Erdoğan 2 yeni şehri tanıttı, 'Her tür turizm ve kongre merkezi olacak' dedi

Erdoğan 2 yeni şehri tanıttı, 'Her tür turizm ve kongre merkezi olacak' dedi
Erdoğan, "çılgın projesi" Kanal İstanbul'dan sonra şehrin iki yakasına 2 şehir kurmayı planladığnı açıkladı. Kurulacak her bir şehrin 1'er milyon nüfuslu olacağını açıklayan Erdoğan, kurulacak şehirlerden birinin Avrupa yakasında Karadeniz kıyısına, diğerinin ise Anadolu yakasına kurulacağını söyledi. Erdoğan'ın İstanbul ile ilgili yeni projeleri şehir planlamacıları ve mimarlar tarafından eleştiriliyor.



Geçtiğimiz günlerde "Çılgın Proje" olarak adlandırılan Kanal İstanbul projesini açıklayan Başbakan Erdoğan, İstanbul ile ilgili ikinci projesini de açıkladı. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasına 1'er milyon nüfuslu iki şehir kuracaklarını söyleyen Erdoğan, projelerin çevreye zarar vermeyeceğini iddia ederken, söz konusu projeye şehir planlamacılarından mimarlardan eleştiriler geliyor. Şehirlerin kurulmak istendiği yerin İstanbul'un su ve doğal kaynaklarının olduğu bölge olduğuna dikkat çekilerek, buraya inşa edilecek şehirlerin İstanbul için yıkım olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Erdoğan projesini şöyle açıkladı: "12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz."

ŞEHRİN NÜFUSU ARTMAYACAK İDDİASI

Bu iki şehir ile İstanbul’un nüfusunu arttırmayacaklarını iddia eden Erdoğan, bu şehirleri depreme hazırlık, kentsel değişim dönüşüm için yapacaklarını açıkladı.

Erdoğan projeye ilişkin ayrıntıları şöyle açıkladı:

"Bu şehirlere deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Bu gönüllülük essasına göre yapılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek. İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız."

Bu iki şehrin İstanbul'un ruhuna fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyeceğini iddia eden Erdoğan'ın, İstanbul'un her türlü turizm, kongre organizasyonu için bunlarla çekim merkezine dönüşeceğini söylemesi de dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamasına göre, Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında maden alanlarında inşa edilecek.40 bin hektarlık alan üzerine kurulacak. Bu şehre havalalanı kurulacak. Şehir ticaret merkezi olarak kurgulanacak.

PROJEYE ÖNYARGILI YAKLAŞACAKLAR

Çalışmaların seçimden sonra başlayacağını söyleyen Erdoğan, İstanbul'un talanına ve 3. köprüye karşı çıkanlara sataşarak, "Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz" dedi.

Projelerinin çevreye zarar vermeyeceğini de iddia eden Erdoğan, seçimden sonra bir yıl sonunda makinaların çalışmaya başlayacağını söyledi.

TURİZM, KONGRE ORGANİZASYONLARI İÇİN ÇEKİM MERKEZİ OLACAK

İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız.

Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek. Burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlaşıyla inşa edilecek. Her türlü turizm, kongre organizasyonu için bunlarla çekim merkezine dönüşecek. İstanbul'un ruhuna uygun olarak inşa edilecek.

İNŞAAT SEÇİMDEN BİR YIL SONRA 


Kanal İstanbul'da olduğu gibi bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu iki şehir İstanbul ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine biraz daha yaklaştıracak. Anadolu'daki projelerle de Türkiye yeni bir döneme adım atmış olacak. Bu projeler 21. yüzyılın bir Türkiye yüzyılı olmasına kapı aralayacağına inanıyoruz. Bu projelerin ben hayırlı olmasını diliyorum."

ŞEHİR PLANCILARI VE MİMARLAR PROJEYE TEPKİLİ

Erdoğan'ın İstanbul ile ilgili ikinci projesine tepkiler de gecikmedi. Şehir planlamacıları ve mimarlar Erdoğan'ın yeni projesine, "kente yıkım getirir" diyerek karşı çıkıyorlar.

MEHMET MURAT ÇALIK-ŞEHİR PLANCILARI ODASI 2. BAŞKANI  

Başbakan'ın İstanbul'da yeni şehirler kurma projesini değerlendiren Şehir Plancıları odası 2. Başkanı Mehmet Murat Çalık, Karadeniz kıyısında yapılacak olması çevre açısından çok kötü olacağını söyledi. Çalık şöyle devam etti,  "İstanbul'un bütün doğal kaynakları kuzeyde bulunuyor. İstanbul'un kuzeye doğru yayılması geleceği açısından çok büyük risk taşıyor. Kuzey'de ormanlarımız var bunlar ne olacak. Su havzalarının akıbeti belli değil. Buralar bizim değil bizden sonraki nesillere bırakacağız. Bu arazilerde birşeyler yapmak deprem sorununu çözmüyor. Bunu planlı yapılaşmalar ile çözebiliriz.

Yeni şehirlerin kurulacağı Karadeniz Bölgesi'nin deprem riskine de değinen Çalık şöyle konuştu; "İstanbul'un kuzeyleri topografik olarak Marmara kıyılarına göre daha güvenli.  Ama oraya Marmara kıyılarında yaşayanlar taşnmayacak. Oralara yeni nüfuslar gelecek ve şu anda yaşadığımız şehir merkezleri ne olacak. İlave trafik sorunları çıkacak. Bütün bunların iyi planlanması gerekiyor"

AHMET VEFİK ALP-MİMAR, KENT BİLİMCİ, YÜKSEK MÜHENDİS  

Eyüp ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri’nin Karadeniz kıyısında (Kilyos dediğimiz bölge) zemini oyulmuş, krater boşlukları gibi delikler var.
Ben o projeyi desteklemiştim. ‘İstanbul’un dev köstebek yuvalarını kapatalım’ demiştim.

Çıkan hafriyatın Karadeniz’e dökülmesi de kirlilik yaratıyor. O bölgedeki Terkos Gölü de bundan etkileniyor. Tatlı suyu ile Karadeniz’in tuzlu suyunun karıştığı söyleniyor.

Ben o bölgenin tematik kent, sağlık turizmi için olduğunu düşünüyorum. O maden ocaklarının yeşillendirilmesi, rehabilite ederek kazanılması doğru bir karar
Karadeniz’deki taş ocaklarının yerine, kanaldan çıkacak toprakla doldurulması ve sağlık ağırlıklı bir şehir kurulmasını destekliyorum.  Ben öyle olduğunu biliyorum. Ben daha önce o konuda bir çalışma yaptım. Bir bakanımla da konuştum.

Riva’da yeşil bir ağ var. Orada pek sıkıntı yok. Taşocakları falan tek tük var. Ben prensipte projeyi destekliyorum ama şartlarım var. Birincisi bu iki kentin İstanbul’a yeni ilave nüfus getirmemesine izin vermemeliyiz. Bir kısım yeniden yapılanırken bir kısım yerlerinde yeniden yeşillendirilmesi şartımdır.

İkincisi 3. Boğaz Köprüsü. Bu yeni kentler ve kanal Karadeniz’e açılacak. Yeşil alanları ve su kaynaklarını barındıran bölge olması önemli. Ciğerlerimizden küçük bir parça kaldı. Bu üç proje de bu bölgeye giriyor. O zaman çok dikkatli olmak lazım. Bunları doğru yaparsak biteriz, kabus ve korku şehri olur. Bunları doğru yaparsak da İstanbul uçar gider.

MURAT YALÇINTAŞ-ŞEHİR PLANLAMACISI

Kuzeye yapılacak her türlü büyüme projesinin İstanbul’un intiharı olacağını düşünüyorum. Deprem meselesinde hakiki gerekçe olmadığını düşünüyorum. Ekonomik büyümeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Bunun da krize gebe olduğunu düşünüyorum.





Bu Haber 12.05.2011 - 11:55:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.