Ersoy: Artık Kız Kulesi’nden İstanbul’u izleyeceğiz

Ersoy: Artık Kız Kulesi’nden İstanbul’u izleyeceğiz

Restorasyon çalışmaları tamamlan Kız Kulesi, 2 yıl aranın ardından açılıyor.


Turizm Güncel

2021 yılında restorasyonu başlayan Kız Kulesi’nde çalışmalar tamamlandı. Bu akşam yapılacak ışık ve ses gösterilerinin ardından Kız Kulesi kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Açılış öncesi Kuz Kulesi’nde incelmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Restorasyon çalışmaları sırasında birçok tepki geldiğini ifade eden Ersoy, seçim öncesi bu tarz şeyleri hoş karşıladıklarını fakat çalışmaların tamamen şeffaf ve konusunda uzman isimler tarafından yapıldığını söyledi.

“Orijinal olmayan eklentileri kaldırdık”

II. Mahmut dönemi ve 1966 yılında çıkarılan 10 Liranın üzerindeki Kız Kulesi görseline bağlı kalarak bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Ersoy, “1944 ve 1960’lı yıllarda yapılan çalışmalarda yasaklı maddelerden bir olan beton kullanılmış. Kız Kulesi’nin orijinal halinde terastan sonrası ahşap olarak planlanmış fakat 1944’lü yıllardan sonra yapılan çalışmalar beton ağırlıklı yapıldığı için statik yapı bozuluyor ve bina yavaş yavaş kaymaya başlıyor. Betonarme yapıları ve sonradan yapılan orijinal olmayan eklentileri kaldırdık ve özgün malzemelerle restore ettik “ ifadelerini kullandı.

“Yapıyı depreme dayanıklı hale getirdik”

Yapının depreme dayanıklı hale getirildiğini açıklayan Ersoy, “Çalışmalar başlamadan önce bir birim oluşturduk. Bilim kurulunun hazırladığı projeler Anıtlar Kurulunun onayından geçti ve restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmaların her aşamasında uzmanlar incelemelerde bulundu.  Burada iki türlü çalışma var. Platformun üstünde kuleyi yeniledik fakat bu yapı binlerce yıldır boğazın üstünde. Yıllar boyunca aşınmış. Etrafında yapılan kazıklar yanlış yapılmış. Yumuşak zemine ulaşınca bırakılmış ve dalgaların etkisiyle kaymış. Kazıkları şimdi sert zemine kadar ulaştırdık. Ayrıca deprem izolatörleri de yerleştirerek depreme dayanıklı hale getirdik.” açıklamasında bulundu.

“Her gün lazer ve ışık gösterileri yapılacak”

Her gün Kız Kulesi’nden lazer ve ılık gösterileri yapılacağını duyuran Ersoy, “Kız Kulesi ve Galata Kulesinin bir hikayesi var. Bu hikayeye özel ışık ve lazer gösterisi hazırladık. Bu akşam açılışta sergileyeceğiz. Ayrıca bu gösteri sadece bugüne özgü değil her akşam yapılacak. Vatandaşlarımız ve gelen turistler her akşam bu gösterileri izleyebilecek.” dedi.

“Mayıs ayı boyunca girişler ücretsiz”

Üsküdar’daki Salacak Limanından Kız Kulesine ulaşım sağlanacağını belirten Ersoy, Kız Kulesi’ne girişlerin Mayıs ayına kadar ücretsiz olacağını, 1 Haziran’dan itibaren ise Müze Kart ile giriş yapılacağını açıkladı.

Turizm bölgelerindeki ikonik yapıların turizmden pay almasını hedeflediklerini söyleyen Ersoy, “Özellikle turizm bölgelerindeki ikonik yapıların turizmden pay almasını istiyoruz bu destek amacıyla ışık ve lazer gösterisi yapıyoruz. Eskiden İstanbul’dan Kız Kulesini seyrederdik, artık Kız Kulesi’nden İstanbul’u seyredebileceğiz.” şeklinde konuştu.

Kız Kulesi’ne zaman içerisinde yapılan çeşitli restorasyon çalışmalarında çeşitli pençelere açıldığı ve yeni restorasyon çalışmasındaki merdivenlerin bu pencerelere göre tasarlandığı öğrenildi.

Ayrıca Fatih Sultan Mehmet dönemiyle çevresine sur yapı inşa edilen kulenin gözcü kulesi olarak da kullanıldığı ve bu kuleye yerleştirilen toplarla birlikte kuleden top atışları da yapıldığı belirtiliyor. Kulede II. Mahmut ve Sultan Abdülaziz dönemlerine ait 3 top da yerleştirilmiş vaziyette.

Ayrıca müze olarak yeniden açılacak Kız Kulesi’nin içerisinde bir kafe işletmesinin olması da dikkat çekti.



Bu Haber 11.05.2023 - 13:11:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.