Ersoy: Turizm atılımında diğer şehirlere Konya’yı örnek gösteriyoruz

Ersoy: Turizm atılımında diğer şehirlere Konya’yı örnek gösteriyoruz

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm master planı konusunda Konya’nın örnek bir şehir olduğunu ve diğer şehirlere de Konya’yı örnek gösterdiklerini ifade etti.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya’da Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılış törenine katıldı

Çatalhöyük’ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Ersoy, “Bu değer dünyaya insanlığın 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair çok kıymetli bilgiler sunmakta. Evlerin biçimlerinden içindeki yapı malzemelerine, doğa resimlerinden rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutabilmekte. Çatalhöyük vesilesiyle o dönem Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretim ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, olmaya devam ediyoruz. Çatalhöyük tıpkı Göbeklitepe gibi uzun asırlar ötesinden devam edip gelen en geniş anlamıyla medeniyetin temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeri oldu. Çatalhöyük ülkemizde kurumsal kazı sisteminin tesis edildiği sistematik bir kaza alanı olması ile de çok değer taşımakta. 1958 yılından itibaren belirli aralıklarla süren kazılar bize bu arkeolojik değerleri kazandırdı” açıklamalarında bulundu.

“Konya turizmine büyük katkısı olacak”

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi değerlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Ersoy Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi hakkında şu bilgileri verdi:

“Bugün açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almakta. Koruma amaçlı imar planında özel proje alanı olarak belirlenmiş sahada mülkiyeti Konya Büyükşehir belediyemize ait arazide 26 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde yer almakta, 2021 yılında temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz devam etmiş ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıkmıştır.

Ziyaretçilerin etkin bir biçimde katılımını destekleyen bir deneyim sunan tanıtım ve karşılama merkezi 4 bin 500 metrekarelik sergi niteliği taşıyan kapalı alana sahiptir. Bu alanda ziyaretçilere Çatalhöyük ve çevresi kazı alanları, dönemin ev, yaşam ve ölüm temaları hakkında temel bilgiler sunulmakta. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi çatısı hariç tamamen ahşaptan yapılmış. Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide eserin Konya'mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.

“Konya bizim için örnek oldu”

Konuşmasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ederek devam eden Ersoy, “2018 yılının sonuna doğru başkanımız makamımıza gelmişti ve beni Konya'ya davet etmişti. ‘Artık ben Konya'mızın bir turizm şehri olarak da anılmasını istiyorum. Lütfen Konya'ya gelin ve bize yerinde, tespitlerinizi, görüşlerinizi aktarın. Biz sizinle beraber hızlı bir şekilde Konya’yı turizm şehrine dönüştürmek istiyoruz’ demişti. Biz de bir Turizm Master Planı hazırlamaları gerektiğini ve bakanlık olarak hep yanınızda olacağımızı söylemiştik. Bu kadar çok ziyarete gelip bu kadar hızlı sonuç almasından dolayı başkanımızı takdir ediyorum. Büyükşehir ve bakanlık olarak hazırladığımız master planı çok detaylı bir plan oldu. Şu anda biz bakanlık olarak bu dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi'ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok hızlı sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz’ diyorum. Bakanlık olarak elimizden gelen desteği veriyoruz ve bundan sonra da artırarak vermeye devam edeceğiz. Çünkü Konya bizim için örnek oldu.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 22.11.2023 - 08:32:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kim gitsin bozkıra?

    bekir pak 23.11.2023 - 11:00

    Bozkırın ortasındaki bir şehre kim gitsin? Oraya harcayacağınız çabayı Mersin'e harcayın.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.