EasyJet Holidays, otellerdeki yemek israfını yapay zeka ile önleyecek

EasyJet Holidays, otellerdeki yemek israfını yapay zeka ile önleyecek

İngiltere merkezli tur operatömrü EasyJet yemek israfını önlemek için Winnow teknolojisini kullanacak.


Turizm Güncel – Dış Haberler

EasyJet, yapay zeka yardımıyla yemek israfını önleyerek otellere destek olmak istiyor. Şirket, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşabilmek adına Oxford Üniveristesi ile bir araya gelerek Sürdürülebilir Turizm Programını oluşturmuştu.

Program çerçevesinde sürdürülebilir seyahatin gelişimini önleyen sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm üretebilmek adına çalışmalar yapıldı. Çalışmalarda Mayorka ve Tenerife adalarına odaklanıldı.

Yapılan çalışmalar sonucu yemek israfının önemli bir sürdürülebilirlik sorunu olduğu görüldü. Yapılan çalışmalara göre, Tenerife'deki yemek israfının yüzde 18'i konaklama sektöründen kaynaklanıyor.

Ancak oteller, ne kadar yemeğin israf edildiğini ölçemediğinden dolayı bu soruna çözüm bulamıyor. İşte Winnow teknolojisi, bu soruna çözüm olarak kullanılacak.

Teknoloji ilk olarak Tenerife'deki Bahia Principe Sunlight Costa Adeje Resort’ta  kullanılacak.

Sürücüsüz araç teknolojilerindekine benzer bir teknolojiye sahip olan Winnow, haraketli kameralar sayesinde ne kadar yemeğin israf edildiğini tespit ederek bunları bir bulut sistemde depolayacak. Daha sonrasında depolanan veriler, ekipler tarafından bu alanda geliştirme yapılmak üzere kullanılacak.

Winnow teknolojisi kullanan mutfaklarda, 12-18 aylık süre bandında yemek atıklarında yüzde 2 ila 8 arasında azalış görülmüştü.

EasyJet Holidays Müşteri ve Operasyon Müdürü Matt Callaghan, “Yemek israfını azaltma planımızı en büyük otel partnerlerimizden birinde hayata geçirmekten mutluluk duyarız. Yemek israfını tespit ederek ve endüstrimizin yüzleştiği bu soruna çözüm sunarak otel ortaklarına destek olan ilk tur operatörü biziz. Bu, Oksford öğrencilerinin çalışmaları ve tavsiyeleri sayesinde gerçekleşti. Sürdürülebilirlik sorunlarıyla mücadele edebilmek adına Sürdürülebilir Turizm Programımıza devam edecek olmaktan çok heyecanlıyız.  Üç yıllık işletme, 800 yıllık akademik kurum ve devrim niteliğindeki teknolojinin bir araya gelmesinin ne kadar olumlu bir etki yaratabileceğini görmek bizi gerçekten heyecanlandırıyor.” İfadelerini kullandı.

Winnow kurucu ortaklarından Marc Zornes ise konuyla ilgili ''Yemek israfı, küresel çapta sera gazı salınımına sebep olan etkenlerden bir tanesi ve dolayısıyla konaklama sektörünün bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Ayrıca gıda ürünlerindeki rekor enflasyonu da göz önünde bulundurursak otellerin ve resortların bu sorunla mücadele etmek için önemli gerekçeleri var. Winnow şirketi olarak EasyJet ile ortaklık kurmaktan memnuniyet duyarız.'' açıklamasını yaptı.



Bu Haber 03.04.2023 - 13:16:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.