Danıştay Anex ve Pegas'ın itirazını reddetti

Danıştay Anex ve Pegas'ın itirazını reddetti

Pegas ve Anex’in IATI ile haksız rekabet ettikleri gerekçesiyle aldıkları para cezalarının iptali için açtıkları dava İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay tarafından da  reddedildi.


Böylece Rekabet Kurumu’nun 2016 yılında Pegas ve Anex'e verdiği idari para cezaları onanmış oldu.

2013 yılında IATI, ortak hareket ederek rekabeti engelleledikleri iddisdıyls Tez Tour, Pegas, Odeon ve Anex’i Rekabet Kurumu’na şikayet etmişti.

3 yıl süren araştırma sonucunda 2016 yılında, Rekabet Kurumu,  bu 4 şirketin yatay ve dikey anlaşmalar veya uyumlu eylem içinde rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı kanunun 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verip idare para cezası ile cezalandırılmıştı.

Ne olmuştu?

2013 yılında IATI'nin Tez Tour, Anex Tour, Odeon Tours ve Pegas Touristik aleyhine açtığı davayı değerlendiren Rekabet Kurumu, bu dört şirkete idari para cezası vermişti. Yapılan değerlendirme sonucunda; Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş.’ye (Tez Tour) 1.933.445,40 TL,  Antalya Pegas Otelcilik Turizm İnşaat Taşımacılık ve Ticaret Ltd. Şti.’ye 2.857.031,67 TL, Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş.’ye 3.460.081,07 TL ve V Turizm Seyahat Acentalığı Taşımacılık İnş. Tic. A.Ş.’ye (Anex) 77.411,76 TL idari para cezası kesilmişti. Söz konusu şirketler de, kararı Danıştay'a götürerek tmyiz davası açmışt.

Pegas ve Anex’in idari para cezalarının iptali için açtığı davalar bugün Danıştay tarafından reddedildi ve daha önce verilen para cezalarının onanmasına karar verildi.

Yüksek Mahkeme’nin aldığı bu nihai karar ile para cezalarına itiraz ve temyiz süreci tamamlanmış oldu.

2016 yılında verilen idari para cezalarının Yüksek Mahkeme tarafından onanması ile IATI’nin bu dört şirkete karşı açmış olduğu tazminat davalarının da hız kazanması bekleniyor.

Compass Lexecon gibi uluslararası hasar/tazminat değerlendirme şirketleri ile yurt içindeki akademisyen ve uzmanlar  IATI’nin alabileceği tazminat miktarının milyonlarca dolar olabilecegini öngörüyorlar.


Bu Haber 02.08.2019 - 15:24:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • No Name 02.08.2019 - 11:48

    Hep çalışanlarına yıllardır ne cezalar kestiler. İlâhi adalet tecelli etti ve şimdi onlara ceza kesildi. Neler hissettiğimizi şimdi onlar hissedecek.

  • Ahmet Sever 02.08.2019 - 04:50

    Aradan 6 sene geçse de adaletin yerini bulması sevindirici. Ülkemizde Rekabet Kurumu'nun etkin olması fırsat eşitliği için önemli bir faktör.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.