Davut Çetin: Konaklama vergisini Antalya’da bırakın

Davut Çetin: Konaklama vergisini Antalya’da bırakın
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, konaklama vergisinin Antalya’da kalması gerektiğini ifade etti.

Dünya gazetesinin “Başkanlar Konuşuyor” söyleşisine konuk olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, turizm sektörü ve konaklama vergisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, konaklama vergisinin ekonomiye dönmesi halinde önemli katkılarının olacağımı belirterek, “En çok turisti ağırlıyoruz, en çok tarımsal üretimi yapıyoruz. O kadar çok ham veri var ki, bunları işleyerek daha doğru işler yapmamızı sağlayabiliriz. Bir de yerelden yönetim şart. Bu ülke 85 milyona gidiyor. Her şeyi merkezden planlamamız zor. Konaklama vergisi çıktı, merkezi bütçeye gitti. Biz burada 16 milyon turist ağırlarken, şehirde yaşayan 2,5 milyon kişinin yüzde 30-35’i kadar para harcamak zorundayız. Altyapı yatırımlarına para bulmak zorundayız. Yerel dinamikler güçlü olmalı. Merkezi bütçeye çok katkımız var, ama yetirince bundan pay alamıyoruz. Konaklama vergisi dediğiniz Antalya’nın koyduğu rakam 100 milyon dolar civarında. Bu parayı kentimize bıraksanız, büyükşehir bütçesinin 3’te birinden fazla bu. Bu rakam ekonomimize dönerse, önemli katkısı olur.” şeklinde konuştu.

“9 milyon gelmesi konaklama sektörü için iyi oldu”

Pandeminin başlamasıyla Antalya’nın turizm açısından zor günler geçirdiğinden bahseden Davut Çetin, “Antalya 2020’nin Mart’ından sonra çok zor günler geçirdi. Gerçekten şehir yüzde 15 civarında küçüldü. Ciddi bir kriz yaşadık. Bu sene biraz turizmdeki güvenli sertifikalarla, biraz rakip destinasyonlardan daha çok öne çıkmamızla 2021'i daha rahat atlattık. Geçtiğimiz yılı aşağı yukarı 3 milyon 400 bin turist sayısıyla kapattık. 2021’de Aralık ayı başı itibariyle 8 milyon 850 bin turiste ulaştık. Bu da gerçekten bu ortamda çok iyi rakam. Antalya’nın bir miktar yaralarını sarmasına yardımı oldu. 8 milyon turist beklerken, 9 milyon gelmesi konaklama sektörü için iyi oldu. Fakat turizmin diğer kollarında sıkıntılar devam ediyor.” dedi.

“Tüm bu güçlerimizi harekete geçirmek için çalışıyoruz “

Kongre turizmine yoğunlaşmak istediklerini belirten Davut Çetin, “Üyelerimizin pek çoğu turizme bağlı sektörlere iş yapıyor. 16-17 milyon turiste göre plan yapan bir şehir için elbette bu rakamlar zorlayıcı oluyor. Yine de iş dünyası çok dinamik bir taraftan sanayi üretimiyle bir taraftan tarım üretimiyle bir miktar ihracatımızı da artırarak sorunlarımızı aşmaya çalışıyoruz. Şu anda turizm sezonu kapanıyor, otellerimizin yüzde 70’i kışa girişte kapandı. Önümüzdeki yıl için hazırlıklara başlayacağız. Kongre turizmine ve spor turizmine yoğunlaşmak istiyoruz. Ben aynı zamanda Kongre Bürosu’nun da başkanlığını yapıyorum, çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. ACE of MICE’ın ödül töreninin burada yapılması çok iyi oldu. Önümüzdeki yıla belirli miktarda toplantı sözleşmeleri yapıldı. Tüm bu güçlerimizi harekete geçirmek için çalışıyoruz. Asıl turizm anlamında önemli noktalardan biri yeşil dönüşüm. Kentin bu alanda hedefleri olmalı ki diğer destinasyonların önüne geçebilelim.” ifadelerine yer verdi.


Bu Haber 10.12.2021 - 12:03:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.