''Mehmet Nuri Ersoy’a katı sorular sordum''

''Mehmet Nuri Ersoy’a katı sorular sordum''
Son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Suudi Arabistan merkezli bir şirketin Çeşme ile ilgili geliştirdiği turizm projeleri sektörün önemli gündem maddelerinden bir oldu Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la yaptığı Çeşme projesine ilişkin görüşmeyi köşesine taşıdı.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme’de hayata geçirmeyi planladığı turizm projesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüştü.

''Araplara mı peşkeş çekiyorsunuz?''

Yazısında Bakan Ersoy’a; ‘’Sayın Bakan Çeşme’yi Araplara mı peşkeş çekiyorsunuz? Oradaki laik hayat tarzını yok etmek için AKP’lilere mi açıyorsunuz? Yarımadanın karakterini darmadağın mı edeceksiniz?’’ gibi katı sorular sorduğunu aktaran Özkök, ‘’Ben ikna oldum ve projeyi gönülden destekliyorum. Ayrıca şunu da söyleyeyim. Eğer bu projelere yatırım yapacak Arap sermayesi varsa tabii ki o da gelsin. Sermaye artık küresel ve geldiği yere de küresel zihniyeti getirmek zorunda.’’ ifadelerini kullandı.

Çeşme’nin 2-2.5 ay turizm yaptığını belirten Ersoy, İzmir’in Nice’den veya Cannes’den bir farkının olmadığını, bunun çok kolay başarılabileceğini söyledi.

''Vatandaşın 3-5 metre sahiline göz mü diktiniz?''

Ersoy’a, ‘Vatandaşa kalmış 3.5 metre sahil var, onada mı göz diktiniz’ diye sorduğunu belirten Ertuğrul Özkök, Ersoy’un hiçbir tesisin denize sıfır yapılmayacağı ve sahil alanlarında geniş bir bandın genel kullanıma açık olacağı sözünü verdiğini kaydetti.

''Erdoğan bana içki ile ilgili hiçbir şey söylemedi''

İktidarın İzmir’i de muhafazakarlaştırmak istediğine dair eleştirilere de yanıt veren Ersoy, görev yaptığı iki yıla yakın süre içinde Erdoğan’ın kendisine içki ile ilgili herhangi bir şey söylemediğini ileri sürdü. Ersoy, ‘’Burası dünyaya açık bir yer. Dünyaya açık yerlerin kuralları neyse burası da öyle olacaktır tabii. Adam buraya golf oynamaya gelecek biz ona içki yok mu diyeceğiz? Böyle bir şeyi yapmaya kalksak kim gelir yatırım yapar buraya?” dedi.

‘’Çeşme Araplara mı peşkeş çekiliyor?’’ sorusuna da yanıt veren Ersoy, “Araplara verilecek lafı nereden çıktı bilmiyorum. İnanın bunu ben de gazetelerde okudum. Yok böyle bir şey. Şimdilik öğrenebildiğim şu. Çeşme Yarımadası’nda yatırım yapmak isteyen bir Türk şirketi elinde güya bir proje ile gitmiş Araplarla görüşmüş. Bu projenin Araplarla yakından uzaktan ilgisi yok.’’ ifadelerini kullandı.

''Biri tutturmuş Çeşme'ye havalimanı yapacağım...''

Çeşme’ye yapılacağı söylenen havalimanı ile ilgili de değerlendirme yapan Ersoy, şu noktaların altını çizdi:

''Biri tutturmuş Çeşme’ye havalimanı yapacağım diye. Bunun için bakanlığa başvurmuş. Sonra daha bir çivi çakmadan Ulaştırma Bakanlığı’na gitmiş, ‘projeyi genişletme izni’ istemiş. Bakanlık da haklı olarak ‘Sen önce buna bir başla’ demiş. Ben turizmciyim. Çeşme’nin hemen dibinde Adnan Menderes Havalimanı var. Uluslararası çapta modern bir havalimanı. Orayı Çeşme’ye bağlayan mükemmel bir yol var. En geç bir saatte yarımadanın istediğin yerine ulaşabiliyorsun. Çeşme’ye yeni bir havalimanına ne gerek var? Yok efendim özel uçak inecekmiş. Özel uçak müşterisi Adnan Menderes’e gelir, oradan helikopterle ulaştırırsın. Dünyanın en zengin insanı Saint Tropez’e nasıl gidiyor? Nice’den helikoptere biniyor, yirmi dakikada orada.’'

''Devletin malına devlet el koyuyor''

Projenin her ayrıntısını halkla paylaştıklarını ve yapacakları her şeyi madde madde açıkladıklarını söyleyen Ersoy, ‘’Bu projenin toplam alanı 9 bin 574 hektar. Bunun 2 bin 990 hektarı otoyolun üst tarafında. Bu alanın tamamı kamu alanıdır. Yani devletin malı. Projenin otobanın alt tarafında kalan bölümü ise 5 bin 954 hektar. Bunun tamamı da kamu alanı. Yani vatandaşın özel malına değil, devletin malına devlet el koyuyor.’’ ifadelerini kullandı. Ersoy, 9 bin 594 hektara yapılacak projede, 190 hektarlık bir alanın kamulaştırılacağını söyledi.

YAZININ TAMAMI...



Bu Haber 17.02.2020 - 08:52:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.