Doğan Tugay, turizmdeki Ege açılımını Turizm Güncel’e anlattı
Marmaris’in ilk rehberlerinden biri olan Marmaris Limanı İşletmeciliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Tugay, bölgeye ait projelerini Turizm Güncel ile paylaştı.
Eda Özsoy - Turizm Güncel
1985 yılında İngiltere'den Türkiye'ye kitle turizmini başlatarak; Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Didim ve Fethiye gibi tatil beldelerimize yoğun şekilde İngiliz turistin gelmesine katkıda bulunan Doğan Tugay, halen Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş. ‘nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor. Değerli turizmcinin otelcilik işletmeleri de bulunuyor.
Doğan Tugay ile sohbetimizde öncelikle son yıllarda İngiliz pazarında peşpeşe gelen iflasları soruyoruz. Bu batışları şok olarak tanımlamadığını belirten Tugay, her yıl mutlaka bir ya da iki ülkeden bir iki tur operatörünün kaybolabileceğini anlatıyor.
AKILLI OLANLAR, BÜYÜK TUR OPERATÖRLERİNE FİRMALARI SATTILAR
Son 10 yılda Avrupa turizm tur operatörlüğünde tekelleşmeye doğru bir gidiş olduğunu savunan Tugay, küçük tur operatörlerinin artık kendilerini idare edemeyecek duruma geldiklerini belirtiyor.
Bu operatörlerin büyük tur operatörleriyle bir rekabet yarışına giremediklerini anlatan Tugay, konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Bazı ülkelerin spesiyalistleri dahi o büyük tur operatörleriyle ekonomik olarak rekabet sağlayamadı. Büyük tur operatörlerinin çok geniş bir bayi yelpazesi vardı. Küçüklerin rekabet güçleri zayıfladı. Ne oldu? Akıllı olanlar büyük tur operatörlerine firmaları sattılar. Fakat buna direnmek isteyenler direndiler Sonunda malesef kaybettiler. Bir Öger dahi firmasını sattı.

OTELCİLER CAN HAVLİYLE SÖZLEŞME YAPMAMALI
Bu ileriye dönük arzu edilen birşey değildir ama konjonktür böyleyse, dünyanın ekonomik gidişi de bu yönde gidiyorsa bunu durduramayız. O zaman biz kendi önlemlerimizi alacağız. O zaman bütün otelciler kendilerini garantiye alabilecek kontrat şartlarını hazırlamalıdırlar. Otelci arkadaşlarımız bir can havliyve sözleşme yapmamalı. Maalesef bizim ülkemizde büyük kapital sahibi otelci firmaları dahil, bir çoğu can havliyle kontrat yapmakta.
O gün için kasalarına düşecek nakitleri hesaplayarak bir bankacı kafasıyla hareket etmektedirler. Bu netice olarak doğru bir sonuca vardırmıyor. Bu nedenle en ufacık bir sarsıntıda maalesef küçük otelci arkadaşlarımız bundan negatif olarak etkileniyor.”
MARMARİS, BODRUM GİBİ AÇILAMADI
Tugay, Marmaris’in Bodrum’un gerisinde kalmasının nedenlerini de şöyle dile getiriyor:
“Marmaris’in en büyük sıkıntılarından birisi koyların turizme yeteri kadar açılamamış olması. Eğer Bodrum kendini Gümbet ile sınırlasaydı, Marmaris’ten çok aşağıda olurdu. Ama Bodrum çok açıldı. Marmaris’in hiçbir açılmış koyu yok. Neden? Çünkü kıyılarda hep ÖÇK var. Bunların hepsinin turizme katılması temin edilebilirse, o zaman Marmaris de aynı ivmeyi kazanacaktır.
ÖNCE HALKA AİT TAPULU YERLERİ TURİZME AÇALIM
Bu tarz yerler için hemen bir tahsis ve ihale sistemine girilir. Şimdi tahsisli yerler için ihaleye giriliyor. Ancak benim farklı bir önerim var. Halkın bu yerlerde kendi tapulu yerleri var. Önce bu tapulu yerlere turizme açalım. Ondan sonra devlete ait yerleri turizme açalım. Çünkü yine aşırı bir arz meydana gelecek. Halbuki vatandaşın kendi elindeki yerlerle yatırıma girilirse, bunu gördükten sonra bu bölgede ne kadarlık bir yatak kapasitesine gidileceğini ortaya koyarsınız. Ona göre çok büyük bir yatırım yapmadan ileriye dönük fiyatlarını alaşağı edecek bir sistemi kurmadan daha kaliteli turizm tesisleri elde edebilirsiniz. Bana göre Ege’deki açılım önce halktan başlamalı
HÂLÂ KONVENSİYEL SİLAHLARLA MUHABERE YAPIYORUZ
Ama Marmaris’e gelince şu haliyle istenilen turizm ivmesini kazanması mümkün değil. Bir defa şu andaki tesisler rehabilitee edilmelidir. Bu tesisler Antalya, Bodrum ila rekabet edecek bir güçte değildir. Burada kongre ve fuar turizmini ortaya çıkaracak yeni arayışlara gidilmeli. Av turizmi, yat turizmi, kruvaziyer turizm gibi eğitim ve sağlık turizmi geliştirilebilir. Marmaris’te en az iki fakültenin olması gerekir.
Arkadaşlarımız hala konvensiyel silahlarla muhabere yapıyorlar. Halbuki artık modern araç gereçler var.
BU İŞLER FUARLARA GİDİP BROŞÜR DAĞITMAKLA OLMAZ
Marmaris’te yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bunu yapabilmek için Dalaman bölgesi olarak düşünülmesi gerekiyor. Avrupa’dan satarken Dalaman bölgesi olarak satılmalı. Çünkü uçak firması bir tek Marmaris için uçak koyamaz. Risklidir. Sistem budur. Bunun için Marmaris olarak düşündüğümüzde Köyceğiz’de kış sporları yapılıyorsa, bundan faydalanmalıyız.
Bu işler çalışma ister, bu işler fuarlara gidip broşür dağıtmakla olmaz.
Bu Haber 06.09.2011 - 15:07:45 tarihinde eklendi.