''Fiyatı artmazsa belge devrinin bir anlamı kalmaz''

''Fiyatı artmazsa belge devrinin bir anlamı kalmaz''
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahat acentesi belgelerinin fiyatı artmadığı ve markayla birlikte devredilmesine imkan tanınmadığı sürece belge devrinin bir anlamının olmayacağını söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un duyurduğu ‘acente belgelerinin devrine izin verilmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

''Belge devrinin olmazsa olmaz şartları var''

Bloomberg HT’de İş Dünyası programına katıl TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahat acentelerinin uzun süredir belge devine izin verilmesini beklediğini söyledi. Bu konunun Bakanlıkla birlikte hazırladıkları yasa taslağında da yer aldığını ifade eden Bağlıkaya, koronavirüs salgını sonrası krizle ilgili alınması gereken tedbirler kapsamında belge devrine izin verilmesine dönük taleplerini yinelediklerini ifade etti. Bağlıkaya, ‘’Düzenlemenin TBMM’ye nasıl intikal ettiğini henüz bilmiyoruz. Ancak belge devrinin bir değer ifade edebilmesi için olmazsa olmaz şartları var. Öncelikle belge seyahat acentesinin ismiyle devredilebilmeli ki artı bir maddi değeri olsun. İkinci olarak da belge fiyatı yükseltilmeli ki, seyahat acenteleri değerlenmiş belgelerini bankaya teminat olarak gösterilebilsin. Bu şartlar yerine geldiği zaman belge devrinin bir anlamı var. Meclis’e sevk edildiği şeklini görmedim, ama inşallah bu şartları içeriyordur.” diye konuştu.

''1000-1500 acente belgesini devreder''

Mesleğe giren ancak devam etmek istemeyenler için belge devrinin önemli olduğunu kaydeden TÜRSAB Başkanı, belge devri talep edecek acente sayısının 1000-1500 arasında olacağını düşündüklerini söyledi. Bağlıkaya, ‘’ Ama belirttiğim gibi belge fiyatlarının artması ve ismiyle devredilebilmesi halinde bir anlamı var.’’ şeklinde konuştu.

''Yatırımcı için bir anlamı kalmaz''

‘’İsimiyle devrine kısıtlama getirildiği zaman, o belgenin marka değeri olmaz. Sadece giriş aidatının karşılığı olur. O zaman da insanlar belgelerini maksimum geçerli olan belge fiyatına devredebilir. Yeni yatırımcı için de çalışan bir seyahat acentesinin belgesini almanın hiçbir anlamı kalmaz” diyen Firuz Bağlıkaya, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

''TÜRSAB’ın bu sene aidat geliri olmayacak''

‘’TÜRSAB 2020 yılında üyelerinden aidat almamak için Bakanlığa talepte bulundu ve bu da kabul edildi. Dolayısıyla TÜRSAB’ın bu sene bir aidat geliri olmayacak. Belge devrinden de geliri olmaz ise kurulu giderlerini karşılaması mümkün olamaz. Dolayısıyla belge fiyatlarının artmasının yanında Seyahat Acentaları Birliği’nin devirlerden pay almasını öngörmüştük. Bunlar bir bütün olarak çıktığında anlamlı olur. Çıkmaz ise belge devri yapılmış olur, ama bir fonksiyonu olmaz. İnşallah taleplerimiz göz önüne alınarak sevk edilmiştir”



Bu Haber 10.04.2020 - 10:07:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • e.k 10.04.2020 - 08:16

    Yillardir ayni muhabbet bir taksi plakasi 1 veya 2 milyon acenta belgesi 50 veya 60 bin bu kadar aciz bir kurum, adaletsiz bir fiyat farki olurmu?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.