Dalaman Havalimanı NATO uçaklarına açıldı

Dalaman Havalimanı NATO uçaklarına açıldı
NATO, Libya’ya uygulanan ambargo kapsamında gerçekleştirilen “Birleşik Koruyucu” operasyonuna, Türkiye’nin kendisine tahsis ettiği silah sistemleri ile askeri üsleri açıkladı. Dalaman Havaalanı’nın da insani yardım için NATO’ya açıldığı öğrenildi.

 

Türkiye, NATO’nun Libya operasyonu için 6 F-16 uçağı, 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 lojistik gemisini ayırdı. Çanakkale Boğazı’nın da içinde olduğu 2 milyon 250 bin kilometrekarelik alan “operasyon bölgesi” ilan edildi. Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi’nin tamamı Kaddafi’ye karşı uygulanacak abluka kapsamında denetlenmesiyle, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden Libya’ya olası silah sevkıyatlarının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.
 
TCG Gaziantep, TCG Gemlik, TCG Yıldırım ve TCG Yavuz ise deniz ablukası operasyonuna katılacak. Bu firkateynlere bir de denizaltı eşlik edecek. TCG Akar isimli lojistik destek gemisi ise bu gemilerin yakıt ve su gibi diğer ihtiyaçlarını karşılayacak. Türk Hava Kuvvetleri, Akdeniz’de görev yapacak gemileri havadan koruma görevini de üstlenecek. Denizdeki Türk gemileri İtalya komutasında görev yapacak. Türk gemilerinin Girit Adası ile Bingazi arasında görev yapması planlanıyor. 1000 - 1200 arasındaki Türk askerinin katılacağı operasyon sırasında Libya topraklarına ayak basılmayacağı belirtildi.
 
14 ülke arasında 4’üncüyüz
 
NATO daha önce Libya’nın Akdeniz kıyılarındaki 800 kilometre uzunluğunda ve 500 kilometre derinliğindeki bölgeyi kontrol etmek üzere yola çıkmıştı. Tunus kıyıları ile Mısır’ın bir bölümü de yeni ilan edilen operasyon bölgesine girdi. Türkiye, NATO operasyonuna sırasıyla ABD, Fransa, İtalya ve İngiltere’den sonra en büyük katkıyı sağlayan ülke oldu. NATO gücü toplam 14 ülkenin katkısıyla 205 uçak ve 21 gemiden oluşuyor.(Cumhuriyet)
 
 
 
 
 
 
 


Bu Haber 03.04.2011 - 16:39:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.