Firuz Bağlıkaya: Turizmde temmuzdan itibaren hareketlilik bekliyoruz

Firuz Bağlıkaya: Turizmde temmuzdan itibaren hareketlilik bekliyoruz
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde temmuzdan başlayıp aralık ayına kadar devam edecek bir yoğunluk yaşanmasını beklediklerini söyledi.

Nevşehir Valiliği tarafından düzenlenen "Nevşehir-Kapadokya Tanıtım Stratejisi Çalıştayı"na katılan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sezona ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İç turizmde kapasitenin yüksek olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, vaka sayılarının makul seviyelere düşmelerde seyretmesinin yurt dışından gelecek ziyaret sayısına olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.

‘’Temmuzdan aralık ayına kadar...’’

Yurt dışında Türkiye'nin yüksek talep gördüğünü ifade eden Bağlıkaya, ''Yurt dışı turizmine bakıldığında zaten bazı pazarlar açık, bazı pazarlarda yüksek risk grubundayız. Aşılanma oranlarımız arttıkça bu kısıtlamanın kalkacağını, temmuz ayından itibaren sezonun aralık ayına kadar devam eden ciddi bir yoğunluk yaşayacağını düşünüyoruz. İnşallah ümit ettiğimiz gibi gelişir." ifadelerini kullandı.

‘’Türkiye için talep çok yüksek’’

Herkesin aşılanma ve vaka sayısı gibi benzer kriterlere baktığını ve Türkiye'nin de bu konulardaki açığı kapatmak için çalıştığını söyleyen Firuz Bağlıkaya, ''Haziranın sonuna kadar ümit ediyorum bir pozitif gelişme olacak. Doğal olarak bu kısıtlamalar kalkacak. Her şey hem aşılanma hem vaka sayılarına bağlı. Rakamlar makul seviyelere indiği andan itibaren yoğun bir sezonun başlamasını bekliyoruz. Çünkü arz talep dengesine baktığımızda gerçekten Türkiye için talep çok yüksek. Temmuz ayı itibarıyla başlar diye ümit ediyoruz.'' değerlendirmesini yaptı.



Bu Haber 05.06.2021 - 09:27:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Necati ÇALIŞKAN 08.06.2021 - 10:56

    Sayın Başkan; Sizde çok iyi biliyorsunuz ki turizm sektörü pandeminin etkilediği sektörlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda, pandemi sırasında ve pandemi sonrası koşullarına uygun sektörel önlem ve değişimleri içeren turizm politikalarının üretilmesine ihtiyaç vardır. Bu yeni durumun tüketici davranışları üzerinde yaratacağı etkilerin neler olduğu merak uyandırmaktadır. Bu kapsamda, tüketicilerin kriz dönemlerinde turizm faaliyetine ilişkin kararlar alırken gösterdiği duyarlılıkların bilinmesinin, turizm aktörleri tarafından önem arz edeceği düşünülmektedir. O nedenle özellikle üyelerinize ; Tüketicilerin, covid-19 sonrası resort otelleri ve herşey dahil pansiyon türünü tercih etmekten vazgeçerek daha küçük otelleri, butik otelleri tercih edeceklerini devre mülk, yazlık gibi konaklama türlerinin tercih edilme oranlarının artacağını anlatın. Kitle turizminin gerileyeceği, turistlerin artık kitle turizmini çok talep etmeyecekleri turistlerin bireysel turizmi tercih edecekleri, bireysel seyahatlerin veya kişiye özel turların, doğa turlarının ve alternatif turizm türlerinin ön plana çıkacağını ona göre çalışma yapmaları gerektiğini anlatın. Bundan böyle turistlerin hijyen ve güvenlik taleplerinin ön plana çıkacağını anlatın. Satışını yaptıkları turizm işletmelerinin hizmet üretim süreçlerinde hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmeleri gerekeceğini güvenlik ifadesinden kastedilenin koronavirüsün yayılmasını önleyecek sosyal mesafe, maske,termal kamera gibi hijyen dışı önlemlerin olduğunu ve bunları uygulamayan tesislere müşterilerini yönlendirmemelerini anlatın. Bireysel turizme talep artışının olmasıyla birlikte kapasite daralması yaşanacaği ve kapasite daralmasının turizmde fiyat artışının önünü açacağını anlatın.ayrıca Turistlerin popüler destinasyonlar yerine daha az bilinen destinasyonları tercih edeceğini anlatın. Turistlerin kalabalık sezonlarda tatil yapmaktan çekinmelerinin yoğun sezon kavramını ortadan kaldırabileceğini, ya da en azından sezonun süresinin uzatılabileceğini anlatın üyelerinize. Müşterilerin Turizm tesislerinde koronavirüs salgınına karşı ne gibi önlemler aldıklarını bilmek isteyeceklerini o nedenle alınan önlemlerin yeterliliği konusunda ne kadar ikna edici olunabilirse turistlerin o konaklama işletmesini tercih etme ihtimalinin de o kadar artacağını anlatın acentalarınıza. Yazlık evini, villasını kiralayanların güvenlik açısından olumsuz durumlar yaratacağını ve devleti vergi kaybına uğratacağını en önemlisi seyahat acentalarını iş kaybına ve gelir kaybına uğratacağını bu nedenle ülkeyi yönetenlerin acil önlem alması gerektiğini anlatın. İnsanlar Türsab ve bakanlıktan bu gibi şeyleri geleceğin turizminin ne şekilde olacağını anlatmanızı bekliyor.

  • Necati ÇALIŞKAN 07.06.2021 - 03:02

    Sayın başkan her ay böyle hayali vaatler vermek kehanetlerde bulunmak yerine pandemi ve pandemi sonrasında seyahat acentaları nasıl bir durumla karşı karşıya kalacaklar onları anlatıp yol gösterin. Çünkü tüketici tercihleri değişiyor turizm kabuk değiştiriyor. hiçbirşey eskisi gibi olmayacak turizmde. müşteri bulmak çok zorlaşacak. artık seyahat acentaları eskisi gibi iade garantili erken rezervasyon kampanyaları zor yapacak. Pandemi sırasında gördük insanlar paralarını alamadı veya almakta zorlandı.sigorta bile çözüm olmadı.bununla ilgili bu sektör yeni bir yöntem bulmalı tüketicilerin acentalara olan güvensizliğini ortadan kaldıracak stratejilerin biran önce belirlenmesi ve bakanlık ile çalışılarak yeni önlemlerin alınması kaçınılmazdır. acenteler pandemi dolayısıyla çok güç kaybetmişlerdir. Türsab olarak yol ve yön göstermek pandemi sonrası nasıl bir turizmin bizleri beklediğini açık açık net anlatmalısınız. sektör bunları sizden bekliyor. herkes 1 ay sonra hiçbir şeyin olmayacağını biliyor. kendimizi kandırmayalım.2022 yılını kaybetmemek için biran önce kolları sıvayın ve sektörü geleceğe hazırlayın bence.

  • m 06.06.2021 - 11:00

    bu adamda her ayın başında önümüzdeki ay patlama var diye diye önümüzdeki ayı hep patlatıyor

  • İsmail E. 06.06.2021 - 10:58

    Biz turizm çalışanlarını bitirdiniz, hâlâ çıkıp Temmuz da başlayacak diyorsunuz,sizden ve turizm bakanından tek bir açıklama bekliyoruz o da "biz bu işi yapamıyoruz istifa ediyoruz" sadece bunu yapın,bizler artık yorulduk.

  • Öyle Birisi 05.06.2021 - 10:27

    Hakikaten bu tarz açıklamalardan artık sıkıldığımı belirtmeliyim. Eskiden 'turizm patladı' veya 'turizm seneye iyi olacak.' haberleri çıkardı. Artık seneye demiyoruz; önümüzdeki ay çok güzel olacak demeye başladık. Artık bazı şeylerin sebebini dışarıda aramak yerine kendimizde aramamız gerektiğini düşünüyorum. Her neyse, iyi dileklerle her iyi turizmcinin bu sezonu kurtarması dileğinde bulunmaktan başka çare kalmadı.

  • Ismet Özbakır 05.06.2021 - 11:39

    İnsanları boşu boşuna ümitlendiriyorsunuZ. Yurt dışından Türkiye'ye talep hiç yok ve gittikçe de azalmayada devam ediyor. Bunu açık açık söyleyin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.