biliyoruzda ne oluyor

    Bektaş yıldırım 05.01.2024 - 08:02

    18 yıldır turizm de çalışıyorum 3 dil ana dilim gibi okuyor ve konuşuyorum fakat henüz turizm e yeni başlamış personelle aramızda maaş farkı sadeçe 100 tl evet doğru anladınız o kadar ondan sonra kaifiyeli elaman kalmadı falan filan nasıl bu cevap herşeyi açıklıyor mu

  • Eleman yok değil

    Mehmet çekinmez 05.01.2024 - 06:15

    Yeteri kadar Eleman vardı ama Sizler 4 Lisan bilen kişilere dahi asgari ücretin biraz üstünde para verirseniz ve kış Sezonunda askıya gönderirseniz lazım olduğunda çalıştırılacak Eleman bulamazsınız.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.