Firuz Bağlıkaya: Yasa istediğimiz gibi çıksın aday olmayacağım

Firuz Bağlıkaya: Yasa istediğimiz gibi çıksın aday olmayacağım

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya seçim öncesi seyahat acentelerinin ve turizm sektörünün gündemine ilişkin soruları yanıtladı.


Turizm Güncel

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de Mehmet Güneli moderatörlüğünde yapılan canlı yayına konuk olarak sektörün ve seyahat acentelerinin gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bağlıkaya ile Bakanın arası bozuk olduğu için seyahat acentelerinin yasası çıkmıyor” değerlendirmelerine yanıt veren TÜRSAB Başkanı, genel kurulda yeniden aday olacağını da duyurdu.

“Yasayı acentelerin istediği şekilde çıkarsınlar aday olmayacağım”

Bakanlık ile birlikte hazırlanan meslek yasası seçime kadar çıkarsa aday olmayacağını belirten Bağlıkaya “Mevcut başkan, aday değilim diyene kadar adaydır. Verdiğimiz sözleri yerine getirene kadar, bu mücadeleyi sürdürmek istiyoruz. İki dönemde biteceğini düşünmüştük. Dolayısıyla iki dönemden daha fazla aday olunmaması gerektiğini söylemiştik. 1 dönem 4 yıl olmalı ve bir başkan iki dönemden fazla başkanlık yapmamalı demiştik. Süre olarak daha 8 sene dolmadı ve yapacağımız işler bitmedi. Bakanlıkla olan uyuşmazlıklarımız yasal haklarımızı almayı bırak elimizdeki hakları geri almaya kadar gitti. Bu kadar tehdit alınırken ve bu kadar engelle karşılaşırken bu gemiyi bırakıp gitmeyiz Hep Firuz bey olduğu için yasa çıkmıyor diyorlar. Ben buradan ilan ediyorum. Seçime 3 ay var. Yasa seyahat acentelerinin istediği gibi çıkarsa aday olmam. Madem benim yüzümden çıkmıyor, bakanlığın bize gönderdiği şekilde yasa çıkartın, biz aday değiliz” İfadelerini kullandı.

“Benim Bakan Ersoy’la bir sorunum yok, Bakanın sektörle sorunu var”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile arasında gerginlik olduğu gerekçesiyle sektörde sıkıntı yaşandığı eleştirilerine de yanıt veren Bağlıkaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bakan bey benimle değil TÜRSAB ile kavga ediyor”

“Aramız niye kötü bakanla? Neyi istemişiz? Seyahat acentelerinin hakkını ve hukukunu savunmak istemişiz. Başkan ben değil başka biri de olsa bakanın tavrı bu olacaktı. Benim bakan beyle hiçbir sorunum yok. Bakan beyle kavga ettiğimiz falan yok. Bakan bey TÜRSAB ile kavga ediyor. Bunun belgeleri de var. Mesele benim meselem değil mesele seyahat acentelerinin meselesi. Bakan bey bizimle ilişkisi kötü diye seyahat acenteleriyle iş yapmıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Hayır. seyahat acentelerinin menfaatini korumadığı iş yapmadığı için bizimle arası kötü. Tam tersi, biz aramızı hep iyi tutmak istiyoruz. Seyahat acenteleri yoksa TÜRSAB’da yok. Dolayısıyla meslekle ilgili çok ciddi kaygılarımız var.

“Otel yatırımı yapanları daha üstün görüyor”

Bakan Ersoy’un seyahat acentelerini küçük, sermayeyi daha üstün gördüğünü ileri süren Firuz Bağlıkaya “Otel yatırımı yapanları daha üstün görüyor. Otel yatırımını yapanlara neredeyse ‘turist getirdi’ diyecek. O kadar ileriye gidiyor. Başka bir bakanlıkla bizim problemimiz yok ama Kültür ve Turizm Bakanlığında çıkmıyor bizim işlerimiz. Bizim konularla ilgili oradaki bürokratlar bakana bir öneri bile yapamıyorlar.”

Firuz Bağlıkaya’nın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle.

“Bu mesleği icra etmek için en önemli şey yasa”

Seyahat acenteciliği mesleğinin bir meslek olarak tekrar tanımlanması ve hakkının hukukunun bilenmesi için bu yasa şart. Bizim için yasa her şey demek. Bu mesleği icra etmek için en önemli şey yasa. Turların transferlerin yapılabilmesi, uzmanlaşma, gibi sayılamayacak kadar çok unsuru o yasa içinde tanımladık.

“Belge vermeyince Bakanlıktan uyarı aldık”

‘Neden belge veriyorsunuz’ diye eleştirildik. Belge vermeme gibi bir şansımız yok. Belge vermemeye çalıştığımız dönemlerde bakanlıktan uyarılar aldık, hakkımızda davalar açıldı.

“Kendi işlerine geldiği biçimde yaptılar”

Belge devrini yapmadılar. Böyle belge devri olmaz. Markası devredilmeyen şeyin belge devri mi olur? TÜRSAB’dan belge almasınlar birbirlerinden belge alsınlar diye bir şey çıkardılar. Yine seyahat acentelerinin gelirlerini kısıtlayıcı, bunu bir fırsat bilip gole çevirmeye çalışan bir düzen. İnsanlar marka devri varsa belgeyi satın alır.

“Nedenini biliyorum”

Ben Bakan beyi anlıyorum gerçekten. Maddi sıkıntısı olan çok büyük şirketler var. Acaba bunları iyi bir sermayedar alır da piyasada rekabet oluşturur mu bundan endişe ediyor. Biz anlıyoruz neden yapmadığını. Ama doğru bir iş de yapıldı sayılmaz. Kendi işlerine geldiği biçimde yaptılar. Yapılması gereken şekilde değil de işlerine geldiği şekilde yapıyorlar.

“Torba yasaya kaçakla ilgili madde yerine otellere transfer yetkisi verecek madde koydular”

Yasada kaçak faaliyetlerle ilgili çok önemli maddeler var. Kaçaklarla mücadeleye çok ciddi bir kaynak ayırıyoruz. Eğer kaçak faaliyeti yapan aracı bağlayamıyorsanız ve ciddi cezalar veremiyorsanız bunu engellemeniz mümkün değil. Bunların hiçbiri yapılamazken 2634’ün içine gece yarısı oteller transfer yapsın diye madde koydular. Bizim yasamızı çıkartmayıp bizim aleyhimize olan maddeleri otelcilerin yasasına koyarak bu işi kotarmaya çalışıştılar. Özet olarak bunu meslek olarak kabul etmeyip mesleğe saldırıyorlar biz de bununla mücadele ediyoruz etmeye de devam edeceğiz

“Bakan bey bu yasa çıkmaz demiş”

Bakan bey TÜRSAB’ın yasası için ‘bu yasa çıkmaz’ demiş. Biz bunu bakanlıkla 20 ay çalıştık. En son halini bakanlık bize gönderdi. Biz de o gönderdiği şeyi kabul ettik. Başka bakanlıklardan da görüşler alınmıştı. Gecenin yarısı komisyona havale edilip ertesi gün çıkabilir aslında. Bu yanlışları düzeltmemiz lazım bakan beyin işine gelmiyor bu yasa kendi şirketiyle eşit olacak seyahat acenteleriyle. Birlik seyahat acentelerinin güvencesi altında olacak.

“Bakanlık pandemi döneminde iki tane vergi getirdi”

Biz eleştiri yaptığımız zaman mesleğimizle ilgili eleştiri yapıyoruz. Bakanlık bunu kişileştirip başka bir tarafa çektiği için biz iş yapamıyoruz. TGA’nın yapılanmasıyla ilgili sıkıntı var. Bunu başından beri söylüyoruz. İşin pazarlama ayağını tamamen dışarıda bırakıyorlar.

Bakanlık pandemi döneminde 2 tane bomba karar aldı. İki tane vergi koydu. Diğer bakanlar kendi sektörlerini korurken bizim bakanımız koç gibi iki tane vergi koydu. Vergi de değil aslında o başka bir şey. Buna insanlar, daha zengin turist gelecek diye katlandı. Alabildiniz mi? Hayır. 2019’daki zengin turist oranıyla şimdiki ters orantılı. Tanıtım için kurulmuş bir ajans. Bunun tur operatörleri, seyahat acenteleri ağırlıklı olması gerekirken çoğunlukla otelcileri almışsınız. Bizim orada daha etkin olmamız lazım.

“Turist sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artıyor”

Turist dünyanın her yerinde artıyor bir seyahat çılgınlığı yaşanıyor. Uçak bilet fiyatları tavan yapmış durumda. Biz kendi artışımızla tabi ki övünelim ama muslukta su akarken ne kadar testiyi doldurduğumuza da bir bakmamız lazım.

Tur operatörlerine ve seyahat acentelerine saygısızlık yapıyorlar. TGA’dan önce hiçbir şey yoktu, bu kadar turist gelmezdi diyorlar. Türkiye’nin doğal bir turist akışı var. Belki siz hiçbir şey yapmasanız bundan daha fazla gelecekti. Tur operatörleri elin altına taşın altına koymasa sen tanıtım yapsan ne yapmasan ne?

Bakan beyin diğer adaylarla kiminle neyi konuştuğunu, kime ne vaat ettiğini biliyorum. Bakan beyin seçim sicili iyi değil. Müdahil olduğu hiçbir seçimi kazanamadı. Bu dönemde de seçime müdahil olabilir hiçbir sıkıntı yok.

Bakan bey Türkiye’de en çok reklam veren firmaların sahibi. Şimdi hangi gazete onunla ilgili eleştiri yazabilir? Reklam alan insanların onunla ilgili söylediği güzel şeylerin hiçbir önemi yok. Mehmet Bey bakan olmadan önce yaptığımız şeyleri yapamaz hale geldik. Maddi olarak birliğin elini kolunu bağladı, davalar açtı, malımıza mülkümüze el koymaya çalıştı. Keşke onunla ilgili biz de güzel şeyler söyleyebilseydik

“6 ayda bin 157 kaçak faaliyet hakkında suç duyurusunda bulunduk”

Kaçak faaliyetle mücadele etmeye çalışıyoruz. 6 ayda bin 157 kaçak faaliyet hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Acenteler arası haksız rekabete de şikayet olursa müdahale ediyoruz.

“Milletvekilliği bir teklif yok”

Milletvekilliği gibi bize gelen bir teklif yok. Bizim böyle bir çabamız yok. Bizim partilerle de bir alakamız yok. Biz bir meslek örgütüyüz ve ben bunu layıkıyla yapmaya çalışıyorum. 450’ye yakım milletvekili arasında sadece 9’u turizm temelli. Mecliste Bayındırlık imar ulaştırma ve turizm komisyonu var. Niye sadece turizm komisyonu yok? Bunun içerisinde turizmci yok. Mümkün olduğu kadar arkadaşlarımız siyasete girmeye çalışsın. Çünkü bizim sorunlarımızın hallolacağı yer orası.

“İptal edilen festivallerle ilgili konuşması gereken kurum Bakanlık”

İptal edilen festivallerle ilgili açıklamayı Kültür ve Turizm Bakanlığının yapması gerek. Memlekette festival iptal ediliyorsa TÜRSAB’a mı kalmış? Valilikler bütün festivalleri iptal edecek, Kültür ve Turizm Bakanı bir şey söylemeyecek ben mi söyleyeceğim? Biz de bu haberleri basından okuyoruz. İptalleri tasvip de etmiyoruz ama benden önce başkalarının tavır alması gerekiyor

“Turistik amaçlı ev kiralama acentelerin işidir”

Fethiye Ticaret Odası turistik amaçlı kiralanan evlerle ilgili Bakanlığa yazı yazıyor. Seyahat acenteleri de itiraz ediyor. Turistik amaçlı ev kiralama işi komisyoncuların değil seyahat acentelerinin işidir diyor. Bakanlık da seyahat acentelerinin işi değildir diye cevap veriyor. Ben bunu anlamış değilim. Turistik amaçlı bir kiralamadan bahsediyoruz. Bunun otelden farkı ne? Güvenlik, tüketici hakları ve vergisel açıdan bakıldığından bu işin seyahat acenteleri tarafından yapılması lazım.”



Bu Haber 25.08.2022 - 19:08:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.