Firuz Bağlıkaya: Turizmde esas maç 2021’de

Firuz Bağlıkaya: Turizmde esas maç 2021’de

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Bloomberg TV’de yayınlanan İş Dünyası programında, turizm sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.


TurizmGüncel

Öncelikle iç turizm açısından, seyahat edenlerin kendilerini güvende hissetmelerinin önemli olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu konuda müşteriye güvence verecek bir dökümanın (Sağlıklı Turizm Sertifikası) hazılandığını kaydetti.

''Yurt dışında işler istediğimiz gibi gitmiyor''

Yaz sezonunu yurt içi ve yurt dışı turizmi olmak üzere ikiye ayırmak gerektiğini kaydeden Bağlıkaya, ‘’Türkiye yut dışı turizm hareketiyle önemli döviz girdisi sağlayan bir ülke. Almanya 15 Haziran’da 31 ülkeye seyahat yasağını kaldırıyor ama bu 31 ülke içinde maalesef Türkiye yok. Rusya’ya baktığımızda ise yut içi seyahati özendiren açıklamalar var. Yurt dışı seyahatlerle ilgili herhangi bir açıklamaları yok. ATOR Başkanı da sonbahardan önce sınırların açılmayacağını söyledi. İngiltere’de yapılan açıklamalar da, yaz tatilinin yurt dışında yapılmasıyla ilgili kimsenin bir beklentisi olmaması yönünde. Dolayısıyla yurt dışında işler çok istediğimiz gibi gitmiyor.’’ dedi.

''Kamu otoriteleri gerekli iletişimi sürDürecektir''

Almanya’nın, İngiltere gibi, Covid sürecini çok daha ağır yaşayan ülkelere seyahat yasağını kaldırırken, Türkiye’yi dışarıda tuttuğuna dikkat çeken Bağlıkaya, ‘’Bundan sonraki süreçte Türkiye kamu otoriteleri, Almanya’nın seyahat yasağını kaldırdığı ülkelerin listesine girebilmek için gerekli iletişimi sürdüreceklerdir.’’ şeklinde konuştu.

''İç turizmde çok büyük kayıp yaşamayabiliriz''

THY, Pegasus ve SunExpress’in 4 Haziran’dan itibaren iç hat uçuşlarına başlayacağını ifade eden Bağlıkaya, haziran ayıyla birlikte Tükiye içinde seyahat hareketlerinin başlayabileceğini ve başta özellikle kamping, karavan ve yoğun olmayan tesislerin tercih dilebileceğini söyledi. Haziran sonu ve temmuz-ağustos gibi iç turizm hareketinin artacağına dikkat çeken Bağlıkaya, ‘’Geçen yıla göre iç turizmde yaşayacağımız kayıp çok olmayabilir ama dış turizmde çok ciddi kayıplar yaşayacağımızı görüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

''Acenteler finansal sıkıntı içinde''

Hava yolu şirketlerine iade muafiyeti getirilirken acentelere böyle bir desteğin verilmediğini belirten Firuz Bağlıkaya, sonrasında acentelerin sattığı paket turların uçak bileti ayağına öteleme geldiğini ve otel ödemeleriyle ilgili herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını söyledi. Bu nedenle acentelerin finansal sıkıntı içinde olduğunu yineleyen TÜRSAB Başkanı, devamında şunları söyledi:

''İç turizm için tatil kredisi verilmeli''

Sağlanan kredilere de tüm acentelerin ulaşamadığını görüyoruz. Bizim bu konularla ilgili taleplerimiz ve iletişimimiz devam ediyor. Öte taraftan, iç turizmin biraz daha hareketlenebilmesi için tatil kredi paketlerinin gündeme gelmesi lazım.

''Esas maç 2021’de''

Görünen o ki 2020 ilk raunt ve Avrupa Birliği kendi içindeki ülkelere birtakım ayrıcalıklar sağlayarak kendi bölgesinde turizmi canlandırma yönünde kararlar alıyor.

Bizim 2021’e çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin 2021’deki pazarlama çalışmaları için muhakkak bir kredi ve finansman sağlanması gerekiyor. Çünkü biz esas maç 2021’de gibi görünüyor ve bizim bu yıla çok iyi hazırlanmamız lazım.



Bu Haber 28.05.2020 - 19:11:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kemal güzelvardar 31.05.2020 - 04:13

    Bir an önce iç turizm için tüm hotel ler fiyatlarını revize etmeli en son 2017 fiyatlarına 2018 için %15+yeni bulunan a2019 için %15= 2020 fiyatları orta sınıfın temmuz,ağustos ve eylül ilk yarısında tesislerimizin 2020 sını nispeten kurtaracaktır.örnek.IC Green Palace 2017 eylül ilk hafta 6 gece 2 kişi standart oda erken rec v.2850×15%=2018 3280×15%=3775 2019×15%=4400 2020 yani 2020 green palace 4500/ 5000 arası bir fiyat yani 700 euro gibi olması durumu.aynı fiyattan zaten yurtdışı erken reczv.satışı aynı hotel için zaten yapılıyordu.

  • Tahsin Şahinkaya 29.05.2020 - 09:18

    Habire yardım bekleyin. Kazanırken personele en az zam mı verin, sıkışınca ağlayın. Oh n2 güzel...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.