'Diplomatik otel işin kılıfı, asıl hedef bölgeye villa ve konut yapmak'

'Diplomatik otel işin kılıfı, asıl hedef bölgeye villa ve konut yapmak'
Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Alanı içerisinde yer alan ağaçlandırılacak alana ‘diplomatik otel turizmi toplu yapısı' ruhsatı vermeye hazırlandığı iddiaları “Göl çevresi yapılaşmaya mı açılacak?” sorusunu da beraberinde getirdi. Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Tahir Çalgüner'e göre ‘diplomatik otel' sadece bir kılıf, asıl hedef ise zaman içinde atıl kalacak bir fiili yatay yapılaşmanın ‘villa-konut' arazisine dönüştürülmesi.


Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 24 Ekim 2014 tarihinde askıya çıkan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) bağlı doğal sit ve sulak alan statüsünde bulunan Eymir Gölü'nün yapılaşma tehdidi altında olduğunu ortaya koymuştu. Rapora göre otelin avan projelerinin onaylandığı, ruhsat aşamasına gelindiği ve yapılacak otelin göle 150 metre uzaklıkta bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu adım, Eymir Gölü'nün yapılaşmaya açıldığı yorumlarını da beraberinde getirdi.

DOP PAYI NEDEN EYMİR'DEN ALINIYOR?

‘Diplomatik otel' söyleminin altında bu alanın önce ‘ikinci konuta' daha sonra da kalıcı konut alanına dönüştürülmesi oyunu olduğunu söyleyen Şehir Planlamacısı Tahir Çalgüner, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) konusunun da kamuoyunda yanlış yorumlandığını belirtti. ODTÜ kampüsünün içinden geçirilmesi düşünülen ikinci yol düzenlemesinden alınacak ve kamuya aktarılacak DOP payının (yüzde 40) ancak ‘düzenleme bölgesi' sınırı içinde geçerli olduğunu söyleyen Çalgüner, bu payın, ODTÜ yerleşkesinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Eymir gölünün kıyısına ışınlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Eymir Gölü'nün günübirlik bir rekreasyon alanı olduğunu, turizm alanı olmadığını söyleyen Çalgüner, “Hiçbir Ankara'lı, Eymir Gölü'ne  hafta sonları otele gitmez. Büyükelçilik çalışanları da bu apart-stüdyo  yapılaşmayı merkeze uzak olduğu için kullanmaz. Dolayısıyla zaman içinde atıl kalacak bir  fiili  yatay yapılaşmanın,  ‘villa-konut' arazisine dönüştürülmesi düşünülüyor.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da ODTÜ Koruma İmar Planı'nda DOP Payı olarak Büyükşehir Belediyesi'nin ‘rant getirisi yüksek olduğu için' Eymir Gölü çevresinden aldığını açıklamıştı. Candan yaptığı açıklamada, “Eymir Gölü ve çevresine yönelik Büyükşehir Belediyesi'nin gözü olduğunu her zaman söylemiştik. ODTÜ planı onaylanırken, bu alana  bir kez daha dikkat çekmiştik. Büyükşehir ODTÜ projesindeki Düzenleme Ortaklık Payı'nı nereden isteyecek, elbette ki rant getirecek alanlardan, ya Eskişehir yolu paralelindeki ODTÜ arazisinden ya da Eymir Gölü'nden.” açıklamasını yapmıştı. Candan'ı doğrulayan Yüksek Şehir Plancısı Tahir Çalgüner, Eskişehir Yolu'na paralel geçecek ve ana güzergâh olacak ikinci ODTÜ yoluna Şehir Plancıları Odası'nın yanlış dava açtığını, konunun sadece ‘SİT davası' olarak ele alındığını savundu. Çalgüner, ODTÜ Üniversitesi yönetimin Eymir'le ile suskunluğunun da ‘dikkat çekici' olduğunu belirterek, “Tüm bunlar olup biterken ODTÜ rektörü?” diye sordu. (Yavuz Akengin - Zaman)


Bu Haber 02.11.2014 - 10:43:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.