DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI İÇİN 100 BİN TURİST BEKLENİYOR

Türkiye’de 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için 100 bin turist gelmesi beklenirken, şampiyonanın yaratacağı ekonominin 160 milyon Euro’ya ulaşması bekleniyor. Bilet satışının 8 milyon Euro’yu bulacağı tahmin edilirken, ABD takımı konaklamaya 1 milyon Euro harcayacak.


TURKCELL’in ana sponsorluğunda Türkiye’de gerçekleşecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası 15 günde 160 milyon Euro’luk ekonomi oluşturacak. 28 Ağustos-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek maçlar için ülkemize 100 bin turist gelmesi beklenirken, maç biletlerine 8 milyon Euro’luk harcama yapılacak. Turnuvanın en çok harcayan takımı ise ABD olacak. ABD takımı sadece konaklamaya 1 milyon Euro’luk bütçe ayırdı.

Otellere 44 milyon Euro

Maçların oynanacağı İstanbul, İzmir, Kayseri ve Ankara’daki otellerin büyük bölümünün doluluk oranlarına dikkat çekiliyor. Şampiyonayı takip etmek isteyen sporseverler komşu illere yönlendiriliyor. Sadece İstanbul’da şampiyona nedeniyle 30 bin kişi rezervasyon yaptırdı. Şampiyona maçlarının yapılacağı 4 kente toplam 100 bin spor turistinin akması bekleniyor. Takımlar, oyuncular, sponsor şirketler, basın ve sporseverler 44 milyon Euro’luk bir konaklama ekonomisi oluşturuyor. Sadece ABD takımının konaklama harcaması 1 milyon Euro’ya denk geliyor. Sporseverler, seyahat şirketlerinin bu dört il için, maç bileti, konaklama ve ulaşım içeren paketlerine büyük ilgi gösteriyorlar. Turist ve kafilelerin 15 milyon Euro’luk ‘sosyal harcama’ yapacağı öngörülüyor.

Yüzde 80’i satıldı

200 bin kişinin izleyeceği tahmin edilen maçlar için, biletlerin yüzde 80’i satıldı. Toplam bilet satışından ise 8 milyon Euro gelir bekleniyor. Sponsorların şampiyonaya katkısı 5 milyon Euro’yu buluyor. Şampiyonaya ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği parasal maliyet, tesislere yapılan 80 milyon Euro’luk harcama ve 15 milyon Euro’luk organizasyon gideri ile toplamda 95 milyon Euro’yu buluyor. 2010 Basketbol Şampiyonası için oynanacak maçları tüm dünyada milyonlarca kişi izleyecek. Ancak 1 Eylül’de gerçekleşecek İran-ABD karşılaşmasının turnuvanın en önemli maçlarından biri olacağı tahmin ediliyor.

Hazırlık, 1.5 milyon Euro

Operasyon ve hazırlık giderleri için yapılan 1.5 milyon Euro’luk harcamanın yanı sıra, ulaşım ve FIBA Genel Kurulu için de 2 milyon Euro’luk harcama gerçekleşti. Turnuva boyunca oluşacak öngörülemeyen diğer harcamalar ise 3 milyon Euro olarak hesaplandı.

Turnuvanın Türkiye’de yaratacağı iş hacmi

Tesisler: 70 milyon Euro
Konaklama giderleri: 44 milyon Euro
Aktiviteler ve projeler: 7.5 milyon Euro
Turistlerin harcamaları: 15 milyon Euro
Bilet satışı: 8 milyon Euro
Sponsorluklar: 5 milyon Euro
Reklam tanıtım ve hazırlık: 4.5 milyon Euro
Ulaşım için yapılan harcama: 1.2 milyon Euro
Öngörülemeyen ve diğer gider: 3 milyon Euro

Ekonomimiz için önemli bir fırsat

TURKCELL Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turkcell olarak, milli takımın ana sponsoru olmanın yanı sıra, dünya şampiyonasına ana sponsor olarak da millilerimizi destekliyoruz. Şampiyonanın sponsoru olmak dışında, maç izleme aktiviteleri, Milli Takım Haber paketleri ve SMS yarışmaları ile de etkinliğe destek veriyoruz. Ana sponsoru olduğumuz bu şampiyona, sporumuz adına olduğu kadar Türk ekonomisi için de önemli getiriler sağlayacak. Dünyanın gözü ülkemizde oynanacak maçlarda olacak. Bu Türkiye adına önemli bir sınavdır ve elbirliğiyle bu sınavı en güzel şekilde vereceğiz.”

Taraftar hangi spora, ne kadar harcıyor

Spor turistlerinin harcaması izledikleri spora göre değişiyor.
Futbol seyircisi tur harici ortalama 200 Euro harcıyor.
Basketbol seyircisinin yaptığı harcama ise 400 Euro.
Tenis seyirci 800 Euro’ya kadar harcama yapabiliyor.
En çok harcayan spor seyircisi ise Formula 1’e ilgi duyuyor.
Formula 1 seyircisinin yaptığı ortalama harcama 2 bin Euro’ya yaklaşıyor.


Bu Haber 24.08.2010 - 07:58:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.