Gönen Kaplıca Otel çalışanlarından ‘ücretsiz izin’ eylemi

Gönen Kaplıca Otel çalışanlarından ‘ücretsiz izin’ eylemi
İşverenin ücretsiz izne göndermek istediği Gönen Kaplıca Otel çalışanları, otelin önünde eylem yaparak kararı kabul etmediklerini söyledi. Otelin sahibi durumundaki Gönen Belediyesi’nin başkanı kendini savunurken, çalışanlar pandeminin yükünün çalışanlara yüklenemeyeceğini ifade etti.

Otelin sahibi durumundaki Gönen Belediyesi tarafından ücretsiz izne çıkarılmak istenen Gönen Termal Otel çalışanları, otelin önünde bir araya gelerek basın açıklaması ve eylem yaptı. Belediyenin 1 Ağustos’ta otelin faaliyetini durdurmasıyla işçiler, 4 Ağustos’ta basın açıklaması yaptı. İşçiler basın açıklamasının ardından, otelin önünde çeşitli etkinliklerle mücadelesini sürdürüyor.

Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (Toleyis) Şube Başkanı Yücel Köksal, 200 otel işçisinin 1 Temmuz’dan itibaren belediye tarafından ücretsiz izne zorlandığını ve işçilerin maaşlarını alamadığını belirtti. Ücretsiz izne karşı olduklarını ifade eden Köksal, belediyeyle diyalog kapılarını sürekli açık tuttuklarını ve barışçıl bir eylem yaptıklarını söyledi. “Şiir etkinlikleri yapıyoruz, türkü söylüyoruz, bağlama çalıyoruz, slogan atıyoruz. Arkadaşlarımızın sesini duyuyoruz” diyen Köksal, işçilerle beraber karar aldıklarını ve işçilerin tepkisini yansıttıklarını ifade etti.

“Ağustos ayı rezervasyonları iptal edildi”

Belediye Başkanı İbrahim Palaz’ın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne “otelin önünü işgal ediyorlar” diyerek işçileri şikayette bulunduğunu aktaran Köksal, “Pandemi sürecinin getirdiği olumsuz etkilerin işçilerin üzerine yıkılamayacağını ve bunu Cumhuriyet Halk Partili bir belediyenin hiç yapamayacağını Belediye Başkanı İbrahim Palaz'a iyi niyetimizle ifade ettik. Ama Belediye Başkanı, Ağustos ayı için alınmış binin üzerinde rezervasyonu tek tek müşterileri arayarak iptal etti. Bu, aynı zamanda bir kamu zararıdır” dedi.

“Sosyal halklar hala ödenmedi”

Duvar’da yer alan habere göre, belediyenin rezervasyonları iptal etmesinin işçilere karşı bir tepki olduğunu vurgulayan Köksal, belediyenin oteli kiralayacağını söylediğini aktararak, “CHP’li Belediye Başkanı, üyelerimizi ücretsiz izine zorlayarak iş yerindeki iş barışını ortadan kaldırıp, gerçek düşüncesi olan iş yerinin özelleştirme planını devreye sokma hazırlığını yapıyor” şeklinde konuştu. Köksal, direnişlerinin sonuç vermeye başladığını, otelin girişine işçilerin ağustos ayında ücretli izne tabi oldukları belgelerinin asıldığını müjdeledi. İşçilerin, toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan nakdi olarak ödenmesi gereken sosyal haklarının hala ödenmediğine değinen Köksal, şunları söyledi:

“Belediye, Temmuz ve Ağustos ayında bu haklarımızı ödemeyeceği, işler iyi giderse oteli Eylülün 1’inde açabileceği ve parayı ödeyebileceği gibi bir söylem geliştiriyor. Belediye, AK Parti döneminden kalma otelin 21 milyon borcu olduğunu söylüyor. Biz de diyoruz ki; neden yargıya başvurmadınız? Neden denetim çağırmadınız? Neden bu süreci genel kurulda ibra etmeye kalkıp o dönemi akladınız?”

İşçilerin ücretli izin talebi kabul edildi

Gönen Kaplıcaları A.Ş. Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, işçilerin ücretli yıllık izin isteklerinin kabul edildiği, temmuz ayı maaşlarının bir kısmının ödeneceğinin işçilere iletildiği duyuruldu. 1 Eylül’de açılacak otellerden iyi gelir elde edilmesi halinde temmuz ayından kalan maaşların tamamının ve ağustos ayı maaşlarının da ödeneceğinin sözünün verildiğinin belirtildiği açıklamada, eylemlerin devam ettirilmesinin Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz’ı siyasi olarak yıpratma ve itibarsızlaştırma politikasına dönüştüğü savunuldu.

Gönen Kaplıcalarının 42 milyon lira borcu var

İşçilerin eylemine tepki gösteren Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, pandemiden dolayı oteli 1 Nisan’da kapattıklarını, kısa çalışma ödeneği başlamadan işçilerin maaşlarını verebilmek için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan borç istediğini açıkladı. Palaz, “Gönen Kaplıcaları'nın belediyeye işçi maliyeti yüzde 60. 15 aydır dünyaca yaşanan bir sıkıntının üzerine giden bir olay var. 13 milyon 955 bin lira borçla devraldık. Borcumuz 1 Eylül 2020 tarihinde 9 milyon 600 bin liraya kadar düştü. Ben kaplıca işçilerinin her zaman yanında oldum” dedi. 1 Eylül’de oteli açmak üzere Ağustos ayında kapattıklarını aktaran Palaz, şöyle devam etti: “İşçilere ‘ücretsiz izne çıkar mısınız?’ dedik, yanlış mı yaptık? Temmuz ve Ağustos ayını idare edelim, bir ayı sizden bir ayı bizden olsun dedik. Hiçbir şekilde yaklaşım göremedik. 20 gün ücretsiz, 10 gün ücretli izne çıkaracağız. Ocak ayında da temmuz ayının maaşını ödeyeceğimizi söyledik.”

Gönen Kaplıcaları'nın toplamda 42 milyon lira borcu olduğunu söyleyen Palaz, kaplıcaların özelleştirileceği iddiasına ilişkin, “Özelleştirme demek satmak demek. Kim satalım dedi bugüne kadar? Satmak kimin ağzından çıktı? Biz sadece otel işletmesinin kiralanmasını konuşuyoruz” diyerek tepki gösterdi.

“Ben oteli satmıyorum”

İşçilere seslenen Palaz, daha önceki yönetim kurullarında işçilerin ücretsiz izne çıktığını belirterek, “Yapılan şovun ne işçiye faydası var ne Gönenli'ye faydası var. Sendika imzalamadığı zaman ben zaten işçiyi ücretsiz izne çıkaramıyorum. Sendikan imzalamadığı için sen şu an ücretli izindesin, işçi arkadaş. Sendikacılara da sesleniyorum, özelleştirme özelleştirme. Ben oteli satmıyorum. Gönen Kaplıcaları'nı satacak tek bir adam yok burada” diye konuştu.



Bu Haber 14.08.2021 - 08:07:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.