Dubai Turizm Ataşesi, Ortadoğu pazarındaki son trendleri anlattı
ATM Dubai Turizm Fuarı'nda Türkiye'yi temsil eden Dubai Kültür ve Tanıtma Ataşesi Sedat Gönüllüoğlu, Turizm Güncel'in sorularını yanıtladı.
Birgül Akgül-Turizm Güncel-Dubai
Dubai ATM Fuarı'nda Turizm Güncel'in sorularını yanıtlayan Sedat Gönüllüoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu pazarında sürekli yükselen bir grafik çizdiğini belirtiyor. Bunun en büyük nedenlerinden birinin Ortadoğu'da yaygın olarak gözterilen Türk dizileri olduğunu kaydeden Gönüllüoğlu, Arap turist sayısının artmasında diğer bir etkenin de, Araplar ile Türk halkı arasındaki tarihsel ve kültürel bağlar olduğunu söylüyor.
Son dönemde Türkiye’ye Ortadoğu’dan gelen misafir sayısı arttı bunu neye bağlıyorsunuz.
Türk dizilerinin etkisi çok büyük. Gümüş dizisi ile başlayan bu ilgi, ezel Aşkı Memnu, Asi gibi dizilerle pekişti. Özellikle Körfez bölgesi ve Ortadoğu’da ilgi gördü. Abu Dhabi ve MBC kanallarında yayınlanan bu diziler, geniş kitlelerce izleniyor. Geçtiğimiz günlerde Ezel ekibinden 17 kişi buradaydı. Kırmızı halıda yürüdüler. THY ile yürüttüğümüz bu ortak projede gördük ki bu diziler gerçekten Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) çok izleniyor. Bizim için çok güzel bir tanıtım oldu. Bu dizler sayesinde dizilerin çekildiği yerlere, bu bölgelere çok büyük ilgi oldu. İnsanlar bu dizilerin nerede çekildiğini görmek istiyorlar. Çoğunlukla geziler böyle başlıyor. Gidenler kendi yakınlarını gönderiyor, tavsiye ediyorlar. Rakamlar çok sevindirici. 2010 yılına baktığımızda BAE’de yüzde 38 artış olduğunu görüyoruz. Bunlar yalnızca BAE vatandaşları. Bizim sistemimizde Dubai’den gelen mesela bir İngiliz vatandaşı milletlere göre gelen turistlerde İngiltere hanesine yazılıyor. Ancak biz THY Emirates Etihad uçuşlarına baktığımızda THY yaklaşık yüzde 95 dolulukla uçuyorlar. Emirates ile basa bas gidiyorlar. THY’nin düzenli uçuşu var. Haftada 5 gün Flydubai’nin uçuşu var. Ayrıca Airarabia Sharjah’dan Sabiha Gökçen’e uçuyor.
Diziler dışında neler etkili oldu?
Bunun dışında Türkiye’nin son dönemlerde uyguladığı politika da etkili oldu. Kuveyt, Katar, Bahreyn de yükselişe geçtik. İsrail ise turist kaybediyor. Rakamları düştü. Suudi Arabistan bizim bölgemiz değil. Ancak görüyoruz ki oradan da ülkemize çok gelen var. Bu turistler ağırlıklı olarak İstanbul Bursa ve Yalova’ya geliyor. Aynı dini paylaşıyor olmamız, camiler, yemekler, kıyafetlerinin yargılanmaması, cana yakınlığımız gibi nedenlerden dolayı kendilerini Türkiye’de rahat hissediyorlar. Avrupa’da karsılaştıkları önyargı Türkiye’de olmuyor. Bu yüzden bizi tercih ediyorlar.
Harcama potansiyelleri nedir, nerelerde ne kadar harcıyorlar?
Elimizde tam istatistikî veri yok; ancak Arap turistin Avrupalı turistten daha çok para harcadığı çok çok aşikâr. Tur operatörü arkadaşlarımızdan öğreniyoruz: Business uçmak istiyorlar, VIP hizmet almak istiyorlar. Avrupalı gibi ekonomik ya da toplu taşıma sormuyorlar. Her şeyi özel hizmet şeklinde almak istiyorlar. Bu sayede ödedikleri ücretler daha fazla oluyor. Yemeklerimiz birbirine yakın ve çeşitliliği zengin masaları seviyorlar. Her çeşidi tatmayı ve bolluğu seviyorlar.
Shopping Fest sayesinde çok ziyaretçi aldık. Dubai’de de Shopping Fest yapıldı, ancak bizim İstanbul Fest yeni ürünlerde de indirimi kapsadığı için daha cazip oldu. Bu yıl Kivanc Tatlıtuğ İstanbul Shopping Fest’in tanıtım yüzüydü. THY ile yaptığımız çalışmada kendilerini buraya getirdik. MBC kanalına çıkarak basın toplantısı yaptı. Bu da çok etkili oldu. Kendinin çok hayranı var burada. Alınan rakamlar bize gösterdi ki gelenler genellikle Arap turistlerdi.
Turizmciler Arap turistin ne kadar para bıraktığı ile değil, Avrupalının kaçırılmamasına odaklandı. Sizce ne yapılmalı?
Arap turistin avantajı şu: Arap turist reklamlardan etkilenir, anlık planlar yapar, Reklama hemen tepki gösterir. Avrupalı çok planlıdır. her şeyin fiyatını öğrenir araştırır vs.
Avrupalı turistte bir doymuşluk var, Ortadoğu ülkelerinde ise bazı şeyler yeni keşfediliyor. Fevri, sıcakkanlı plansız insanlarız. Arap turistin bizde kendini rahat hissetmesinin bir sebebi de bu olabilir mi?
Kesinlikle öyle. Bizim ülkemizde çok rahat ediyorlar. Ben de bir Türk olarak kendimi burada çok iyi ve rahat hissediyorum.
2011 hedefleriniz?
2010’u çok güzel kapattık. Yüzde 38’lik bir artış yakaladık. Bizim amacımız gezmeyi, harcamayı seven bu insanları daha fazla ülkemize çekmek. Gecen yıl 35 bin Türkiye’yi ziyaret etti. Bu sayının bu yıl100 bin olmaması için hiçbir sebep yok. Mart soğuk olmasına rağmen gelişler çok fazlaydı. Reklam kampanyalarımız devam ediyor. THY ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. Keza THY başka firmalarla da paket turlara katılıyor. Bakanlığın 2023 için koyduğu 50 milyon turist rakamı çok mütevazı bir hedef. Eminim ki, artış yakalanacak 50 bine ulaşacağımızı düşünüyorum.
ATM 610 m2 alana kuruldu. Abu Dabi ve Dubai’den sonra katılımcılar içinde en büyük stand bizde. İki senedir standımız 610 m2. Hem de yine yaka kartlarının takıldığı askıya sponsor olduk. Bu da çok faydalı oldu. Bunun dışında kendini tanıtmak isteyen Anadolu şehirlerimiz var. Mersin, Bursa gibi şehirler burada. Ayrıca TÜROFED, TÜRSAB, TUROB, BETUYAB, AKTOB gibi turizm örgütleri de çok ciddi şekilde fuarlara katılıp destek oluyorlar. Onlara da buradan çok teşekkür ederiz. ATM Dubai Turizm Fuarı’na Türkiye’den 31 katılım gerçekleşti.
ATM Dubai Fuarı'na Türkiye'den katılan kurum ve işletmeler
TÜROFED
TUROB
AKTOB
TÜRSAB
BETÜYAB
İzmir Valiliği
Bursa Valiliği
Çekli Palas Otel
Nesir Turizm Seyahat Acentesi
Akay Turizm
Hilton Dalaman
THY
Cvk Hotels
Elite World Hotels
İnvadors Turism
Blubird Seyahat Acentasi
Valley Of Tourism
Cornplia Hotels
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı
Mersin Tic San Odası
Mertid
Mersin Turizm Platformu
Divan Hotels
Hatay Valiliği
World Travel Channel
Pamukkale
Rixos
The Marmaraa
İsaret Tour
Mercan Tourism
Eresin Hotels
Bedir Turizm İstanbul Tanıtma
Aktob Turaofed Tursab Betuyab
Sirene Belek Hotel
Mardan Palace
Plaza Tours
Adonis Travel
Abbasi Seyahat Acentesi
Adam& Eve Hotels
Bu Haber 03.05.2011 - 13:17:24 tarihinde eklendi.