Erkunt Öner: Tura Turizm olarak iç turizme giriyoruz, iddialıyız...

Erkunt Öner: Tura Turizm olarak iç turizme giriyoruz, iddialıyız...
Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, kruvaziyer turizminden Efes'te 10 milyon dolara hayata geçirdikleri Cittantica Ephesus Park projesine, Türkiye'nin kruvaziyer limanı sorunundan iç turizm operasyonları hazırlıklarına kadar pek çok konuda TurizmGüncel'in sorularını yanıtladı.


Savaş Daş - TurizmGüncel 

Öncelikle Efes'te yaptığınız yatırımdan başlamak istiyorum. Neden böyle bir yatırım yapma gereği duydunuz?

"BÖLGENİN BÖYLE BİR TESİSE İHTİYACI VARDI"

Türkiye’de kültür turizminde bir eksiklik olduğunu gördük, birincisi bu. İkincisi ise bölgeye gelen turistlerin Efes’i algılamakta zorluk çektiklerini gördük. Gittikleri yerlerde iyi durumda birkaç eser var ama onların ne olduğunu hayallerinde canlandıramıyorlar. Biz de onların hayallerine yer verme adına, eserlerin replikasını yapmaya karar verdik. Tesisi gezen turist, Efes ile ilgili hayal kurabiliyor, o kültürü yaşayabiliyor. Tabi biz sadece bununla kalmıyor, o kültürü yemekle, şovla, personelin kostümleri ile de besliyoruz. Bu, kruvaziyer turistleri için. Ayrıca burada kalan turistler için de Roma geceleri düzenliyoruz. Dolayısıyla turizmde bir çeşitlilik, alternatif, zenginlik yaratma amacını güderek bu tesisi yaptık. Yatırımı Bilintur ile yaptık. Çünkü Bilintur’un hem yiyecek – içecek hem de müze mağazacılığı konusunda önemli birikimleri var. 

Türkiye’de başka bölgelere de yaymayı planlıyor musunuz bu konseptleri. Ayrıca, konaklama ekleme planınız var mı tesise?

"İSTANBUL, ANTALYA VE KAPADOKYA'DA DA BENZER YATIRIMLAR YAPACAĞIZ"

Buraya bir konaklama merkezi ekleme projemiz de var. Üstelik yeri de hazır. Ancak ilk aşamada bunu bir bitirelim istedik. Burada, Efes’teki Teras Evleri’nin benzeri bir butik oteli faaliyete geçirmek istiyoruz. Türkiye’nin başka yerlerine de bu konseptlerde tesisler yapmak istiyoruz. Şu an aklımızda olan iller İstanbul, Antalya ve Kapadokya. Buralarda da, bölgenin öne çıkan kendi özgün kültürel/mimari yapısına göre benzer tesisler yapacağız. Dahası, başta Yunanistan olmak üzere, yurtdışında da düşünüyoruz. Ama bu bir süreç. 

Biraz cesaretli bir yatırım. Bu yatırımda, kruvaziyerdeki gücünüzün etkisi oldu mu?
 
"KOLAY CESARET EDİLECEK BİR YATIRIM DEĞİL"

Evet, cesaretli bir yatırım. Öyle bir güç olmasa böyle bir yatırıma kimse cesaret edemez. Şimdiye kadar bu tip aktiviteleri yapıp bu ihtiyaca cevap verecek bir tesis de göremedik. Bu ihtiyacı hissettiğimiz için de bu yatırımı yapma gereği duyduk. Böyle bir tesise kesin ihtiyaç vardı.

Tesise dönük olarak başka acentelerden de ilgi var mı, onlarla da çalışacak mısınız?
 
Burası herkese açık bir tesis. Herkesle çalışacağız. Şu anda çok da ilgilenen var. Burası artık önemli bir durak haline gelecek. Buranın dışında özgün ve kaliteli yemek yenebilecek başka bir yer yok bölgede. Biz burada sadece yatırımcıyız. Tesisi sektörün hizmetine sunduk. Tesiste 120 kişi çalışıyor ve bildiğim kadarıyla Selçuk’ta belediyeden sonra en büyük istihdamı sağlayan kurumuz. Burada ayrıca lokal el sanatlarının tanıtımına ve satışına da imkan sağladık. Bu da bölge halkına önemli bir kazanç sağlayacak. 

Gerek incoming, gerekse outgoing anlamında, Türkiye’de kruvaziyer turizminin durumunu nasıl görüyorsunuz?

"İSTANBUL LİMAN FAKİRİ"

Kruvaziyer turizmi önü açık bir turizm alanı. Ama burada bizim çok iyi organize olmamız lazım. Özellikle altyapı anlamında, Türkiye’de liman olmadığı sürece kruvaziyer gemisi gelmez. Havalimanı olmayınca uçak nasıl gelemiyorsa, liman olmayınca da gemi gelemiyor. İstanbul liman olarak fevkalade fakir bir şehir. Şu anda İstanbul’da liman yok. Şayet Zeytinburnu limanı hayata geçmezse, 2016 yılına kadar kentte kruvaziyer turizmi bitecek. İstanbul’a gelen turistin yüzde 20’si kruvaziyer ile geliyor ama bunu gören, algılayan yok. Her platformda söylüyorum ama kimseye derdimi anlatamadım. Ayrıca Karadeniz turizminin gelişmesi için de İstanbul çok önemli. Burası port olursa, Karadeniz’de kruvaziyer turizmi de gelişir. 
 
Peki Türkiye turizminin geneline baktığınızda nasıl bir fotoğraf görüyorsunuz? Mesela son yıllarda Türkiye’nin yurtdışında imajının bozulduğuna dair değerlendirmeler var…
 
"2014 İYİ BİR YIL OLACAK"

2014 bence, en azından kruvaziyer turizmi açısından, olumlu gidiyor, bir olumsuzluk görmüyoruz. Değişik algılar var tabii, ama reklamın iyisi kötüsü olmaz diye bir söz var. Bu da bir tanıtım diye düşünüyorum. Gezi Parkı olaylarının Taksim’deki otellere çok büyük etkisi oldu ama onun dışında biz bu olayların olumsuz etkilerini yaşamadık. Olaylar sırasında bir tane gemimiz İstanbul’a gelmedi, Kuşadası’na döndü. 

Tura Turizm olarak 2014 yılındaki toplam yolcu hedefiniz nedir?
 
"İÇ TURİZME GİRİYORUZ"

Geçen sene 1 milyon 300 bin paks yaptık. Bu sene 1 milyon 400 – 450 bin arasında bir yolcu hedefimiz var. Geçen yıl 10 bin olan yurtdışı çıkışlarımızı bu yıl 15 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sene ilk defa iç turizme de gireceğiz. Sahil otellerini ve kültür turizmini kapsayan değişik ve enteresan projelerle giriyoruz yurtiçi turizm pazarına. Bunu da önümüzdeki günlerde açıklayacağız.  İç turizme iddialı bir giriş yapacağız.
 


Bu Haber 05.06.2014 - 17:18:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • CENGİZ CAN 08.06.2014 - 04:14

    Hizmet kalitesi arttırıldığı sürece, müşteri ve acenta tarafında Tura iyi bir soluk olacaktır. Ama hizmet kalitesini kesinlikle arttırmaları gerekiyor. Tura Turizm Aktörüdür.

  • gangin 06.06.2014 - 05:59

    Selçuk bölgesi fazla tanınmıyor galiba , Selçuk ilçesi sınırlarında 4 tane 5 yıldızlı tesis vardır . 200 ila 800 kişi arasında değişen personel istihdamları mevcuttur 1992 senesinden beri, bu otellere göre 120 kişi istihdam çok azdır bilginize

  • Nilay Aktaran 06.06.2014 - 04:20

    Türkiye Turizminin duayeni Erkunt bey ve ekibi neylerse güzel eyler...

  • Ersev Demiroz 06.06.2014 - 04:41

    Super bir proje olmus. Boyle projeleri son on yilda degisik kurumlardan hep duyuyorduk lakin hayata geciren olmamisti. Tura Turizm bir kac kere kullanmis bir halk insani olarak, cok memnun oldugumu belirtmem gerekiyor. Keske Turkiyedeki tum acentalar boyle olsa. Tur bittikten sonra nasil gecti diye merak eden ve bilgi alan tek acenta. Belli ki misafirlerine deger veriyorlar. Yeni terlerinin hayirli olmasini diliyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.