Günübirlik evler Orta Vadeli Programda

Günübirlik evler Orta Vadeli Programda
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Programda (OVP) turizm ile ilgili klasik hedeflerin dışında yeni bir şey bulunmuyor. Ancak son günlerin tartışma konusu günübirlik evler programda kendine yer buldu.

Turizm Güncel 

Kabine toplantısı sonrası açıklanan “Orta Vadeli Program”da direkt ve dolaylı olarak turizm sektörü ile ilgili yapılacaklar konusunda toplam 7 madde bulunuyor.

Günübirlik evler OVP’de

Döviz kazandırıcı hizmetlerin desteklenmesi, turizmi 12 aya ve ülke geneline yayma, turizmde kaliteyi artırmak için mesleki ve teknik eğitime ağırlık verme ve sağlık turizmi gibi başlıkların yanına, bu programda günübirlik evler de yer aldı. Programda günübirlik evler için “Turizm sektöründe yüksek hizmet kalitesinin devamı, kayıt dışılığın azaltılması ve turizm gelirlerinin artırılmasını teminen günübirlik konut kiralama yoluyla konaklamaların sertifikalandırılması gibi hususlarda gerekli mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecektir.” ifadelerine yer verildi.

Ersoy’un turizm geliri hedefi aşağı yönlü revize edildi

OVP’de 2023 yılında turizmden 55,6 milyar dolar, 2024’te 59,6 milyar dolar, 2025’te 64,7 milyar dolar ve 2026 yılında ise 71,3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu rakamlar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı turizm geliri hedeflerinin OVP’de aşağı yönlü revize edildiğini gösteriyor. Ersoy Türkiye’nin turizm geliri ehdefinin 2023’te 56, 2024’te 68, 2025’te 77, 2026’da 85,3, 2027’de 93 ve 2028’de 100 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

İşte OVP’deki turizmle ilgili maddeler

18. Turizm, taşımacılık, finansal hizmetler ve danışmanlık, eğitim, sağlık, dizi/film ve animasyon
başta olmak üzere kültür endüstrileri, yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında
verimlilik ve rekabet gücünü esas alan döviz kazandırıcı hizmet ticareti desteklenecektir.

19. Turizmin çeşitlendirilerek 12 aya ve tüm ülkeye yayılması amacıyla alternatif turizm ürünlerinin tanıtım çalışmaları başta dünyada yükselen pazar konumundaki ülkeler ile Amerika ve Uzak Doğu gibi uzak pazarlardaki ülkelerin öncelikle üst gelir grubuna yönelik olarak yürütülecektir.

20. Turizmde hizmet kalitesini artırmak üzere sektörde çalışan personelin nitelikli istihdam imkânlarının yıl geneline yayılması sağlanacak, mesleki ve teknik eğitim ile işbaşı programlarının aktif bir biçimde uygulanmasıyla beceri düzeyi yükseltilecektir.

21. Turizm sektöründe yüksek hizmet kalitesinin devamı, kayıt dışılığın azaltılması ve turizm gelirlerinin artırılmasını teminen günübirlik konut kiralama yoluyla konaklamaların sertifikalandırılması gibi hususlarda gerekli mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecektir.

22. Sağlık turizmi alanında hizmet kapasitesi nitelik ve nicelik olarak geliştirilecek, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri artırılacaktır.

23. Spor diplomasisi araçları kullanılarak bölgesel ve çok taraflı spor organizasyonlarıyla hizmet
gelirini artırıcı etkinlikler düzenlenecektir.

24. Türkiye’yi önemli bir film yapım merkezi haline getirmek üzere ülke içinde gerçekleştirilecek
uluslararası yapımları desteklenecektir.


Bu Haber 07.09.2023 - 08:50:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Günü birlik konutların sertifikalandırılması

    Can Kahvecioğlu 07.09.2023 - 11:42

    NE YAPILMALI - Özel sertifika değil ticari işletme ruhsatı verilmelidir : Eğer amaç gerçekten ticari rekabeti eşitlemek ise doğru olan budur. Böylece günü birlik kiralatan sadece gelir vergisinden değil diğer turizm ödemelerinden de yükümlü olacaktır. Ayrıca konut (ticarethane) içinde kullanılan elektrik ve su saatlerinde ticari fiyatlandırma olmalı konutu işleten kimseye SGK yükümlülüğü getirilmelidir. - Bu ruhsatlandırma için başvuru belgelerinde apartman ve sitelerde yer alan konutlar için ‘komşu rızası’ mutabakat yazısı ŞART olmalıdır. - Kent içinde harita üzerinde zonlama yapıp belli mahallerden konutlara ruhsat verilirken belli mahallerde ise bu tip ruhsatlandırmaya izin verilmemelidir. - Bu tip ruhsat verilecek konut sayısı kentin master planı gözeterek alt yapı (su, trafo, arıtımhane kapasiteleri) ve otoyol,otopark kapasitesi gözeterek kotalanmalıdır. Bakanlıkça yapılan bu çalışmada büyük otel ve turizmcilerin olduğu kadar küçük kentlerin küçük işletme ve esnafın temsilcilerinin de görüşü alınmalıdır. Tüm bunlar göz ardı edilerek dağıtılacak ruhsatlar özellikle sahil kasabasındaki sosyal kültürel hayatı bitirir. Oteller tabela indirip odaları birleştirip daire şeklinde verir, restoranlar kapanır. Meydanlar sadece emlak büroları, zincir marketler, dondurmacı ve çekirdekçi ye kalırken kendine has pansiyon, cafe ve restoranlarıyla ünlü kimi sahil kentlerinin sosyal-kültürel yapısı yok olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.