EnerjiSA'dan sürdürülebilir yeşil turizm için 5 milyon liralık yatırım

EnerjiSA'dan sürdürülebilir yeşil turizm için 5 milyon liralık yatırım
ErnerjiSa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP), Ayvalık Küçükköy’de gerçekleştirdiği SENTRUM (Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi) projesinin ilk fazı tamamlandı.

Şuheda Köse-TurizmGüncel

ErnerjiSa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP), Ayvalık Küçükköy’de gerçekleştirdiği SENTRUM projesinin tamamlanan ilk fazıyla bölgede sürdürülebilir enerji hakkında bilinç yaratmak hedefleniyor. Dünyadaki standartları inceleyip burada da yeşil destinasyon projeleri oluşturmak istenen projeyle enerji tüketimi “karbon sıfır” hale gelmesi planlanıyor.

Projeye, Küçükköy Kültür Merkezi, Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi, Necmi Komili İlköğretim Okulu, Küçükköy Camii, Kent Müzesi başta olmak üzere 8 otel ve yerel işletme dahil edildi. İlk faz çalışmaları tamamlanan proje kapsamında bölgenin turizm ve enerji alanındaki envanter çalışması ile bölgeye entegre edilecek yeni nesil enerji çözümleri hakkında detaylı bilgi vermek amacıyla tur düzenlendi.

Tur sonunda düzenlenen basın toplantısına Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Küçükköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Osman Yalçın, Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu, UNDP Kamu Sektörü Politikaları ve Hizmetleri Portföy Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak, Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Rasim Karas ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri katılım sağladı.

“Daha az enerji tüketerek dünyamıza katkı sağlıyoruz.”

Daha az enerji tüketerek dünyaya katkı sağladıklarının altını çizen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin “Bu proje örnek bir proje olacak. Sürdürülebilir turizm alanında sosyal ekolojik ve ekonomik dönüşümü bu anlamda biz de Ayvalık Belediyesi olarak sonuna kadar destekliyoruz. Ayvalık bölgesinin turizm anlamında Türkiye’de bir cazibe noktası olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Küçükköy’ün pilot bölge olması son derece önemli diye düşünüyorum. Ümit ediyorum ki Ayvalık ve tüm Türkiye’ye örnek bir proje olur. Bir belediyeci olarak söyleyeyim. Turizm sezonu içerisinde kent yoruluyor. Özellikle bayramlarda biz bunu çok yaşıyoruz. Gelen tüketim niyetiyle geliyor. Her şeyi tüketip yıpratıyor. Yeri geliyor 24 saat çöp kaldırmaya çalışıyoruz. İnsanların eğitilmesi bu anlamda geri dönüşüm başta olmak üzere enerjinin tüketilmesi tasarruftur. Daha az enerji tüketerek dünyamıza katkı sağlıyoruz. Enerjinin bize gelinceye kadar neleri yok ettiğini hepimiz biliyoruz. En azından başta güneş enerjisinin sürdürülebilir turizme dönüştürülüyor olması da bizler için örnek bir proje olacak.” şeklinde konuştu.

G1

“En önemli kaynak insanların eğitilmesi”

Küçükköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Osman Yalçın ise “Sabancı Üniversitesi ile birlikte birçok faaliyete imza attık. SENTRUM projesi kapsamında yapılan çalışmaların en önemli ayaklarından bir tanesi bence insan kaynağının eğitilmesi. Bu kapsamda da özellikle öğrencilerimizin yenilenebilir enerji, çevre dostu ve sürdürebilir turizm açısından eğitilmesi ve bunun diğer kuşaklara aktarılması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. “ şeklinde konuştu.

G2

“Aralık 2022’de projenin tamamlanması planlanıyor”

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu, hayallerinin sürdürülebilir enerji modelinin diğer destinasyonlarda da yaymak olduğunu söyledi. Ebru Taşçıoğlu, “Üç fazdan oluşan projenin ilk fazı tamamlandı. İlk aşamada çok detaylı bir etüt çalışması ve paydaş analizi yapıldı. Bağımsız bir enerji firmasıyla detaylı bir enerji etüdü yapıldı. Bunların sonuçları üzerine bu geziyi organize ettik. EnerjiSa’nın bu projeye katkılarından biri de bölgedeki 5 kamu binasının enerji uygulamalarını yapmak oldu. Bütün bunlar olurken Küçükköy’ü daha iyi tanıdık. İkinci ve üçüncü faz devam edecek. Yeşil destinasyon modelinin tamamlanması ikinci faz. Üçüncü fazında ise çok kapsamlı bir farkındalık ve harekete geçirme süreci yaşanıyor olacak.  Aralık 2022’de projenin tamamlanması planlanıyor. Tüm proje 5 milyon liralık bir bütçe ile yürütülecek. İnanıyorum ki bölgenin kendine öz turizm potansiyeli atacak yapılan uygulamalar ve bu dönüşümle karbon salınımı düşecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Sabancı Üniversitesi proje boyunca kapılarını açtı ve projenin odağında oldu. Turizm Bakanlığının mavi bayrak projesi var sahiller için. Yeşil destinasyon modeli sürdürülebilir enerji modelli turizm modeli ölçeklenebilir, tekrar edilebilir, olması hayalimiz.

Turizm işletmeleri gezilerek enerji tabiatları çıkarıldı. Yalıtımı, penceresi, aydınlatması nasıl diye. Nasıl etkilerin olduğunu uygulamaların yapılmasından sonra göreceğiz. Projemizin kapsamını bölgedeki turizm işletmeleriyle, binalarla ve müzelerle sınırlı tutmayacağız. Enerjisa Enerji olarak büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak bu sürece, sürdürülebilirlik odağındaki, enerji verimliliği, tasarruf, karbon salımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gibi konuları bir arada değerlendirdiğimiz “İşimin Enerjisi” çatısı altındaki ürünlerin entegrasyonu ile destek veriyoruz. Bu görüşle hareket ederek daha yeşil bir dünya için ülkemizin ve enerji sektörünün geleceğine katkı sağlayacak projelere imza atmaya devam edeceğiz. Şu anda mikro ölçekteki projeler, ileride makro ölçekli olarak planlanacak." şeklinde konuştu.

G3

“Ayvalık 4 mevsim turistler için cazibe merkezi olacak”

UNDP Türkiye Kamu Sektörü ve Sosyal Politikalar Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak 15 yıldır sürdürülebilir turizm konusunda çalışma yaptıklarını belirterek “UNDP, 1960’lardan beri Türkiye’de varlığını süründüren bir kuruluş. 20 yıldır özellikle sürdürülebilirlik alanında hem turizm hem de enerji etütleri boyutunda çalışmalarımız var. Çalışmalarımızı proje bazlı yürütüyoruz GAP bölgesinde sürdürülebilir enerjinin kullanımı, dağ köylerinde güneş enerjisiyle enerji üretimi, KOBİ’lerin daha enerji verimli motorlar kullanarak daha verimli çalışmaların sağlanması gibi çeşitli alanlarda projelerimiz var. Bir de yaklaşık 15 yıldır sürdürülebilir turizm alanında yoğunluklu olarak proje yönettiğimiz bir konu. Medyada sıklıkla yer bulan ciddi anlamda da turizm alanında da atraksiyon alan Kars bölgesi. Ortakları arasında UNDP’nin de bulunduğu Doğu Anadolu Turizm Projesi (DATUR) var. Kış turizmi projesiyle canlandırılan bir alan. Sürdürülebilir turizm konusunda birçok proje yürütüyoruz. Sürdürülebilir turizmi açmak istiyorum. Çünkü yeni bir kavram ve kavram seti de geliştiği için sürdürülebilir turizm tam karşılık bulamadı. Sürdürülebilir turizm diyoruz, eko turizm diyoruz, döngüsel turizm diyoruz, sorumlu turizm diyoruz. Hepsinin amacı ve müdahale noktası aynı. Turizm de her insan faaliyeti gibi doğada ve toplumda belirli bir iz bırakıyor. Bu izin mümkün olduğu kadar gelecek nesiller üzerine bir yük olmadığı bir ortam oluşturabilmeye yönelik tüm müdahalelere biz sürdürebilir turizm olarak yeşil destinasyon olarak adlandırabiliriz. “ ifadelerini kullandı.

Mustafa Ali Yurdupak sözlerine şu şekilde devam etti: “İlkokul yıllarındayken turizm denildiği zaman bacasız fabrika ifadesi kullanılıyordu. Aslında bacasız bir fabrika değil. Her insan faaliyeti gibi çevreye ve insan üzerinde belli bir etkisi olan bir şey. Son 15 yıldır da bu bağlamda sürdürülebilir enerji konuşulmaya başlandı. Baktığımız zaman belli otellerde sürdürülebilir enerji çalışmalarının yaygınlaşmaya başladığını görüyorduk. Havluları tekrar kullanmak istiyorsanız tekrar askıda bırakınız deniyordu. Aydınlatmaların dönüştüğünü gördük. Otel koridorlarında sadece hareket olduğu zaman aydınlatmanın sağlandığını gördük. Yalıtıma daha fazla dikkat edilmeye başlandı. Bir aşamadan baktığımızda işletme maliyetlerini düşürmek amacıyla yapılsa da sürdürülebilirliğe ve doğada bırakılan izin azaltılmasında ciddi bir katkı sağlıyor. Daha sonraki aşamaları da var. Turizm tesisinde kullanılan temizlik ürünleri eko etiketli ürünler mi tesisi bölgeden ne kadar tedarik sağlıyor gibi birçok boyutu var. Biz Küçükköy’deki çalışmamızda enerji dostu uygulamaları EnerjiSa ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte sürdürülebilir turizme katkı sunacak şekilde kalibre etmeye çalışıyoruz. Hem turizm işletmelerinde hem de kamu binalarında çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde sadece ampullerin led olarak değiştirilmesiyle yüzde 90 oranında enerji verimliliğinin sağlanabildiği bir sonuca ulaştık. Amacımız burada yenilenebilir enerjiyi kullanan, tedariğini yerelden sağlayan, atıklarını dönüştürebilen ve sadece yazın değil 4 mevsim turist ağırlayan bir destinasyonun oluşmasına katkı sunmak. 4 mevsimin şu anlamda önemi var: Küçükköy aslında stratejik bir nokta. Ayvalık, Cunda, Şeytan Sofrası gibi bölgelere çok yakın artı kendisinin ayırt edici özellikleri çok fazla olan bir yer. Binalarıyla tipik bir ege kasabası.  

İkinci ve üçüncü aşama birbiriyle etkileşimli ve bağlantılı olacak. Bunun dışında da bölge turizm işletmelerine yönelik sürdürülebilir turizm konusunda eğitimlerin verilmesi, farkındalığın artırılması gibi çalışmalarla devam ediyor olacak. Büyük turizm işletmelerinde dönüşüm yapılıyor ama küçük işletmeler bunun gerisinde kalıyor. Burada örnek teşkil etmek önemli. Bir alanda pilotlanabilir bir örnek koyduğumuz ve aynı metodu uyguladığımız zaman bir araç seti ortaya koyuyorsunuz. Küçükköy’de biz bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu genelde makro politika ilk etapta büyük işletmeleri içeren bir alan oluyor. Biz burada sürdürülebilir enerji konusunda küçük işletmelere yol gösteren bir kol olamaya çalışıyoruz.”

G4

“24 farklı okuldan 1649 öğrenciye bilim ve teknoloji ağırlıklı eğitimler sunduk”

Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Rasim Karas ise, Sabancı Üniversitesi olarak her zaman birlikte yaratmak ve geliştirmenin gücüne inandıklarını söyledi. Karas, “Bu doğrultuda özel sektör, kamu ve sanayi kuruluşları ile iş birlikleri gerçekleştirerek topluma katkı sağlayan proje ve çalışmalara imza atıyoruz. Dünyanın problemlerinden haberdar, sorunlara çözüm bulma isteği ve yetisi olan, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemek amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesinde bugüne kadar 24 farklı okuldan 1649 öğrenciye bilim ve teknoloji ağırlıklı eğitimler verdik. Şimdi de Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi ev sahipliğindeki SENTRUM Projesinde EnerjiSa Enerji ve UNDP ile ortak hareket ederek, Küçükköy’ü Sürdürülebilir Yeşil Destinasyon Modeli’ne dönüştürüyoruz. Çok kısa sürede hayata geçirdiğimiz ve proje sonuçlarını gözlemleyebildiğimiz SENTRUM projesi yeşil turizmi desteklemek için öncü olacak. Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’sinin böylesine önemli bir projeye ev sahipliği yapmasından dolayı gurur duyuyoruz..” dedi.

TELEGRAM



Bu Haber 21.01.2022 - 08:44:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.