Emel Elik: Krizde çürük elmayla sağlam elma kendini gösterecek

Emel Elik: Krizde çürük elmayla sağlam elma kendini gösterecek
Elite World Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü Emel Elik, 2016 değerlendirmelerini, krize rağmen artan yatak arzının sektöre etkilerini ve 2017 beklentilerini TurizmGüncel’e anlattı.


Savaş Daş - TurizmGüncel
 
Açıklamalarına 2016 sezonunu değerlendirerek başlayan Elik, tüm sektörü sarsan krizden Elit World Hotels’in de etkilendiğini kaydetti. 2015 yılının son aylarında 2016 bütçelerini oluşturduklarını belirten Elik, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
‘’O dönemde durum bu kadar kötü değildi. Kasım ayında Rus uçağının düşürülmesinin ardından kriz kendini iyice göstermeye başladı. Biz bu süreçte bütçelerimizi ara ara revize ettik. Ancak olaylar yıl boyu devam ettiği için maalesef hedeflerimizi tutturamadık. 
 
‘FİYATLARIMIZ YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞTÜ’
 
2016 yılını çok da iyi geçmeyen 2015 yılıyla kıyasladığımızda, önemli oranlarda kayıplar yaşadığımızı görüyoruz. Doluluklarda 1-2 puan gibi küçük düşüşler yaşansa da, fiyat anlamında ortalama yüzde 60 oranında düşüş yaşadık ve bu ciromuzu oldukça olumsuz etkiledi. Ancak bu olumsuz tabloya rağmen yılı başa baş bitirdiğimizi söyleyebilirim. Bu durumda farklı yerlerde otellerimizin olması ve bu otellerin birbirini kondense etmesi önemli rol oynadı. Bizim Van’da da, Marmaris’te de, Taksim’de de otelimiz var. Bunlar kendi içinde belli dönemlerde değişkenlik göstererek maliyetlerini çıkardı.’’
 
‘YATIRIM YAPMAZSANIZ KÜÇÜLÜRSÜNÜZ’
 
Elite World Hotels, sektörün oldukça zorlu bir dönemden geçtiği bir dönemde, 120 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Elite World Europe Hotel’i açıyor. Bu zor dönemde oteli operasyona alma kararını nasıl aldıklarını sorduğumuz Elik, şunları söyledi:
 
‘’Biz yatırımcı bir şirketiz. Yatırım yapmadığınız zaman küçülmeye gidersiniz. Bu dönemde yatırımları durdurmak gibi bir planımız yok. 
 
Öte yandan yeni açtığımız otel aslında yeni bir yatırım değildi. 2016 yılında açılması planlanıyordu ancak bazı aksaklıklar yüzünden açılışını 2-3 kere ertelemek zorunda kaldık. Ancak oteli daha fazla kapalı tutabilecek durumda değildik. Bu bir yandan da imaj meselesi. Bizim otellerimiz her zaman zamanında açılmıştır. Dolayısıyla bir süre sonra ertelemenin bize bir fayda sağlamadığını gördük ve açılışı yapmaya karar verdik. Biz biraz kötümserdik ancak şu anda otele dönük olumlu oranlarda talep alıyoruz. Otelimizin tamamını belli bir sayıda istihdamla hizmete alacağız. Açıkçası otelden çok yüksek karlılık beklentimiz de yok. 2017 çok iyi olacak o yüzden açıyoruz ya da çok kötü geçecek ama ne yapalım diyemiyoruz. Yaşayıp göreceğiz.’’
 
‘YATIRIMCININ ÖNÜNÜ KESMEMEK LAZIM’
 
‘’2017 yılında da etkilerini sürdürmesi beklenen krize rağmen, yatak arzı artmaya devam ediyor. Bu durumdan en fazla etkilenen kentlerden biri de İstanbul. Sizce yatak arzının artmaya devam etmesi krizi körükleyen bir faktör değil mi?’’ Elik, sorumuzu şu şekilde yanıtladı: 
 
‘’Ben kendi zincirim adına konuşayım. Biz yatırımlarımızı bugün planlayıp yarın hayata geçirmiyoruz. Yatırım kararlarımız 5 yıl öncesinden alınıyor. Önümüzdeki hafta açacağımız otelin finansmanı ve yeri 5 yıl önce ayarlandı. O dönemde bölgede 2-3 tane otel vardı, şu anda 20’den fazla otel var. 
 
Bence yatırımcıların önünü kesmemek lazım. Esas yapılması gereken Türkiye’nin imajını düzeltmek. Şu noktadan sonra arzın önünü kesmek çok bir şey ifade etmeyecektir. Zaten şu anda çok fazla yatırım olmuyor. Esas yoğunluk geçtiğimiz yıl olmuştu.  Artık talebi nasıl arttırabileceğimizin yollarını aramak zorundayız. Bizim artık bu saatten sonra Türkiye’nin imajını düzeltmemiz, ülkeyi yurt dışı platformlarında eskiden olduğu yere geri getirmemiz lazım. Emin olun o zaman oluşacak talep var olan arzı karşılayacaktır. 2014 yılındaki talebi düşünün. O dönemdeki sayılara ulaşırsak herkes memnun olacaktır zaten. Bizim şu andaki sıkıntımız turist sayılarında çok önemli düşüşler olması ve ziyaretçi profilinin çok fazla değişmesi. Avrupa, Amerika gibi pazarlarda ciddi kayıp yaşadık. Ziyaretçilerimizin ağırlığı Orta Doğulu ve Arap turistlerden oluşuyor, bir de iç pazarda bir haraketlilik var. Elbette şu anda gelen profil ve sayıyla arz hiçbir şekilde uyuşmuyor. Ancak diğer pazarlar da geliyor olsaydı, hepimiz kendimize düşen payı alacaktık. 
 
‘ÇÜRÜK ELMAYLA SAĞLAM ELMA KENDİNİ GÖSTERECEK’
 
Öte yandan ben kriz bitene kadar arz anlamında da ciddi düşüşler olacağını düşünüyorum. Özellikle kiracı olan çok sayıda otel kapılarını kapatıyor. Bu  dönemin bir doğal seleksiyon dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Çürük elmayla sağlam elma kendini gösterecek. Sağlam olanlar devam edecek, dayanma gücü olmayanlar kapanacak. Sektörün hem otel, hem acente hem de restoran bacağında bu durumun etkilerini görüyoruz ve görmeye devam edeceğiz. Belki de bu anlamda faydası oldu bize krizin.’’
 
‘KRİZDE ARA VERİLEN RUSYA YATIRIMI SÜRECEK, ÖNCELİĞİMİZ AVRUPA’
 
Grubun devam eden yatırım planlarını sorduğumuz Emel Elik, ‘’St. Petersburg yatırımımızda çalışmaları sürdürüyoruz. Rusya ile yaşadığımız sıkıntılı dönemde çalışmaları durdurmuştuk. Kriz öncesinde protokol anlamında her şeyi tamamlamıştık, sadece inşaata başlamamıştık. Yakın zamanda çalışmalar başlayacak. Maltepe’de açacağımız otelin de temeli atıldı. Yeni projeler gelecek. Onları da ilerleyen günlerde açıklayacağız. Grup olarak yurt dışına odaklanmış durumdayız ve önceliğimizde Avrupa var. Şu anda fizibilite çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bazı şeyler netleşecektir.’’ ifadelerini kullandı. 
 
‘EYLÜLDE TOPARLANMAYA BAŞLARIZ, ESKİYE DÖNMEMİZ EN AZ 3-4 YIL SÜRER’
 
Son olarak 2017 beklentilerini sorduğumuz Elik, şunları söyledi:
 
‘’Eskiden bu sorulara çok net cevap verebiliyorduk, ancak şu an bu kadar net olamıyoruz. Önümüzdeki günlerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa eylül ayından itibaren yavaş yavaş toparlanmaya başlarız. Eski zamanlarımıza dönmemiz için 3-4 yılımız var. Çok ciddi bir imaj zedelenmesiyle karşı karşıyayız. Onun düzelmesi için en az 3-4 yıl geçmesi gerekiyor. 
 
‘FİYAT ANLAMINDA ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNEMEYECEĞİZ’
 
Fiyat anlamında ise eski hale gelemeyeceğiz. Artık Türkiye’de de Avrupa gibi stabil fiyat dönemine gireceğiz. Özellikle İstanbul’da, arzın az olduğu dönemde talep çok fazlaydı. Bu durum doğal olarak  fiyatlara yansıyordu. Bir gün 10 lira, ertesi gün 40 lira fiyat verebiliyorduk. Arzın geldiği noktadan ötürü artık fiyatlar yıl boyu benzer seviyelerde ilerleyecek. Talepte artış yaşandığı süreçlerde küçük oynamalar olabilir ancak genelde bir değişiklik olmayacaktır. Elbette bekleyip görmek lazım, ancak ben böyle gözlemliyorum ve eski fiyatlarımızın artık geçmişte kaldığını düşünüyorum.’’
 



Bu Haber 05.03.2017 - 18:53:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 07.03.2017 - 11:28

    Tipik bir hara-kiri itirafı. Ama ne yazık ki turizm ilk alevlendiği 1980 den beri aynı düzeyde. Salt tesis yapımı ve işletme düşünülmeden tesis çoğaltma gayretleri netice vermiyor. Nedense suyun akışını değiştirmek için boşuna çaba gösterip bunu marifet gibi anlatmak becerisi kazanmış durumdayız! Turizm tesis inşa etmek, açmak değil ki! Ayrıca yıllardır iddia ediyorum, tesisler çok yüksek maliyetli ve bilinçsiz yapılıyor. Bunun sonucu beklentiler de yüksek ama gerçeğe dayanmayan yapıda. Yatırımcının bilgi-deneyim-liyakat üçlemesine ilgisi ne zaman artarsa turizm yatırımları para kazandıracaktır. Yoksa yıllardır alışık olunan cek-cak ile uyutulmaya devam.

  • FULYA OKUTUR 06.03.2017 - 12:17

    Cok yanlis bir degerlendirme... Varini yogunu koyup otel yapmis biri, baska otelleri yoksa veya kredisini geri odeme suresinde satacagi gayrimenkulu bulunmuyorsa ve bu sebeple batiyorsa curuk elma mi oluyor? Isini iyi yapmayan zaten belli bir sure sonra yok oluyor, kriz ortamina da gerek yok. Bu tip soylemlerde dikkat etmek lazim. Kendisi batiyor olsaydi, hizli buyume mi batirdi yoksa curuk elmaydi batti mi diyecek insanlar?

  • LEVENT ERDOĞAN-HOTEL MY DORA 06.03.2017 - 11:18

    Emel hanımın kast ettiği ; Sektöre sorumsuzca ve sonradan giren bir takım oyuncular.Yanlış fizibilite,yanlış lokasyon ve biraz da aç gözlülük.Açalım nasıl olsa bir şekilde biz de satarız mantığında olanlar.Kendilerine verdikleri zarardan çok piyasa geneline zarar verenler.Arz-Talep dengesini bozanlar.Her binayı Oteli çevirmeye kalkanlar. Bu arada ; Şu sayfalarda yorum yazan arkadaşlara sesleniyorum.Arkadaş; neden gerçek adınızı yazmaktan imtina edersiniz anlamam.Söyleyecek sözünüz varsa,kimden ve neden çekinirsiniz ? Seviyeli olduktan sonra eleştirmekten çekinmeye ne gerek...

  • Tarık OZAKTAS 06.03.2017 - 11:15

    ÇÜRÜK ELMA ? Çok ayıp, çok....... Elindeki birikimi ve banka kredileriyle, haysiyetiyle, namusuyla turizm yapmaya çalışanları, tesis işletenleri, sadece krizden dolayı maddi imkansızlıktan dolayı bu şekilde itham etmek, Elit World grubuna ait bi düşünce olmamalıdır. Sadece ticaretten haberi olmayan, krize rağmen maaşını almaya devam eden şımarık ve talihsiz bir açıklamadır.

  • GG-Ayıp 05.03.2017 - 09:38

    Kriz ortamında zorlanan veya oteli açamayan çürük mü oluyor ? Haddini aşan cümleler bunlar. Kimi tesislerin veya turizm firmalarının alternatif pazarlardan veya alternatif sektörlerden geliri olabilir. Turizm tarafında zayıf bile olsalar,bu şekilde ilave gelirleri olan firmalar ayakta kalabilir. Firmalara veya tesislere bu şekilde çürük/sağlam demek yakışı kalmamış. Daha dikkatli konuşmaya davet ediyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.