Fatih Altaylı: Ve sonunda Türkiye pes etti

Fatih Altaylı: Ve sonunda Türkiye pes etti
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Covid-19“varyant dizilimini” GISAID sistemine yüklemediği için İngiltere’de kırmızı listede olan Türkiye’nin, yarın kırmızı listeden çıkabileceğini yazdı.

Hindistan ve Rusya gibi ülkeleri sarı listeye alan İngiltere’nin Türkiye’yi neden kırmızı listede tutmaya devam ettiği tartışma konusu olmuş, sonrasında nedenin veri paylaşımından kaçınması olduğu ortaya çıkmıştı.

Konuyu Habertürk’teki köşesine taşıyan Fatih Altaylı, Türkiye’nin İngiltere’de yüksek sezonu neredeyse sıfır turistle geçirdikten sonra veri paylaşmaya başladığını ve bu nedenle de yarından itibaren kırmızı listeden çıkabileceğimi yazdı.

Fatih Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

İngiltere, COVID 19 tedbirleri nedeniyle Türkiye’yi uzunca bir süredir “kırmızı liste”de tutuyordu.

Yani Türkiye’den İngiltere’ye gidecek olan herkes, İngiliz vatandaşları ve hatta İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi dahil herkes, İngiltere’ye varışında 10 gün İngiliz hükümeti tarafından belirlenmiş bir otelde karantina altına alınıyordu.

10 gün boyunca otelden çıkamıyor, yemeği bile odasına getiriliyor ve bunun için de kişi başı 2.300 pounda yakın bir para alınıyordu.

Yani 2 küçük çocuklu 4 kişilik bir ailenin İngiltere’ye girmesinin karantina maliyeti ise en az 3.150 pound'u (36.250 TL) buluyordu.

Hindistan gibi salgının çok daha yoğun yaşandığı ülkeler bile kırmızı listeye alınmazken Türkiye’nin böyle bir muameleye maruz bırakılması tepkilere neden oluyor, herkes İngiltere’ye kızıyordu.

Oysa bu mesele Türkiye karşıtlığından değil, basit bir prosedürden kaynaklanmaktaydı.

İngiltere, Türkiye’den gelecek olanları kırmızı listeden çıkarmak ve karantinasız ülkeye sokmak için çok basit bir talepte bulunuyordu.

Veri paylaşımı.

İngiltere’nin Türk Sağlık Bakanlığı’ndan istediği COVID 19 vakalarının örneklem teşkil edecek yüzde 3 gibi küçük bir bölümünün “varyant dizilimini” GISAID sistemine yüklemesiydi.

GISAID yıllar önce grip virüslerinin genom verilerine erişmek için kurulmuş ve şimdi COVID 19’a neden olan virüslerin genomlarını da toplayan açık bir kaynaktı.

Buradan varyantların yapıları hakkında bilgi ediniliyordu.

İngiltere’nin bunu talep etmesinin nedeni, Türkiye’de farklı bir varyant çıkıp çıkmadığını görmek ve eğer yeni bir varyant görüldüyse buna karşı önlem almaktı.

Yani Türkiye’ye özel bir durum değildi.

Türkiye, İngiltere’nin bu talebini bilmesine rağmen yaz başından beri bu verileri, yani varyant dizilimlerini GISAID sistemine yüklememekte ısrar etti.

İngiltere de Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmamaya.

Haziran ve Temmuz aylarında da bu yapılmayınca turizm sezonu kaçırıldı ve yazı neredeyse 0 İngiliz turistle geçirmek zorunda kaldık.

Çünkü hiçbir İngiliz 500 pounda Türkiye’de 10 gün tatil yapıp ülkesine geri dönebilmek için 2.300 poundluk karantinaya girmek istemedi.

Ve Türkiye sonunda pes etti.

Ağustos ayı boyunca yeni bulunan vakaların yaklaşık yüzde 4’lük bölümünün genom dizilimleri GISAID veri tabanına yüklendi.

Bu nedenle yarın muhtemelen Türkiye kırmızı listeden çıkarılacak.

Ama turizm sezonu bittikten, İngiliz turistlere bel bağlayan binlerce işletme yazı zararla kapattıktan sonra.”



Bu Haber 24.08.2021 - 11:34:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Göksel bahadır 25.08.2021 - 11:00

    Bu Fatih Altaylı ya yıllardır gıcık olurum. Herbokolog olarak her konuda fikir yürütür. Yıllar öncesinden bir örnek vereyim. THY New york a iki motorlu uçaklar ile uçmaya başladığında yeri göğü inletti. Günümüzde tüm şirketler iki motorlu uçaklara geçiş yaptı. THY bunun öncülüğünü yaptı. Altaylı hala her konuda ahkam kesmeye devam ediyor. Bunun gibi onlarca örnek var.

  • kenan güneş 25.08.2021 - 01:25

    Türkiye pes etti nedemek.siz hangi ülkenin vatandaşısınız.ingiltere pes etti.konu sadece verilerin girişi olsaydı çoktan çözülürdü.ingiltere asist yapıyor siz bu ülkeye gol atmaya çalılışıyorsunuz.yazıklar olsun.biraz vatansever olun

  • kenan güneş 25.08.2021 - 01:20

    Çocuk mu kandırıyorlar?bence türkiye değil ingiltere pes etti.böyle bir nedenden dolayı olsaydı çok daha önceden veriler girilirdi.

  • Suleyman soncul 24.08.2021 - 07:41

    Fatih Altaylı,bilip bilmeden konuşmasın,. Devlet aklı.Bildikleri birşeyler var elpette,""*

  • Jimmy 24.08.2021 - 04:35

    Neyi doğru dürüst yaparlar ki bu ülkede. Koca bir yaz , adamlarım kaprisleri uğruna boş geçti. Milletin kirası binlerce euro, 2 yıldır cepten, olmadı kredi çeken esnaf , dükkanını devrediyor borcunu kredisini ödemek için. Sonra ne yiyecek belli değil . Senep olanlar, beter olsunlar .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.