Depremde zarar gören tarihi yapılar onarılacak

Depremde zarar gören tarihi yapılar onarılacak

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen 11 ilde hasar gören tarihi ve kültürel yapılar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılacak.


Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük deprem, tarihî yapılarda da ciddi hasar ve tahribata neden olmuş, depremin hemen ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıların aslına uygun tamiratı ve güçlendirilmesi için çalışmalar başlatmıştı.

Hasar alan tarihi yapılar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılacak.

Sürdürülen çalışmalar kapsamında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne ait 8 hizmet binası, 6 müze, 7 kale olmak üzere toplam 21 yapıdan oluşan bu önemli eserlerin deprem sonrası oluşan hasarları için ödenek aktarılarak ihale çalışmaları tamamlandı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz ayrıca 4 müze ve 1 kale olmak üzere 5 yapının ihalesinin de devam ettiğini ifade ederek, “Kendi içinde, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılmış olarak sınıflandırılan; güçlendirme ve restorasyon/rekonstrüksiyon projeleri, yapılan tespitler ve bilimsel danışma kurulunun öneri ve görüşleri doğrultusunda hazırlanarak ilgili koruma bölge kurulu tarafından uygun bulunan taşınmaz kültür varlıkları; hasar durumları doğrultusunda sağlamlaştırılmakta, onarılmakta ya da rekonstrüktive (yeniden inşa) edilmektedir” dedi.

Uygulamalar Dairesi Başkanlığına bağlı Yardım Şubesi Müdürlüğünün koordinasyonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli olmayan yapılarda da restorasyon çalışmaları başlatıldı.

60 eserin ihalesi tamamlandı

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, 60 eserin ihalesini gerçekleştirdiklerini ve sözleşmelerini yaptıklarını belirtti.

İhalesi biten eserlerin de bilim heyetleri tarafından değerlendirildiğini söyleyen Aksu, “11 şehrimizi kapsayan depremin yaraları ülke olarak sarılırken bir yandan da şehirlerimizin simgeleri haline gelen eserlerimizi ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak sözleşmesi yapılan ve artık ihyaya başlanacak olan Abdülkadir Ağa Camii, Fatih Paşa (Bıyıklı Mehmet Paşa- Kurşunlu) Camii ve Türbesi, Arasta Camii, Ulu Camii, Fatikli Camii, Rum Katolik Kilisesi ilk eserlerimizden olacak.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 26.07.2023 - 11:17:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Gereksiz isler

    Mehmet 01.08.2023 - 09:58

    Emekliye para yok diye zam verilmiyor yikilmis hurda yapilara para buluyorsunuz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.